2010. május 24., hétfő

Galambot pünkösdre!

Bár pünkösd a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, de nem alakult ki világi változata (mint a kárcsonynak, vagy húsvétnak), így kevéssé vallásos családok számára talán homály, hogy mi is ez pontosan.
A szentháromság ünnepei: atya-karácsony, fiú-húsvét, szentlélek-pünkösd. De mi az a szentlélek?
Jézus mennybemenetele után a tanítványok félelemben éltek, nem merték hirdetni az igét. Ezért az Úr elküldte a földre a Szentlelket, hogy vigasztalja, pártfogolja a Krisztusban hívőket és bátorságot adjon nekik. A Biblia leírása szerint a tanítványok kis közösségben imádkoztak, amikor az égből zaj támadt, vihar keveredett és kettős tüzes nyelvek csaptak fel jelképezve a Szentlélek eljövetelét. A pünkösd lényege tehát, hogy a Szentlélek leszállt a földre és az apostolok megkezdték a térítést. Lefektették az egyház alapjait, így az ünnep egyben az egyház születésnapja is. Pünkösdvasárnap mindig május 10-e és június 13-a közé esik, a húsvét utáni 50. napra.
A keresztény ikonográfiában a Szentlelket galambként szokás ábrázolni, így ezt a mai napot - bár kicsit világiasabb formában... - most Nekik szentelem (ugyanakkor kérem az Urat, küldje őket a fenébe a páraelszívónkból!). Ez a galamb-lámpa eredetileg Ed Carpenter 2001-es diplomamunkája a londoni Royal College of Art-ban, amelyet most élénk színekben sorozatgyártanak, és a Design Museum Shop-ban 60 Fontért megvásárolható.
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Nagyon tetszett,hogy jobban leírtad a Pünkösd lényegét, mint ahogy ma a TV-ben igyekeztek megfogalmazni.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.