2010. május 31., hétfő

Gyémánt félkrajcár: Csontos Kemény Katalin

Teljesen véletlenül botlottam Csontos Kemény Katalin mozaik művészre az interneten, amikor egy munkámhoz kerestem fényképeket. Pár pillanat alatt meggyőzött a blogján látott anyag arról, hogy itt a helye a Gyémánt félkrajcárban.
Katalin főiskolás kora óta foglalkozik komolyabban a mozaikkal, bár diplomamunkáját kazettás mennyezetekből írta és festette. Vác mellett, Kosdon található műhelyében alkot, mint mondja ez közel, mégis kellően távol van a főváros forgatagától. Heti két délután egy művészeti iskolában tanít képzőművészetet.
"Sokat merítek a gyerekek munkáiból, főként abból, ahogy egy-egy anyaghoz hozzányúlnak, a legtermészetesebb módon kísérleteznek vele, és gátlások nélkül fedezik fel a benne rejlő lehetőségeket.
Többféle anyaggal dolgozom, és nem táboroztam le egy stílus mellett sem. Úgy érzem a mozaik történetének minden korszakához lehetséges a kapcsolódás mai módon is.
Ez a műfaj hatalmas lehetőségeket hordoz magában. Úgy érzem az eltelt évek alatt, és az elkészült munkák után, nem hogy nem szűkülnek a lehetőségek, de új és újabb ajtók nyílnak meg. Tele vagyok ötletekkel, hihetetlen módon inspirál egy-egy újabb feladat.
Nagyon ráhangolódós típus vagyok, szeretem megismerni az embereket mielőtt belevágunk a közös munkába. Minden otthon egy újabb kihívást jelent számomra, és valóban boldoggá tesz, ha lakói megelégedéssel veszik birtokba az általam készített padló, vagy fali mozaikokat. Mivel egy-egy készülő munkával hetekig együtt élek, minden darabját ismerem, szeretem követni a kész munkák utóéletét is."
Sok sikert kívánok, és remélem hamarosan lesz alkalmunk együtt dolgozni!
SHARE:

2010. május 30., vasárnap

SORSOLÁS: elkelt a burmai olló!

Gondolom, már tűkön ültök, hogy megtudjátok ki nyerte a Burmából érkezett, gyönyörű, kézzel kovácsolt csoda ollót. :) A RANDOM.ORG oldalon sorsoltam ki a nyertest, így a linkre kattintva minden érdeklődő megnézheti, "bent volt-e a kalapban". Gratulálok Szabó Olginak, aki a Facebook-on kommentelt, ő lett a nyertes! Kérlek, a petra@terkultura.com e-mail címre küldd el nekem a címedet, hogy postázhassam! Mindenkinek köszönöm, aki részt vett a játékban, és ígérem, lesz még sok hasonló!
SHARE:

Gubacsi Gábor a Facebook-on

Minden képzőművésznek jót tenne, ha kicsit jobban menedzselné magát. Mint például Gubacsi Gábor, aki a Facebook-on népszerűsíti képeit. Így tényleg testközelbe kerül a művészet, és talán több ember fog festményt vásárolni. Gubával itt vehetitek fel a kapcsolatot.
SHARE:

2010. május 29., szombat

Hétvégi matiné

Néha vizuális szakadék tátong egy épület belseje és külső megjelenése között, ami szerintem elég szerencsétlen. Hajlamosak vagyunk szídni az építészeket, hogy rosszul tervezik meg az enteriőrt, és nagy meló, mire abból lakható otthon válik (ami egyébként sokszor igaz...), de ritkán beszélünk arról a fontos kérdésről, miszerint egy épület egy teljes egész, és a lakberendezőnek igenis figyelembe kell(ene) vennie a külső adottságokat. Tapasztalataim szerint a megrendelők meggyőzhetők ezügyben, persze biztos azért is, mert nem véletlenül választották azt az otthont, amelyben lakni készülnek - simán lehet, hogy tetszik is nekik, csak kicsit eltévedtek a szép képek nézegetése közben.
Aki az Abeijón-Fernández Arquitectos építette épületbe belép, azt nem érik meglepetések: azt kapja, amit gondol. Csak egy kicsit jobbat :).Ilyen nagy házakban praktikus külön tévés bútoregyüttest összeállítani, és külön a vendégfogadásra alkalmas "szalont", hiszen az eltérő funkciókhoz rendelt bútornak más ergonómiai kívánalmaknak kell megfelelniük. Magyarul: az egyiken lehessen dögleni, a másikon meg normálisan ülni...A hálót inkább az itt lakók töltik meg izgalommal...A fürdő viszont a tervező kreativitását dícséri.Mátyásnak kéne. Meg nekem is! Lakberendező
SHARE:

2010. május 28., péntek

Szörny fotelek


A finn Earo Saarinen (1910-1961) a XX. század meghatározó építész-dizjánere. Leghírsebb bútordarabja talán a tulipán szék, de most az Executive foteljének találtam rá egy szellemes átalakítására. A dolog talán még csak koncepció sem, pedig vidámabb lenne a dizájnvilág velük. Íme az eredeti:Forrás lakberendező
SHARE:

Az ideális nyaraló szerintem...

...olyan, mint ez. Volt lakóiról több kötetes családregényt lehetne írni. Mai tulajai tisztelik, saját kezükkel építik-szépítik, gyengéden ápolják a dédszülők rájuk hagyott örökségét. Ahol pihenés egyben visszatérés a gyökereinkhez, így egy kisebb vakáció után öntudatunkban megerősödve térhetünk vissza a városi cirkuszba. Svédül ugyan nem értek, de valami ilyet gondolok erről.
SHARE:

2010. május 27., csütörtök

Kompakt grill

Kis erkélyek helyproblémáira tökéletes választ ad a nagy múltú (és jelenű :)) francia Focus. Ha épp nem használjuk, egyszerűen a falra lehet csapni. Zseniális!
SHARE:

Minimálon Manhattan-ben

Az elmúlt napok kacskaringós vonalai után mára szögletesebb formát kerestem, így akadtam rá a Christopher Coleman tervezte futurisztikus minimalista lakásra. Ugyan tele van fényes felülettel, és nem kicsit fehér is, nekem mégsem tűnik ridegnek. Szerintem üde és friss. Laknátok benne?
SHARE:

2010. május 26., szerda

Star Wars amerikai palacsinták

Mennyi örömet lehet ezzel szerezni (nem csak) a gyerekeknek! A teljes szett 20 USD-ért beszerezhető.
SHARE:

Tükörgyárból vendégház

A varázslatos Chambers en Ville Brüsszelben várja vendégeit (egy szoba két főre 90 EUR/éj). A régi gyárat a tulaj, Philippe, 10 éve, időt és energiát nem kímélve alakította át hívogató vendégházzá. Legközelebb kipróbálom!Forrás
SHARE:

2010. május 25., kedd

Betűk nélkül

Könyv-lámpa mechanikus fényszabályzóval... :) Király, bár sajnos az olvasnivaló lemaradt.Forrás lakberendező
SHARE:

Vendégségben Christina Aguilera-nál

Elképesztő kavalkád, stílus(-talanság) hegyek és szín orgia ami most következik: gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom. Christina otthona pontosan azt képviseli, ami róla a mádiából átjön. Ezek szerint ez nem szerep... De ettől csak jobban bírom! Fényképezte: Douglas Friedman
SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.