2010. április 24., szombat

Isaloni 2010 - székek és kanapék

A tegnapi könyvespolcos összeállításom után, most bemutatom az ülőalkalmatosságok között fellelt újdonságokat. Összességében el lehet mondani, hogy székek terén a műanyag még mindig hódít, dizájnerek hada próbál például Starck után maradandót alkotni átlátszó kategóriában. Itt kevésbé érezni a természet visszakúszását a bútoriparba, pedig látható trend, hogy az organikus formák, a puhaság és lágyság, a természetes anyagok (hál' Istennek) megint divatba jönnek. A kanapék és fotelek között már annál inkább találni elmosódott határvonalú amőbákat, amelyeken kényelmesen elfolyhatunk esténkét, chipset rágcsálva a tévé előtt. A kiállítás "modern" részlegében még tartották magukat a szögletesebb darabok, de a "dizájn" pavilonok már sejtetik a jövő nappaliját. És tetszik, amit ott látok! Megint csak elnézést kérek a képek minőségéért, a kis gépem csak ennyit tud.
A fenti arc-fotelt a Driade store standján találtam, ahol nem ez volt az egyetlen izgalmas darab! Kifejezetten elegáns ez a fotel is:Mellettük nagyobb területet vett birtokba a Moroso. Nem csak újdonságokat hoztak, de ezt az alufólia széket korábban még nem láttam. Gyanítom nem valami tartós, mert nem engedték, hogy ráüljünk.Sokszor írtam már a Roche-Bobois-ról is. A kedvenc színes kanapém sajnos nem valami kényelmes, viszont elhozták az új bőr garnitúrájukat, és az nem csak gyönyörű! Nagyon kéne! Régebben egyébként nem voltam bőr párti, de a bőrök új, puha megmunkálásának köszönhetően ezek a darabok már nem emlékeztetnek a régi, hideg felületekhez. A virág formájú fotelen is kényelmes ülés esett.Marcel Wanders is kapott egy kis szegletet, ahol a jól megszokott csicsát prezentálta.Karim Rashidtól pedig már kiütést kaptam! Akármerre fordultam, a nevébe botlottam. Az egész kiállításon nem nagyon volt olyan cég, aki ne terveztetett volna magának valamit a híres dizájnerrel. Felmerül bennem, lehet-e ennyi felé elaprózva maradandót alkotni... Ezek kerti bútorok.Stefano Giovannoni Murano Vanity Chair-jei szerintem tetszetősen egyszerűek. Ez nem műanyag, hanem üveg!
A sok bútor közt sétálva elgondolkodtam, egy-egy jobb stand titkán. Próbáltam kifigyelni, min múlik a sikere, azaz a bevonzott létszám. Ha a termék átütő, nem kell nagy hűhó, csak egyenesen vágjuk bele az emberek arcába. Ezt óvatosan kezelném, szökőévente egyszer találkozunk nagy dobással, mint például az arcos fotel. Ha a cég nagyon nagy nevű, nyugodtan elrejthetjük a világ szeme elől, úgyis keresni fogják. Pl. a Joop dobozába egy kis nyíláson keresztül lehetett csak bejutni. Bocsánat, hogy ezt modnom, de nagyobb valószínűséggel egyszerűen csak jó a termék. Ekkor nyissuk meg a standunkat minden oldalról (még egy szalagfüggönyt is zavarónak találtam) és egy nagy ötlettel tálaljuk. Ha nincs ilyen ötletünk, valami legalább mozogjon! Főleg a fürdőszobák éltek ezzel a lehetőséggel. A Parri tök uncsi székeit sokan meglátogatták, és ami még fontosabb, gyanítom sokat írnak majd róluk!A figyelemfelkeltés másik jó módja az interaktivitás volt. Én éppen telefonáltam, amikor beleületm a Lago kanapéjába, miközben körülöttem szétszedték, majd újra összerakták az egészet, és egy teljesen más felállásban fejeztem be a beszélgetésemet. Az ilyen attrakciók köré mindig népes nézősereg gyűlik össze. Az idei kiállításnak amúgy is az ilyen több-funkciós, variálható bútorok voltak a sztárjai.Jópofa volt ez a nagy szék is. Az Edra standja nem volt szerencsés. Kis ajtón kukucskáltam be, "Na" - mondom - "még egy fekete-arany csicsa." Talán mert még a nap és a gyalogtúrám elején voltam, azért benéztem, és mondhatom, itt találtam az egész kiállítás legklasszabb bútorait! A Barbarians kollekciót mutatták be, legsikeresebb darabjuk az Attila kanapé volt. Mindig ültek rajta, ezért ezt a képet a honlapjukról csentem.Kényelmes puha bőr, nyers forma, a Brenno nagyon kéne! Két arany fotel:A Verzelloni pihenőfotelje is az új, lágy, bufka formák jegyében készült.És zárja soraimat ez az amorf, lábakon álló párna a Molteni-től.Megint csak a jéghegy csúcsát sikerült érintenem, de úgy érzem ezzel a kis összeállítással szemléltetni tudom a közeljövő irányzatát. Hétfőn érkezem a konyhákkal! Arrivederci!
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Köszönjük szépen Petra ezt a részletes szék-jelentést Milánóból! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.