2010. április 8., csütörtök

A hét dizájnere: Marc Newson

Arra gondoltam, amikor belebotok egy-egy, a ma divatját markánsan alakító dizánjner munkájába (ahogy történt ez velem a mostani hétvégi matinében), bemutatom az illető munkásságának főbb állomásait, meghatározó darabjait. Kultúrsznob képzés a Térkultúrán!
Marc Newson 1963-ban született Ausztráliában, iskoláit is Sydeny-ben végezte. Még itt készíti 23 évesen a nagy áttörést hozó Lockheed Lounge "folyékony fém" szerű pihenőszékét, de aztán megpattan, hogy a világ számos táján szerencsét próbáljon. Négy évig Japánban dolgozik Teruo Kurosaki mellett (ekkor készül számos híres darabja, többek közt a Felt szék és a Black Hole aszal), majd 1992-ben Párizsban stúdiót nyit, és néhány régebbi darabját gyártani kezdi. A kilencvenes évek közepén ismerkedik meg üzlettársával, Benjamin De Haan-nal, akinek a számítógépes ismerete felbecsülhetetlen értéket jelent tervei tömeggyártásához. És ettől kezdve a legnagyobbak közt tarták őt számon. Olyan munkákat kapott, mint pl. egy Ford koncepció autó elkészítése, vagy a Qantas légitársaság business üléseinek megtervezése. Természetesen az ő nevéhez is köthető szaniter (ez most nagyon menő...), az Ideal Standard-nek készített egy családot. Tervez még egy csomó mindent (bútorokat, órákat, kütyüket), és nem utolsó sorban éttermek, bárok, irodák, lakások belső tereit.

Voronoi könyvespolc, és Extruded szék carrarai márványból faragva. Mindkettő 8 darabos szériában készült a New York-i Gagosian Galéria kiállítására.A Lockheed Lounge-ot (amelyen egyébként Madonna a '93-mas "Rain" videokilpben hever) 1,1 millió Fontért adták el egy londoni aukción 2009-ben. Ez a legmagasabb ár, amit kortárs művészet valaha elért! A híres Felt:Az Embryo szék pepitában nagyon kéne:A Black Hole asztal:Fából is tud szépet:És a nagy dizájnerek elmaradhatatlan kézjegye a szaniterek piacán: a kád.
SHARE:

1 megjegyzés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.