2010. december 20., hétfő

Dr Chau Chak Wing épület Frank Gehrytől

Az építész Frank Gehry az ausztrál műszaki egyetemnek tervezte ezt a gyűrött épületet, amely nevét arról az asztrál-kínai üzletemberről, Dr Chau Chak Wingről kapta, aki az épületre magánpénzéből 20 millió dollárt adományozott.
És most ismét kitör belőlem a szívfájdalmam (Eszter, nevess csak ki!:)): ilyen is lehetett volna a Nemzeti Színház....
Erről pedig az jutott eszembe, hogy nyitok egy új kategóriát "Ilyen is lehetne a Nemzeti Színház" címmel, ahol az adott várost meghatározó, tervezett, vagy megépült középületeket mutatom be. Hogy mindenki lássa, milyen lehetőséget puskázott el Budapest, amikor egy előremutató épület-szobor helyett egy stílustalan giccset húzott fel egy ilyen fontos "pozíció" betöltésére... De van ennek a történetnek egy mélyebb, gondolati síkja is. Megfigyeltem, hogy egy ország (vagy inkább város) épített környezetét figyelve szinte minden elmondható az ott élő népről, az általa vallott értékekről, a társadalom felelősségvállalásáról (jelen esetben akár a kultúra színvonaláról). A Nemzeti Színház épülete tökéletesen példázza, hogy ezek vagyunk mi, magyarok a XX. század végén, ezért művészettörténeti szempontból akár remekműnek is tekinthető. Viccnek azonban drága mulatság volt...Képek forrása: Dezeen
SHARE:

3 megjegyzés

  1. Szabad megjegyeznem, hogy a színház pályázatát Vadász György Kossuth díjas építész nyerte el.
    Tessék megnézni itt:
    http://epiteszforum.hu/node/9944

    a képeket, mennyivel jobb lett volna ha ez épül meg! Sajnos tudjuk hogy megy ez, amikor beleszólnak fentről a nagyok! Bármi jobb lett volna a nyertes pályaművek közül, csak ez nem!

    VálaszTörlés
  2. Említsük meg Siklós Máriát, akinek az ultraneociki (by Szalay András) épületet köszönhetjük és Bán Ferencet, aki 97-ben megnyerte az Erzsébet térre kiírt pályázatot. Frank O. Gehry-t szeretem, de ez az épület nem jön be. Persze jobb mint a Nemzeti.

    VálaszTörlés
  3. Nekem ez nagyon bejön, a Nemzeti meg nagyon nem, mert valóban stílustalan és a róla lógó groteszk emberalakok miatt még ennél a Gehry épületnél is bizarrabb.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.