2010. december 8., szerda

Eladó Frank Lloyd Wright egyik főműve

A Millard ház volt az első az építészgéniusz, Frank Lloyd Wright 1923 és 1924 között Los Angeselben épített négy "textil blokk" háza közül.
Wright ekkoriban fordult a betonhoz, mint modern építőanyaghoz. Önéletrajzában írja, hogy azért választotta a betont, mert "az a legolcsóbb és legrondább dolog az építészetben", és kíváncsi rá, mint lehet kihozni ebből a "csatornapatkányból". Mindemellett a Millard ház Wright moduláris épületkísérlete is. Olcsó és egyszerű konstrukciót kívánt létrehozni, amely lehetővé teszi a hétköznapi emberek számára, hogy egymásra helyezett blokkok segítségével saját kezükkel építsék fel házaikat. A gazdag ornamentikájú, tömegesen előállított tömböktől Wright sokféle építészeti szépséget remélt. Úgy gondolta, hogy egyesítik a dekorációt és funkciót, a külső és belső teret, a földet és eget (a perforált tömbök felülvilágítóként működhetnek). A Textil block rendszer (amely nevét a brokátszerűen gazdag díszítésről kapta) tökéletesen kifejezi Wright elképzelését a modern és demokratikus, organikus építészetről.
Wright az antikvárius Alice Millardtól - akinek 1906-ban már tervezett egy otthont - kapott megbízást a ház megépítésére. Miután 70%-kal lépte túl a 10.000 USD-os költségvetést, kénytelen volt saját zsebéből befejezni az építkezést (ez lehetne követendő példa magyar kollégái számára is...:)).
Ma ezt az építészeti műemléket 5 000 000 dollárért (több, mint 1 milliárd Ft) kínálja a Crosby Doe Associates.Egy korabeli fotó az építkezésről:Wright egyik terve:
SHARE:

7 megjegyzés

 1. Egyik kedvenc! A tervező és a ház is!
  Kár, hogy mifelénk a klíma miatt mindent kabátba kell bújtatni, annyira jók ezek az őszinte szerkezetek...

  VálaszTörlés
 2. ha szeretnéd, van mód eltüntetni a blogger fejlécet

  VálaszTörlés
 3. Jaaaaj, QED, nagyon szeretném! Hogy lehet? :) Köszönöm!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 4. egyszerűbb:

  http://www.bloggerbuster.com/2007/07/how-to-hide-blogger-nav-bar.html

  bonyolultabb:

  http://derya-webresource.blogspot.com/2007/02/how-to-hide-blogger-nav-bar.html

  az egyszerűbb módszernél a betoldott kód törlésével visszaállítható a navbar
  a bonyolultabb módszer ki-bekapcsolhatóvá teszi, anélkül, hogy ehhez mindig szerkeszteni kellene a blog htmlkódját

  VálaszTörlés
 5. Ez nem is drága! Az Urbanista októberben belinkelt egy kecskeméti házat, az majdnem ennyibe került.

  VálaszTörlés
 6. Nincs mit. Örülök, hogy sikerült. Mivel egyedi templateje meg saját domainneve is van a blogodnak, gondoltam, hogy zavar a navbar.

  VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.