2011. február 23., szerda

BLOGBEJEGYZÉS TÖRÖLVE!

Ügyvédi felszólításra töröltem Asztalos Gabriella Hug Chair-je és Victor Aleman Loopita nevű székeinek összehasonlításáról írt blogbejegyzésemet.
SHARE:

36 megjegyzés

  1. Pont ugyan azt, mint te, de hozzá vagyok szokva, hogy más székpályázatokra is már meglévő, legyártott terveikkel indulnak emberek és meg is nyerik. De az legalább a sajátjuk...

    VálaszTörlés
  2. Pont tegnap este láttam a Fókuszban egy riportot a Hug Chair (ami eddig már két nemzetközi díjat is besepert) kitalálójával egy magyar hölggyel, aki külföldön tanulta ki a "szakmát".
    Minden esetre furcsa, hogy ha ez a gyönyörű szék már egyszer kitalálódott és meg is valósult csak láb/talapzat nélkül, akkor a nemzetközi bírák hogy adhattak 2x is díjat a talpas változatért. Ami ugye egyszer már ki lett találva.
    Mindegy (vagy nem tudom, mit kellene ide írni), nekem nagyon-nagyon tetszik és nagyon kreatív ötlet, csak kár, hogy ez is elérhetetlen lesz a "mezei" ember számára, mint nagyon sok más design bútor/tárgy.

    VálaszTörlés
  3. Panton estetében éreztem a Panton szék kapcsán ugyan ezt. Hát ilyen szakma ez?! Akaratlan szerintem sokunkkal előfordul, hogy másolunk. Annyi jó ötlet van a világban, és aki ezzel foglalkozik és iparkodik követni a dolgokat, sokat lát. Néha alig várom a lehetőséget, hogy egy jó ötletet valahova lefordíthassak, hozzá adjam azt a pluszt ami belőlem jön - és nem egy talpra gondolok:D. De az egy az egyben történő utánzást nem preferálom:(. Megértelek Petra! Bennem a Panton esettel, egy fél világ omlott össze.

    VálaszTörlés
  4. Ez tényleg koppintás, ami nem lenne baj, ha a tervező nem egy pályázaton indult volna, hanem mondjuk egyik megrendelőjének elkészítteti. Így viszont brutál vastag arcbőrrel kell rendelkeznie a pályázónak, annyira égő...

    VálaszTörlés
  5. Már velem is előfordult, hogy kitaláltam valamit, és aztán látom, hogy már valaki megelőzött, és ugyanazt látom megvalósult formában. Ilyen van, de itt azért kísérteties a hasonlóság. Mellesleg talpak nélkül szebb is. Egyetértek Coffecat-tel, hogy nem publikusan még belefér, de pályázaton tényleg ciki...

    VálaszTörlés
  6. Jó lenne tudni, hogy a díjat odaítélő bírók mit gondolnak erről. Nem lehetnek ennyire hülyék!
    Egyébként nincs új a nap alatt (sic), előfordul ilyesmi nap mint nap. Én pölö pont most olvastam egy magyar designer által tervezett asztali lámpáról, ami gyakorlatilag kiköpött mása egy Anthropologie lámpának....
    Egyébként sem a talpas, sem a talp nélküli változatot nem tartom életszerűnek: hug chair és nem lehet benne összebújni?

    VálaszTörlés
  7. ...bár a Loop, mint láthatjuk, szeletekből készült, a Hug pedig épp arra büszke, hogy egy darab fából hajlították - a faváz 360 fokos meghajlítása sokkal mívesebbé teszi a kivitelezését -, de igaz, ami igaz... látványra majdnem ugyanaz.

    VálaszTörlés
  8. Nóra, először én is azt hittem, hogy a Loop szeletekből van, de utánanéztem, és ez csak minta rajta, ezt is egy darabból hajlították ("Made from a single piece of red oak"). Szóval EZ nem mentség!

    VálaszTörlés
  9. Tisztelt Nikoletti Petra, elszomorit hogy magyar siker hallatan azonnal mindenki azon tustenkedik hogy hogy lehetne azt lejaratni. Ha tenyleg olyan mertekben utananezett akkor biztos megtalalta ezt a cikket isn http://www.gadget4girls.com/2008/04/loopty_loop_loopita.html amiben egyertelmuen leirjak hogy a loopy loop tobb darabbol all es pont ezert lehet a formajat valtoztatni (megmagyarazza miert van mindig mas formaja a kepeken) es amit meg emlit a cikk hogy ugyanabban az evben egy teljesen masik formatervezo altal megjelent es egy masik vilagversenyt meg is nyert egy hasonlo szek lsd itt: http://www.optimo.be/portfolio/deelnemers.cfm?opleiding=2&school=9&year=0607
    Ennek rendkivul egyszeru a magyarazata.. a spiral es a loopy loop ((amit leginkabb pilotak hasznalnak - tehat meg a nev sem egyedi a fentebb emlegetett design-nal) mar regota letezo formak.
    A sotet oak fa (ami a legjobb alapanyag ha fat kell hajlitani) es a vilagos vajszinu karpit kevereke sem ujdonsag.. tobb ezer butortervezo hasznalja, mivel ezen keverek igen elegansa teszi meg az egyszeru butort is.
    A "hulye birakhoz" visszaterve.. ugye nem gondoljatok komolyan hogy a fent emlitett butorokat ok nem ismerik?? Csak hogy aki ert a butor es formatervezeshez az tudja hogy minden mar ki van talalva de apro es egyszeru kulonbsegek teszik a desing-t egyedive.
    Igenis a fa 360 fokos hajlitasa (es mellesleg a fa hajlik keresztben is) ez igen egyedi es kenyelmi szempontbol is jobban megallja a helyet mint a foldon fekves.
    En tenyleg utana neztem es minden informacio birtokaban mondhatom csalasrol itt szo sincs. De mivel ugyanazon kornyezetben elunk, ugyanazok a behatasok ernek mindanyiunkat igy valoszinu az inspiracio is ugyanaz tehat hasonlo design-ok keletkeztek, keletkeznek es keletkezni is fognak...
    Tisztelettel, Viktoria

    VálaszTörlés
  10. Kedves Viktória, a Loopita úgy áll több darabból, hogy az egyes székeket egymás elé lehet helyezni, és így lesz belőle hosszabb spirál (ebből a szempontból többet is tud gondolati síkon, mint a Hug Chair - mondjuk a magyar darabban tényleg jobb, hogy nem a földön ülünk).
    A többit azért nem kommentálom, mert a képek magukért beszélnek.
    Ha visszaolvasod a Hug Chair-ről való első bejegyzésemet, akkor láthatod, hogy én nem vagyok ellendrukker... De vak se vagyok.

    VálaszTörlés
  11. Ebben az altalam emlitett cikkbol vilagosan kiderul hogy a Loopita nem egy darab fabol keszul.. "It is made of wooden sections (red oak) joint together which gives it elasticity but at the same time stability which only wooden furniture can give"
    Nem kerdojelezem meg a szakmai hozzaerteset, de nekem a 2 nemzetkozi verseny szakmai zsurienek velemenye jobban szamit.. ha ok nem kialtottak ki csalasnak, es masolasnak akkor nekem sem az.
    Amugy rengeteg olyan design van ami hasonlo modon a spiralt hasznalja fel pl. http://www.homedosh.com/ice-lounge-by-claudio-colucci/
    Ez olyan mint tamadni az elsot koveto osszes 3labu asztalt...
    Es egy utolso hozzaszolasom a tortenethez.. A Loopitarol nincsenek kepek, csakis 3D rajzok ami azt bizonyitja hogy nem letezik, nekem egy fustbement tervnek tunik meg a hugchair letezik es egy funkcionalis design.
    Viktoria

    VálaszTörlés
  12. Tiszteletben tartom a véleményedet, és valahol még egyet is értek vele. Pont ma beszéltük a barátaimmal, hogy így tényleg használhatóbb a bútor, és valóban picit kecsesebb, mint az elődje. De ebben a bútorban az ötlet a legszebb (meg a színei...) és mind a kettő létezett előtte, tehát nekem ez nem más, mint egy remake, ami kicsit javított az elődjén.

    VálaszTörlés
  13. Szerintem a rosszindulatu megjegyzesek helyett inkabb olvassuk el az alul lathato linkben leirt tenyeket:

    http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2011/02/24/hugchair/

    Ugy tunik ezek alapjan hogy a Loope Lopita is egy "remake ami kicsit javitott elodjen"

    http://www.optimo.be/portfolio/deelnemers.cfm?opleiding=2&school=9&year=0607

    Azzal a kulonbseggel hogy a Loope-t sose tudtak legyartani mert mint sok mas dizajn eletkeptelennek es hasznalhatatlannk bizonyult, igy valoban Loope csak egy a sok "fustbe ment terv" kozul.
    Bori

    VálaszTörlés
  14. mondják, lopni nem szégyen, lebukni már inkább.

    mindenki, aki a tág értelemben vett "szakmában" (fotó, illusztráció, könyv, bútor, ház) dolgozik, valamelyest lop. ugyanis azért VAN a szakmában, mert ért a nézéshez, érzéshez, emlékezéshez. (ez lenne a "nem szégyen"-része...)

    lebukni meg például úgy lehet, ha a hozzáadott érték, a változtatás túl kevés. innentöl zsüriztetni vinni és arra hivatkozni, hogy az évi ötmilliárd új terméket úgyis minden zsüritag fejböl ismeri, tehát egy díj önmagában védjegy, enyhén necces.

    mondhatni, ez a szégyen része.
    még akkor is, ha nem volt soha tudatos a lopás.

    VálaszTörlés
  15. Én bloggeri minőségemben nap, mint nap lopok. De megjelölöm a forrást! :)

    VálaszTörlés
  16. Strandra, kertbe rattanból tudnám elképzelni, belső térbe a mérete miatt nemigen.
    Viszont ez esetben nem új design-ként, hanem egy Loopita/HugChair utánérzés jelzővel lehetne piacra dobni.
    Ha fából, vagy acélból "újraálmodja" valaki a Rubik kockát ( esetleg több darabból ), attól az még Rubik design lesz...

    VálaszTörlés
  17. kövezzetek meg, de nekem az EREDETI sokkal jobban tetszik, ráadásul kényelmesebbnek is tűnik...

    VálaszTörlés
  18. Kedves Nikoletti Petra,
    Minnel tobbet nezem a hug chair weboldalat ( www.hugchair.com ) annal kevesbe tunik hitelesnek az on eleg eros ragalma hogy ez a Loope lopasa.
    Ezzel szemben minnel tobben nezem az On weboldalat http://www.nikolettipetra.com/ annal jobban ertem hogy onnek mint lakberendezonek miert nincs semmi munkaja es ezert van ennyi ideje egesz nap a szamitogep elott ulni es mas sikeresnek bizonyulo tervezoket jol lehuzni.
    Ezek szerint az on altal istenitett Loope is lopas hisz a korabban keszitett "The Therapist" masa csak ratettek egy fasavot
    http://www.optimo.be/portfolio/deelnemers.cfm?opleiding=2&school=9&year=0607
    Nem is ertem hogy van onnek kepe ilyen hatterel ilyen eros vadat allitani (anelkul hogy jobban utana nezne a temanak) es a nemzetkozi zsuri tudasat megkerdojelezni?
    En nekik hiszek, nem pedig egy ilyen rosszindulatu tehetsegtelen lakberendezonek/otthon ulo bloggernek!

    VálaszTörlés
  19. Kedves Névtelen,köszönöm a kritikát, és talán nem fogja elhinni, de bizonyos dolgokban egyetértek Önnel. A weboldalam fényképállománya valóban frissítésre érett, ám ellentétben az Ön elképzeléseivel, ennek nem az az oka, hogy nincs mivel. Egész egyszerűen nem győzzük a sok megbízást, ami mellett ugye megfogadtam a blogírás kezdetén a napi posztolást (és ami mellett nevelem két kisgyermekem), így nem foglalkoztam még a weboldalam frissítésével, vagy a lakások kifotózásával. Örömmel jelentem, hogy a tegnapi nap egész napos elfoglaltsága az egyik munkám kifotózása volt egy lakberendezési magazinnak, így ezzel bővül majd az állományom, valamint - köszönöm a "lökést" - elkezdem körbejárni a lakásokat, hogy frissítsem a portfóliómat.
    Ha a munkám minősége nem tetszik Önnek, azzal nem tudok mit kezdeni: ízlések és pofonok. Szerencsére sokfélék vagyunk, ettől színes a világ, és ettől van sokunknak munkája.
    Abban is egyet értünk, hogy Asztalos Gabriella széke nekem is nagyon tetszik. Ezért is írtam róla - a Világgazdaság cikkét követően - először én a lakber médiában (vagy hogy nevezzem...:)), méghozzá nem kevéssé méltató szavakat. Sőt - ha ez bármiért fontos volna - a weboldalát is nagyon nívósnak találom.
    Ennek ellenére azt hiszem, jogom van hangot adni a véleményemnek, ha a fórum adott. Ha Ön vezetne egy hasonló blogot, és egy külföldi olvasó felhívná a figyelmet a - szerinte - gyanús hasonlóságra, akkor minden bizonnyal Ön is foglalkozna a kérdéssel.

    VálaszTörlés
  20. Nekem a fotel tetszik, és gratulálok a tervezőjének! Az viszont nem tetszik, hogy ennyi irigy, rosszindulatú ember van ebben az országban.Biztos vagyok benne, hogy a két különböző ország nagy szaktekintélyű zsűrije is tud a Loope létezéséről,és ők mégis e Hug Chairt díjazták. Lehet a forma hasonló, de az egyik egy földön fekvő heverő (?), a Hug Chair pedig egy lábon álló fotel. Inkább örülni kellene, hogy külföldön sikert arat egy magyar ember, és nem áskálódni! Lujzi

    VálaszTörlés
  21. Ugy látom Gabriella próbál maga mellett érvelni...

    VálaszTörlés
  22. Victor Aleman, a Loopita terezőjének levele a témában (egy az egyben, angolról magyarra fordítva, semmit hozzá nem téve):

    "Kutattam kicsit Asztalos Gabriella Hug Chair-je és az én Loopitam dizájnja közti egybeesésről.

    Először is kiemelném, hogy a Loopita a 2006-os első vázlatokat követő, hat hónapos tervezési fázis után készült el, amelynek végén, 2007 márciusában bemutattuk az American Hardwood Export Council Award-on. A Loopitát szállíthatóság problémájának figyelembevételével terveztük (ezért áll 11 részből), ugyanakkor fontos szempont volt az esztétikum (beleértve a fa kettős görbületét, amely erős kihívást jelent a termelésnek). Lényege még a modularitás, hogy több Loopita összekapcsolásával csodálatos tereket lehessen megvalósítani. 2007 májusában beválasztották a második fordulóba, ahol kiállították (nem tervként, hanem késztermékként), és végül „diákok” kategóriában első helyen végzett.(http://www.ahec-mexico.org/ahecdesignawards/ahecdesignawards/segundo_concurso.html)

    A Loopita azóta számos könyvben, magazinban és blogban megjelent már, elsőként a Yankodesign-nál, majd – többek között - a DESIGN AND DESIGN OF THE YEAR 2009 c. könyvben. Megtalálható például Axel Thomae honlapján, a MiniCooper részére készített fotók között. (http://www.axelthomae.de/)

    2010 közepén a Trup Ocean Club pool bárja részére megterveztük a Loopita egy speciális, kültéri változatát, azóta ezt kereskedelmi partnerünkkel, akerozene design-nal Spanyolországba, Belgiumba, Oroszországba és Franciaországban szállítjuk. (http://kerozenedesign.com/)

    Mint látható, a Loopitának történelme van.

    2010-ben megalapítottuk a Victor Aleman / Estudio-t (http://www.victoraleman.mx), ahol többrétű munka folyik. Egyrészt ezen keresztül forgalmazzuk a termékeinket, másrészt még több újdonságot kívánunk alkotni mi magunk, vagy kooperációban más dizájn stúdiókkal. Ilyen munka például a MUA-val közösen, rattanból készített Love is in the air, amely a 2008-as Dimueble-n elnyerte a zsűri különdíját a kreatív anyaghasználatért és a bútor koncepciójának újdonságáért (ez a bútor szintén végtermékként, és nem tervként mutatkozott be), vagy 2010-ben az AGENT-tel közös CTRUS-football koncepciója, amellyel megnyertük a Red Dot Luminary Award-ot.

    Ez a története a világ nagyságát megmutatni kívánó új utak teremtésének. Folytatjuk a világ elképzelését és építését olyanná, amilyennek szeretnénk. Mi nem tervezünk át dolgokat, ez filozófiánk."

    VálaszTörlés
  23. Szerintem most már ebben a témában eljutottunk arra a szintre, amikor a tervezőnő és jogi képviselője el kellene gondolkozzon azon, hogy rágalmazás, becsületsértés vagy jó hírnév megsértése miatt perelje be a blogvezető hölgyet!
    Lujzi

    VálaszTörlés
  24. Szerintem meg teljes világos lehet mindenki számára hogy mindegyik érv megdőlt amivel a tervezőnő(?) eddig védekezett. Mindamellett még el is tudom hinni azt amit mond hogy nem ismerte előtte a Loopitát. De akkor ne mondja azt hogy ez hú de király és frankó ez a termék, mert nem Ő az egyedüli aki eljutott ebben a témában ilyen szintre. Ráadásul a Loopita tervezője okosabb volt mert két nagyon fontos dolgot is belekalkulált. A szállítással és a sorozatgyártásbeli lehetőségekkel is foglalkozott. Arról nem is beszélve, hogy a sugár is talán kisebb mint a Hug chairnél ami ergonómiailag is jobb szerintem. Ez a projekt nekem sokkal életképesebb, annak ellenére hogy eddig talán nem futotta be azt a pályát mint amit most sokan talán elvárnak vagy éppen remélnek a Hug chairtől.

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok!

    Nem dolgom (nem is tudom) eldönteni... talán ismerte, talán nem...
    A zsűrin azért csodálkozom.
    Nekem azonban a földön fekvő vari jobban tetszik. A loopita linken mutatott utolsó képet, ami világos fából áll, és erős struktúrájú anyagból készült szövettel van borítva, teljesen el tudnám képzelni egy kicsit keletiesre vett szobában, ahol nincsenek magas bútorok, és tatami borítja a padót. (vagy egy részét)
    Azt azonban valószínűnek tartom, hogy a "másodiknak" nincs sok oka morgolódni, ha esetleg tényleg másodiknak tekintik.
    Üdv:
    Zs.

    VálaszTörlés
  26. Nincs új a nap alatt.
    Amikor azt hiszed csináltál vagy kitaláltál valami újat, akkor kiderül, hogy 1000, 100, 10 vagy csak 1 évvel ezelőtt, de már volt ilyen vagy valami hasonló.
    Ez nem vesz el a design és a használhatóság értékéből.
    Nem baj ha másolsz, csak ne mond, hogy te találtad ki.
    Ez főleg akkor igaz ha egy igazán "nagy" cégtől lesel el valamit, Ők is ebből élnek, csak nem szoktak lebukni.

    Mondjuk, nyílt formatervezési pályázatot ír ki egy ilyen design cég.
    A pályázat első három helyezettje sem rossz, de hátrébb végzettek általában jobbak. Ezekből a tervekből lesznek a következő évek "új" kollekciója. A pályázó lehet, hogy sose tudja meg, de ha igen akkor mi van...

    A jó ötleteket mindig érdemes tovább gondolni.
    Úgyhogy senkinek ne legyen lelkiismeret furdalása.
    A bútor jól néz ki így is-úgy is.

    Üdv:
    Gergő

    VálaszTörlés
  27. Átfutottam a kommenteket, s azt kell mondanom nagyon tanulságos, döbbenetes, nehéz szitu... Épp pár hete találkoztam egy hasonló esettel, véletlenül pont én fedeztem fel az egyértelmű hasonlóságot. Kötelességemnek éreztem valahogy megjegyezni, de semmi rossz szándékkal, csakhát egy versenyen épp nyerére állt az illető, s ez azért meglepett.
    Nagyon együttérzek az alkotókkal is. Mindkét esetben a 2. a később készült jobban sikerült!
    Magam is tervező vagyok, s én is láttam egy ötletet tavaly egy művésztől, aki nem folytatja a konceptet, az én agyam viszont továbbpörgette, és fejleszteném, úgy megvalósítanám! De csakis az ihletadó engedélyével tenném ezt, s valószínűleg az ő nevének a bevonásával..., korrektül, hiszen nem jó ilyen vita-szituációba keveredni. :-(
    Mindenkinek minden jót, és békességet kívánok a tanulságok levonása után!
    Üdv:
    Zsuzsanna

    VálaszTörlés
  28. Csalódtam... Ez nagyon szánalmas és arcátlan húzás a magyar "tervező" részéről.

    VálaszTörlés
  29. Sajnos a magyar szürkeállomány már nem a régi.

    Aki nívósabb és valóban tervez - kitalál - alkot, az már rég nem a magyar érában publikál, akinek pedig csak a név és a szenzáció kell, ráadásul az arcbőre is elég vastag, az marad magyarországon.

    Itt könnyen vállraveszenk bárkit, nulla utánajárás nélkül. Keressünk csak rá - igaz más súlycsoport - pl Vezekényi Lacikára (Lady Gaga klipp)

    VálaszTörlés
  30. Ügyvédi felszólítás??? Na ez igazán gáz... Minden jóindulatú hozzáállásom szertefoszlott Asztalos Gabriella iránt....

    VálaszTörlés
  31. Azt hiszem ez a nagyobb probléma, hogy az ember már el sem mondhatja a véleményét egy-egy ötlettel, termékkel stb. kapcsolatban, mert rögtön jön egy ügyvédi felszólítás, hogy ácsi.
    Eddig - jó szándéktól vezérelve - hajlottam arra (még a sok hasonlóság ellenére is), hogy elhiggyem, hogy a tervező nem direkt lopott ötletet, hogy két különböző ember egymástól függetlenül is megvalósíthatja ugyanazt, de ezzel a kétségbeesetten és izzadtságszagú akcióval, hogy eltüntessük a szekrényből kieső csontvázakat egyre inkább elveszíti a rokonszenvemet és bizalmamat.

    VálaszTörlés
  32. KézCsók Asztalos Gabriella! Ez nagyon szánalmas húzás. Tényleg hiperszuper izzadságszagú az egész. Ezennel megkaptuk a pontot az i-re.

    VálaszTörlés
  33. Asztalos Gabriella nagyot zuhant a szememben, viszont nem lepődtem meg. Az egyetemen (építészetet tanulok) nap mint nap találkozom olyan esettel, hogy a diák másol az internetről és maximális jegyet kap, sőt kiállításra küldik, még a másolás ismeretében is. Az "új" munkákat nézegetve, gyakran versenyzünk, ki ismer fel többet...Ezeket a példákat látva, arra ösztönöznek minket, diákokat, hogy válasszuk a könnyebb, biztosabb utat a sikerhez, a másolást. Vagy válasszuk a göröngyös utat, egyre távolabb az ösztöndíjtól... Államvizsga után minden megváltozik? Úgy látom, hogy nem...
    Kedves Petra, mielőtt véleményt nyílvánítassz, nézzd meg mennyire gazdag az illető személy, sajnos az őszinte vélemény manapság büntetendő. Én nagyon örülök a bátorságodnak, hisz így találtam rá a blogodra és naponta olvasom. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  34. Kedves Asztalos Gabriella!

    Köszönjük a beismerést!

    Petra!
    Legközelebb tényleg figyelj, mert még megbüntetnek. Mutasd meg amit találsz, és az ítéletet bízd a kommentelőkre. Úgy látom, itt mindenkinek van annyi "szeme" kogy lássa ami az orra előtt van.
    Majd ellátják ők a baját az illetőnek.
    Talán ebből baj nem lehet. :-))

    Esetleg most majd az következik, hogy az internet szolgáltatókat ügyvédi felszólítással kötelezik, hogy adja ki azoknak a kommentelőknek az IP címét, akik nem tetsző kommenteket írtak. Ezek után természetesen ügyvédileg közlik velük, hogy mi is volna a tetszetős komment tartalma...

    Üdv:
    Zs.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.