2010. március 18., csütörtök

Konyha - dizájn vs. praktikum

Manapság, amikor a konyha nappaliba költöztetésének trendjét éljük, sokszor még a szakértők is a praktikum elé helyezik a külcsínyt. Én azt vallom, hogy a legszebb dizájn is gyűlöletessé válik, ha az adott tér nem látja el maradéktalanul funkcióját mindennapi életünkben.
Ezt megelőzendő, konyhák esetében mindig a technológiai sorrendből érdemes kiindulni! Mit jelent ez? Főzzünk együtt virtuálisan egy főzeléket. Megérkezünk a piacról, lepakoljuk a csomagjainkat. Innen a hűtőbe juttatjuk a zöldségeket. Amikor nekilátunk a főzésnek, a hűtőből kivesszük a répát, megmossuk a mosogatóban, megpucoljuk és felvágjuk a pulton, majd beledobjuk a lábosba. Kidobjuk a melléktermékeket, amelyeket aztán kiviszünk a kukába. Mi következik ebből?
1. A konyha legyen közel a lakás bejáratához. Egyrészt, hogy nehéz pakkjainkat ne kelljen hosszan, a bútorok között átlavírozni a lakáson, másrészt visszafele se kelljen megtennünk ezt az utat a meghatározhatatlan létől csöpögő szemeteszsákunkkal.
2. A konyha bejáratához közel legyen egy pult felület, ahová a zacskókat letehetjük, és ahonnan könnyen széthordhatjuk a vásárolt termékeket a megfelelő helyekre.
3. Az egyes gépek a főzés fázisainak megfelelően, lehetőleg így legyenek sorban: hűtő – mosogató – főzőlap. Ezt a sorrendet akkor is tartsuk szem előtt, ha kétsoros, L vagy U alakú konyhát tervezünk.
4. A konyha lelke, legtöbbet használt része a mosogató és a főzőlap közötti pultfelület lesz. Ez legyen kellően nagy, minimum 90, de inkább 120 cm széles.
5. Ha feltétlenül ragaszkodunk a – praktikussági szempontból kevésbé ajánlott – konyhaszigethez, ahová főzőlapot is tervezünk, próbáljuk meg a mosogatót is átvinni. Gondoljunk bele, a kifutott tej hogy csöpög a földre, miközben a lábost a túloldalt található mosogatóba próbáljuk meg éppen átemelni.
A fenti pontokat akkor is érdemes jól átgondolnunk, ha szakaszalonra bízzuk konyhánk megtervezését. Még a legjobb üzletekben is jellemzően a dizájnra fordítják a legtöbb hangsúlyt, ezért nem árt, ha résen vagyunk. A kényelmes használhatóságra ugyanis egyik cég sem vállal garanciát!A fenti gondolatok a méregdrága, ámde csodálatos bulthaup konyhák nézegetése közben kívánkoztak ki belőlem.
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.