2011. március 11., péntek

A falakon túlról jelentem: egy transformer Siófokon

Most már biztos vagyok benne, hogy kedvenc népi építészünk igazából amerikai kém, aki hollywoodi rajzfilmfigurák becsempészésével szeretné megzavarni elképzeléseinket az organikus építészetről...:)

A teljesség kedvéért álljon itt egy évvel ezelőtti felfedezésem:
SHARE:

4 megjegyzés

  1. nekem az a mickey inkább darth vader, birodalmi droidok között:)

    VálaszTörlés
  2. Makovecz Imrét ne bántsuk! Én nagyon szeretem az építészetét. Remélem nem az a gond hogy jobb oldali volt? Mert nézzük csak meg az MSZP ízlésvilágot PANEL dzsumbujt szánnak a jónépnek? Siófokon meg giccses nyaralók tengere, rézosztásos ablakokkal a vezéreknek? Ennyit a balliberális ízlésről! A kereskedelmi TV-k színvonaláról, meg szignáljaikról,meg a szar műsorairól nem is beszélve. Nép butítás felsőfokon. És az csak hazugság hogy ez kell a jónépnek, megnézném én azokat a nézettségi felméréseket.Igénytelen primitív RTL Klub az egész banda aki ott dolgozik!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Hogy jön ide a politika, meg a tévé? :) Attól még, mert igénytelen kockaházak, ocsmány lakóparkok és giccses nyaralók épülnek, nem pont Makoveczet fogom megszeretni, mint alternatíva. De ízlések és pofonok, szerintem nem kell ebből politikát csinálni.

    VálaszTörlés
  4. Kicsit összeszedtem a gondolataimat, hogy megírjam, miért nem favorizálom Makovecz Imnrét. Mentségemre legyen mondva, már bőven azelőtt sem szerettem, hogy ez az egész "népi-liberális", vagy mittoménmilyen ellentét generálódott volna (tehát, hogy Makoveczhez való viszonyulásomnak bármilyen politikai felhangja lett volna).
    Nem szeretem, hogy semmi köze a XX - XXI. századhoz. Félre ne értse senki, nem arról van szó, hogy ne vágynék rá, hogy létezzen egyfajta népies irányzatú építészetünk, ami összetéveszthetetlenül magyar (mint például a XX. század eleji magyar szecesszió), de szeretném, ha az csak finoman, jelzés értékűen, és nem ennyire direkten nyomná a képembe, épületenként szimbólumok százaival, mint egy 3D képregény, hogy mit kellene gondolnom a gyökereimről.
    Ugyanakkor szerintem ez az izgalmas az építészetben, hogy egy kor építészete (annak minden egyes épületével) leképzi az adott társadalom lélektanát, morális és kulturális állapotát: így Magyarországon pont annyira helye van Makovecz Imrének, mint a rózsadombi giccspalotáknak, az igénytelen kockaházaknak, és (fáj kimondanom, de) a nemzeti színháznak, mint amennyire - például - az Octogon és Átrium oldalain bemutatott, nemzetközi mércével mérve is igényes és szép épületeknek.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.