2010. május 2., vasárnap

A Bory-vár

Munkaügyben ma Székesfehérvárra látogattam, és ha már kimozdulni kényszerültem, vittem az egész famíliát kirándulni. Így esett, hogy gyermekkorom halvány emlékeit követve ismét kellemes sétát tettem a Bory-várban. Anno "ölni tudtam" egy ilyen lovagi várért, ma már azért távolságtartó kritikával szemlélem az ilyen furcsaságokat. Hogy is mondjam: érdekes...
Ezt a várat Bory Jenő építész, szobrász 1923-tól majd' 40 nyáron át (egyetemi tanárként ekkor volt ideje), haláláig építette, gyakran saját kezével, a hitvese iránt érzett szeretete kifejezéséül. Jelentősége többek között abban áll, hogy az egész épület, illetve a kerti szobrok betonból készültek, ami akkor - mondhatjuk - forradalmi kísérletet jelentett. Szórakoztató látvány, ahogy két átlagos társasház között egy vadromantikus, eklektikus stílusú vár kukucskál ki a sövény mögül.
A Bory-vár szerintem egy álmodozó művész letűnt korokat megidéző látomása, amelyet "nem sok": a szobrász-építész önkifejezési igénye, a 40 éves kísérletezés, vér és veríték különböztet meg Tasnádi Péter rózsadombi házától.Az eklektikába a szocialista realizmus is belefér:Vidáman eléldegél itt egymás mellett Jézus, ...és egy vörös csillag.Egy kis történelem...:-):Nagyon tetszett nekem a betonlapokba nyomkodott márványtörmelékes járólap a hozzá tartozó paddal.Ez a szép lépcsősor vezet a toronyba, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A festés - ahogy az épületben számos másik - Bory feleségének, Komócsin Ilona festőművésznek a keze munkáját dícséri.Egy másfél órás kellemes séta keretében Bory és felesége, valamint számos kortárs művész festményét és szobrát is megcsodálhatjuk. Mindenkinek csak ajánlani tudom, különösen romantikázó fiatal pároknak, vagy családoknak kisiskolás gyerekekkel. Vigyázat, nem babakocsi kompatibilis!
lakberendező
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szerintem is nagyon jó, s érdekes időtöltés körülnézni a várban. Az a "vörös csillag" szerintem inkább egy pentagramm akar lenni. Bory Jenő vonatkozásában annak nagyobb értelme van.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.