2010. február 28., vasárnap

Vasárnapi patchwork

Forrás: soulpretty

Patchwork kategóriában készült már átfogó összeállításom, ahol a fenti szoba már szereplet is, de nem ebből a látószögből. Ez a két kép ott árválkodott a megjelenni vágyók közt, feltöltöm hát vasárnapi vidámságnak. Olyan szépek! Forrás: apartmenttherapy
SHARE:

2010. február 27., szombat

Hétvégi matiné

Itt van Jonny Detiger lakása. Ahhoz képest, hogy művészemberről van szó, kommersznek találom. Hiába az egy-két érdekes, sajátgyártású bútor, ha ennyire dominálnak a dizájnklasszikusok. Nem sikerült eltalálni a kellemes arányokat: szerintem a kevesebb - itt például - több lett volna. Kéne Mátyásnak?Forrás: digsdigs
SHARE:

2010. február 26., péntek

Éljenek a kék falak!

Forrás: apartmenttherapy

Valahogy nem voltam nagy kék rajongó az utóbbi években. Illetve nem is mondanám ezt így ki, hiszen minden színnek annyi árnyalata van, hogy az ilyen általánosítás nem állja meg a helyét. Például mindig is rajongtam a farmerért, még bútorban is. De a falak kékre színezésével már nem voltam kibékülve. Egyszer a rádióban hallottam interjút Makány Márta divattervezővel, aki annyira jókat modott a színekről, többek között a kékhez való viszonyulásáról: az elmúlt években ruhatárában és az általa tervezett ruhákban hanyagolta ezt a színt. Aztán - ahogy a nemzetközi divatipar felkapta (2010-ben a Pantone cég például az év színének választotta a türkizt ), szép lassan bekúszott az ő gondolataiba, ízlésvilágába is, és ma már kéket-kékkel hord. Most ezt visszaolvasva nem valami nagy gondolat (:-)), de benne van minden okosság arról, hogyan hatnak ránk a divatirányzatok. Mert persze egyikünk sem mániákusan majmolja a trendeket, csak valahogy finoman, magunktól rájövünk, hogy de klassz is az épp aktuális divatszín. Így vagyok én is ezzel. Manapság legszívesebben minden falat kékre mázolnék...

Jól áll a nappaliknak:Forrás: apartmenttherapy

Akár kék bútorokkal:Forrás: hishouseherhelp

De a kontrasztok talán még dobnak rajta:Forrás: livingetc

A hálónak is jól áll:Forrás: hishouseherhelp

Viszonylag szokatlan választás konyhába, pedig mennyire klassz (mosható festékkel)! Tetszik, hogy az ablakokat is a fal színére mázolták.Forrás: livingetc
SHARE:

2010. február 25., csütörtök

Bazár: átlátszó székek

Ron Arad átlátszó foteljének felfedezése adta az ötletet, hogy előkerítsem kedvenceimet ebben a kategóriában. Hogy mennyire közel állnak hozzám ezekek a légies darabok, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy fürdőszobánk ékköve a fenti Philippe Stark tervezte Louis Ghost Chair. Stark egyébként teljesen rápörgött a műanyagra, és a Kartellnek nem egy átlátszó bútort/kiegészítőt tervezett. Ilyen például még a teljesen láthatatlan kategóriában a Mr. Impossible Chair. Szintén a Kartell gyártja az LCP Lounge Chairt, ám ezt már Maarten van Severen tervezte.Álomszép még a Chez Banc fekvőfotelje, ami jobban megnézve egy kilapított, harmonikára nyomorgatott kar nélküli torzó, de első látásra mégsem ez jut eszünkbe. Inkább a végtelen elegancia, légiesség és könnyedség.Nem csak a ma trendi tervezők munkái, hanem dizájn klasszikusok is elérhetőek láthatatlan verzióban. A Bubble Chair eredetijét Eerno Aarnio tervezte 1963-ban.Tavaly áprilisban a híres brazil dizájner Juan Montoya aukcióra bocsátotta néhány kedvenc darabját, így vált elérhetővé a Paul Rudolph építész által tervezett műanyag szék. Végül 8000 dollárért talált gazdára a magyar Breuer Marcell „Wassily” székének pop artosított, átlátszó-guruló-műanyag verziója. Nagyon bírom!Kevésbé ismert Irwin és Estelle Laverne Invisible Group-ja. Az átlátszó székek 1958 körül készültek. Visszarángatva minket a nagy magyar (ill. svéd) valóságba, végére hagytam az Ikea-gazdaságos megoldást. Szépségében szerintem abszolút felveszi a versenyt drágább társaival (bár Ikea szinten ez sem olcsó, 19900 Ft), konfort szintje viszont valószínűleg még meg is haladja őket. Érdemes kipróbálni!
SHARE:

2010. február 24., szerda

Egy gyönyörű kandalló

Gyorsan megbontom a székek egyhangúságát (megsúgom, még holnap is jön pár... olyanok ők nekem, mint Carrie Bradshaw-nak a cipők), és feldobok egy egyszerűségében gyönyörű kandallót az a-em architects-től. Amíg még szezonja van.
SHARE:

1006 Navy Chair, avagy segítsünk Orsinak!

Az Emeco 1006 egy bútortörténeti csúcspont. Különböző amerikai iparágak fogtak össze, hogy legyártsanak a haditengerészet számára egy korrózió mentes, ápolást nem igénylő, egy darabból álló széket. Az együttműködés eredményét, a 80%-ban újrahasznosított anyagból, kézimunkával készült alumínium Navy Chairt 1944-ben kezdték el gyártani. Sajnos nem tudom, hol lehet Magyarországon kapni, a neten nem találok infot. Esetleg nem tudja valaki, hol lehetne beszerezni? Válaszokat a kommentbe kérjük (elsőre soha nem engedi át az üzeneteket, de rá kell klikkelni újra a "küld"-re, és akkor átjön!). Köszönjük!
SHARE:

Fotel, ami van is, meg nincs is

Szuper kúl, átlátszó fotel Ron Arad tervezésében. Kényelmes és tágas ülőalkalmatosság, akár kis helyiségbe is: mintha csak a szelleme kísértene... Forrás: homedit
SHARE:

2010. február 23., kedd

Nem minden luxus csicsás

A szállodákról készült összeállításaimat visszanézve elgondolkodtam, hogy a vendégek vajon tényleg csak akkor érzik-e, hogy pénzükért mindent megkapnak, ha a világ össze csicsája bele van zsúfolva az adott hotelbe. Aztán eszembe jutott, hogy pont a saját nászutunkon, Santorinin találkoztam a tökéletes példával ennek ellenkezőjéről. A Dreams luxusapartmanjai minden igényt kielégítettek, közben megmaradtak egyszerűnek, beosztásukban és anyaghasználatukban tradícionálisnak. Ez volt a mi lakosztályunk, saját kis medencével. Arra gondoltunk, hogy a nászútnak márpedig megadjuk a módját! Innen is köszönöm barátainknak, akik ezt lehetővé tették!!!
SHARE:

2010. február 20., szombat

Hétvégi matiné

Vajon Mátyás szeretne New Yorkban élni? Én kevés jobb várost ismerek. Ebben a lakásban ellennék, míg körbe nem eszem a legjobb helyeket. Esélyem se volna hazajönni: nap, mint nap újabb, trendibb és jobb konyhák nyílnak a "nagy almában".




Forrás: remodelista
SHARE:

2010. február 19., péntek

A kagyló szék: CH07

Hans J. Wegner (1914-2007) a dán dizájn egyik úttöröje. Karrierjét Arne Jacobsen asszisztenseként kezdte, majd önállósította magát. Érdeklődésének középpontjában a szék állt: első nagy sikerét is a Chinese (kínai) széknek köszönhette. 1949-ben alkotta meg a Shell (kagyló) szék első változatát, amely mára egy sokkal letisztultabb formává szelídült. Hívogatóan kényelmes háromlábú csoda, bármely otthon dísze lehet!
SHARE:

Szelektíven, kényelmesen!

Amióta gyerekeim születtek tudatosult bennem, hogy távolabbra is kell nézzek a nekem kiosztott időnél, konkrétan (két, később négy húsos kis combikában) kézzel foghatóvá vált minden addig fölényesen lenézett ideológiai/ökológiai alapvetés. Fontossá váltak olyan globális problémák, mint fenntartható fejlődés, bolygónk védelme és megóvása a következő generációknak. Rájöttem, hogy a megoldás a mi kezünkben van, a környezetvédelem MA az egyes háztartások környezettudatosságán áll, vagy bukik. De, ennél is fontosabb, hogy gyermekeink a mi példánkat követik majd, így tulajdonképpen magunk neveljük ki a HOLNAP ökoemberét: a vállalkozót, aki nem szennyezi tovább a bolygót, a fogyasztót, aki ügyel arra, hogy olyan terméket választ, amely a legkevésbé terheli környezetét. Szóval arra akarok itt kilyukadni - lassan könnyekig hatódva önnön önzetlenségemtől... - hogy íme, az apartmenttherapy-n találtam egy okosságos eszközt, ami segít feloldani a ökoság kontra dizájnosság gyakran kibékíthetetlen ellentétét (kevésbé pátoszosan fogalmazva megakadályozni az össze-vissza guruló pet palackok bodrozódását a konyhában). Szuper példa arra, hogy a dizájn nem más, mint a mindennapos problémákra adott elegáns válasz.
SHARE:

2010. február 18., csütörtök

Nyílt nap a Möbelkunst-nál

Utánanéztem, ezek a nyílt napok kaptak már hideget-meleget. Nézzük meg vasárnap, mit tud! Izgatottan várom, a honlap ígéretes, a meghívó igényes.
SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.