2011. április 8., péntek

Construma 2011

Véleményem szerint az idén 30. alkalommal jelentkező, évente megrendezett - vasárnapig még látogatható - Construma nem csak a szakmabelieknek, de minden építkezést tervező ember számára kihagyhatatlan rendezvény. Én rendszeresen itt ismerek meg olyan cégeket, szakembereket és technológiákat, amelyekkel és akikkel a későbbi munkám során folyamatosan dolgozom. Idén sem történt ez másképp: számos olyan ismeretséggel, névjegykártyával és prospektussal gazdagodtam, amely garantáltan nem fog megporosodni irodánk polcrendszerén...
Sajnos idén csak délután sikerült kilátogatnom, így időmből két pavilon bejárására futotta: az A pavilonban a nyílászárók, és egyéb házépítéssel kapcsolatos anyagok (mint tetőfedő anyagok, téglák, külső burkolatok, stb.) kínálatával, a D pavilonban pedig a lakberendezéssel kapcsolatos termékekkel ismerkedtem. Kimaradt a G pavilonban található HUNGAROTHERM, amely az épületgépészeti megoldásokat sorakoztatja fel (amit nagyon sajnálok, hiszen korábban például itt találtam rá a saját lakásunkban is alkalmazott fal fűtés-hűtés renszerre).

Hazánkat sem kerüli el a mai nemzetközi vásárokra annyira jellemző trend: az egyre több, különleges strukturált felületekkel foglalkozó vállalkozások megjelenése. Az idén például több látszóbetonnal foglalkozó cég is bemutatta termékeit.
A dizájn berkekben már nem ismeretlenül csengő Városi Tájkép Csoport egy új termékkel érkezett, a tetszőleges mintával kérhető beton burkolati elemmel. A minta bármi lehet, akár magunk is megkomponálhatjuk, és a vtcs legyártja. Az így kapott betonlapokat beltérre és kültérre egyartánt burkolhatjuk.Szintén díszes látszóbeton burkolat kialakítására alkalmasak a Reckli strukturált matricái. Ezek olyan rugalmas gyantából készülnek, amelyek 100, 50, vagy 10 kizsaluzást tesznek lehetővé (azaz ennyiszer lehet megnyomni vele
ük a kívánt felületet). A több, mint 250 standard mintán kívül kérhetünk egyedi mintát is.Soha jobbkor nem találkozhattam volna a Poli-farbe Platinum Dekorjával. Első látásra talán ijesztő a sok márványos és mészköves felület, de itt alkalmam volt megnézni ezt a terméket natúr állapotában: ez egy jól csiszolható, viszonylag homogén fehér anyag, amelyet bármilyen színre lehet festeni. A megfelelő változatot alkalmazva teljesen vízálló felület képezhető vele, és éppen ilyet keresek! Tökéletesen elérhető vele a marokkói tadelakthoz hasonló hatás.Nem újdonság, de mindig rácsodálkozom a rejtett tokos "titkos" ajtókra... Ezúttal a Gil-Trade-től.Egy másik gyönyörűség, sarokablakkal kombinált tolóajtó a Joskotól. Az egész vásár tele ajtókkal, ablakokkal, de az osztrák Josko termékei letisztultságukkal és modernitásukkal messze a legkülönlegesebbek.Az Aaron Parkett standján elképesztő parketta különlegességekbe botlottam. Ezekről nem készítettem megfelelő minőségű képeket, de letöltöttem az egyik kedvencemet. Van itt bőrlapokkal kombinálható parketta, csodálatos, rusztikus svédpadló minden színben és struktúrában, valamint elképzelhetetlen variációjú, saját készítésű intarziás parketta, amely kiállja a versenyt az itt forgalmazott exkluzív külföldi társaival.És itt találtam meg a választ arra a kérdésemre, hogy miként mernek egyesek rusztikus fapadlót tenni a fürdőszobába. Az American Wood Oil egyes termékei biztosítják, hogy a velük kezelt fafelület szinte teljes mértékben víztaszítóvá váljon, miközben a padló megőrzi természetes külsejét.A Triparkett minden évben verhetetlen ajánlattal érkezik. Idén 6800 Ft+Áfa (és ezzel tudtommal a legkedvezőbb) áron juthatunk valódi fa, fózolt, fehérített tölgy padlóhoz. A kedvező ár titka, hogy a 4 mm vastag fa kopófelület (ami akár kétszer felcsiszolható) a laminált padlókról ismert hdf hordozóra került fel.Csodálatos rusztikus (ám high tech technikával bíró) tömörfa bútorokkal is találkoztam a Loftinterior standján.Szép, és nagyon igényesen kivitelezett egyedi készítésű bútorokat hozott az Árkossy Bútor Kft.Még zárás után fotóztam egy gyorsat a MAT Kerámia Kft. letisztult cserépkályháinál, annyira megtetszettek.Zárszóként talán annyit, hogy az itt felsorolt személyes kedvenceimen kívül még nagyon sok izgalmas cég várja az érdeklődőket. Azt gondolom, a Construmára idén is nagyon hasznos kilátogatni, szóval szombat-vasárnap irány a HUNGEXPO!

U.i.: Hétvégi matiné Mátyással holnap! :)
SHARE:

1 megjegyzés

  1. A rejtett "tapétaajtó" azért is érdekes megoldás, mert a korábbi tectus-pántos, rejtett vasalatokkal szemben, melyek ilyenkor csak kifelé (a tapétás oldal)felé tudnak nyílni, ez a tok felé nyit, miközben mágnes húzza be a zárnyelvet, hogy az ne karcolja meg a tokot. Genialis!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.