2010. május 7., péntek

Daryl Banks és Nonn Zsuzsi

A fenti fénykép egy a Daryl Banks készítette Crinoline Flowers sorozatból. A grafika pedig Nonn Zsuzsi magyaros falmatricája. Parázs vita alakult ki az alkotóelem-en, hogy mi számít önálló alkotásnak. Én az említett honlapon közöltem az álláspontomat, de nagyon kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre!
SHARE:

5 megjegyzés

  1. Talán tényleg sántít egy kicsit a "feldolgozás", mert nagyon közel áll az eredetihez és (bizonyára pont ezért) nem is annyira magyaros. Pl. a cipellő alakja/orra lehetne akár népiesebb...másrészről viszont falmatricaként ez e leginkább fogyasztható, a legdekoratívabb; úgy értem, őszintén, a többséget hová raknánk ki? és itt, nyilván, az eladás is cél volt.
    Az is lehet kreatív, ha valakinek van ahhoz szeme és érzéke, hogy meglásson valamiben valami mást. Zsuzsi itt jól asszociált, ahogy az alkotás címe is mutatja, a magyar menyecskék szoknyáira, amivel az eredeti mű távolról sincs rokonságban. Talán egy picit jobban elvonatkoztathatott volna: hogy a magyarosság is szembeötlőbb lett volna és a kötekedők is csendesebbek lennének. Gondolom ők tudnak jobbat...

    VálaszTörlés
  2. Ja, nekem még, főleg lakberendezői szempontból, Kiss Szonja "I love Budapest"-je tetszett.El tudom képzelni felhasználva.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem erre a korrekt megoldás odabiggyeszteni az "inspired by"-t. Daryl Banksnek nem hiszem hogy fájna, de el tudom képzelni, hogyha egy kortárs magyar fotóművész látja visszaköszönni a művét ilyen formában, a forrás megjelölése nélkül, akkor nem annyira örül neki. Az ABCs hasonlat vicces, de erős csúsztatás, az nem valakinek a kreatív terméke.
    Egyébként egyetértek Krisztával, kicsit jobban is elasszociálhatott volna. viszont akkor a végeredmény lehet, hogy nem lett volna ilyen pöpec...mert vizuálisan nekem is ez tetszik a legjobban
    modorka

    VálaszTörlés
  4. Ha én Daryl Banks lennék, vagy netán az ő menedzsere, és meglátnám ezt az egyébként nagyon látványos és jólsikerült grafikát, valószínű nem tudna nem eszembe jutni, hogy én (illetve az ügyfelem) vagyok az ötletadó, és mint ilyen, lehet, kopogtatnék Zsuzsinál némi jogdíjért, -bár nem vagyok jogász- mert ha ezt a matricát sikerül jól eladnia-sokszorosíttatnia, akár az én ötletemből még túl jól is járhat. Nem tudom, ki lehet-e védeni úgy a dolgot, hogy Zsuzsi odaírja az inspired by... feliratot, de ez a minimum szerintem is. Összefoglalva: baromira tetszik, nincs gond azzal, hogy van egy előkép ill. utánérzés, de azt szerintem is tudatni kell.

    VálaszTörlés
  5. Egyetértek Veletek! Szerintem is illene tudatni a néppel, kinek az ötlete, és mindentől függetlenül én is szupernek tartom! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.