2010. november 1., hétfő

Tradícionálisan modernen Portugáliában

A múlt héten felejthetetlen időt töltöttünk Portugáliában. Nem is értem, hogy nem jártam ott korábban, őszintén mondom turisztikai szempontból a legtökéletesebb európai célpont: csodálatos helyen fekszik, a gazdag történelem lélegzetelállító épületekben ölt testet, nem mellesleg a világ egyik legkedvesebb népe, és bár konyhája - szerintem - nem kiemelkedő, azért a tengeri finomságokon el lehet éldegélni, mindezt pedig abszolút baráti - meg merem kockáztatni a kijelentést, a magyar alatti - áron.

Az ott töltött idő emlékére következzék a "portugál hét", amelyet egy tradicionális, 110 m2-es lagosi ház átépítésének bemutatásával kezdek.
Az építész iroda a ház szerkezetét helyi építési szabályoknak megfelelően betonból készítette, amelyet - a parafa szigetelés felett - antik és új cserepek keverékével fedett le.
A ház tradicionális architektúráját minél jobban megőrizendő a lehető legkevesebb extra ablak beépítése volt a cél. Így lett a fal melletti keskeny felülvilágító az étkező természetes fényforrása.Nem csak kívül, hanem belül is tradicionális anyaghasználat jellemzi a lakást. A padló burkolatát az egész Portugália területén használt polírozott kis kő, a "calçada" adja, a falat pedig egy marokkói "örökség" a tadelakt mikro cement borítja. Az emeleten a francia tölgy padlóburkolat, valamint több "csicsa" jelenlétével egy meghittebb hangulat kialakítására törekedtek.A minimalistára vett, mégis jellegzetesen helyi hangulatú udvar kis medencével ezek után már csak grátisz...:)
Jó hír, hogy a tulajdonos viszonylag ritkán tartózkodik a nyaralónak szánt kis csodában, a maradék időben pedig kiadja, szóval akár mi is élvezhetjük ezeket a hűs hullámokat. Forrás: Arch Daily
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.