2011. május 10., kedd

Venus Project: a jövő városai

Izgalmasat szkájpoltam tegnap kedves barátommal, Ruyval, aki Új-Zélandon phd-zik, és akinek életében és mindennapjaiban valóban a világ globális problémái játsszák a főszerepet. Ő - a tudományos kutatásain túl - valóban próbál személyesen tenni akár csak kisebb régiók, vagy egyes emberek jövőéért. Amikor Marokkóban meglátogattam, akkor például a hegyekben asszonyokat tanított a gáztűzhely használatára, hogy ne az erdőket vágják ki, vagy a használt gumiabroncsokat égessék el kenyérlepényeik megsütéséhez. Részt vett a palackok feljuttatásában, a tűzhelyek szétosztásának megszervezésében.
Beszélgetéseink során észrevettem, hogy minél jobban ássa magát bele a témába, és minél nagyobb látószögből közelíti meg környezetszennyezés és fenntartható fejlődés (de elcsépelt frázis ez mára...) témakörét, annál inkább elkeseredetté válik. Globális rálátással a problémára számára világossá vált, hogy a ma fennálló társadalmi rendben reménytelen az ökokatasztrófa elkerülése. Én - posztkommunista látásmódommal - kicsit idegenkedve olvastam a Vénusz Projekt erőforrás alapú gazdaságáról (Ruy, a maga erősen realista gondolkodásmódjával szintén merőben utópisztikusnak véli a koncepciót), de véleményem szerint, mindenkinek el kellene gondolkodnia, hogy ma - amikor pedig a szelektív hulladékgyűjtés sem evidens sokaknak itthon - valóban teljes, és radikális változtatásokra van szükség ahhoz, hogy megmaradhassunk itt a földön.
A Venus Project egy olyan szervezet, amely a társadalom megváltoztatására egy konkrét cselekvési tervvel áll elő, ezen keresztül pedig egy békés és fenntartható civilizáció létrehozásán dolgozik. Maga a csapat egy 21,5 hektáros kutatóközpontban található a floridai Venusban.
Az elmélet fő magja, hogy az elavult monetáris (pénz alapú) rendszert erőforrás alapú gazdasággá kell átalakítani, ahol pénz nem létezik. Ezt a projekt honlapján hosszasan taglalják, én - lakberendezési blog lévén már így is túlságosan elkalandozva - inkább a városrendszerekről ejtenék néhány szót.Hogy néz ki a jövő városa a Venus Project szerint?
1. A középen található kupolában kapna helyt a számítógépes rendszer közponja (ami egy csomó funkciót vezérel, gyakorlatilag irányítja a várost, mint egy szájber kormány...), az oktatás, a kommunikációs hálózati rendszerek, az egészségügyi és gyermek ellátási renszerek.
2. A központi kupola körüli épületek a közösség központoknak adnak helyt, itt zajlanak a kulturális tevékenységek, például művészetek, színház, kiállítások, koncertek és mások (pl. dizsi...:)).
3. A következő a tervezési és fejlesztési komplexum, gyönyörű, parkosított környezetben (ezt külön kiemelték - gondolom itt dolgoznának a terv kiagyalói...:))
4. Az előbbi létesítmények étkeztetési és egyéb kényelmi kiszolgáló egységei.
5. A következő "réteg" nyolc lakókerületből áll, ahol különböző, egyedi építészeti megoldású otthonok találhatóak, amelyek kiszolgálják a lakosok eltérő igényeit. Minden házat szép, buja tereprendezéssel kialakított kert különít el egymástól.
6. A megújuló energiaforrások telepítésére kijelölt területek. Lesznek itt szélerőművek, hőhasznosító rendszerek, használják a napenergiát, a geotermikus energiát, stb.
7. A következő öv a beltéri és kültéri mezőgazdasági létesítmények helye, ahol vegyszer nélkül, organikus növényeket termesztenek. (Ez szerintem egy elég fontos pont: lényeg, hogy a város is megtermeli a maga élelmiszerét.)
8. A mezőgazdasági övet körülvevő vízcsatorna, amely öntözésre és szűrésre szolgál.
9. A legkülső határöv a szabadidős tevékenységek színhelyéül szolgál, itt lehet kerékpározni, golfozni, túrázni, lovagolni, stb.Milliókat befogadni képes vizi városok globális rendszere könnyít a szárazföld túlnépesedési problémáján.Idézet a honlapról "... A Venus Project se nem utópisztikus, még kevésbé orwelli, és is nem álmodozó idealisták elképzeléseit tükrözi. Csak a már meglévő tudásunk átgondolt alkalmazásával megvalósítható, elérhető célokat tartalmaz. Kizárólag saját magunkra kirótt korlátozásokkal.

Ti mit gondoltok erről?
SHARE:

4 megjegyzés

  1. Hogy mit gondolok? Ruy álomvilágban él... :(

    VálaszTörlés
  2. Nem Ruy él álomvilágban, neki ehhez semmi köze

    VálaszTörlés
  3. Igen, ő csak felhívta a figyelmemet a projektre. Maga is erősnek érzi. Nekem tetszik. Mert megvan benne az individualizmus is, amellett, hogy abszolút optimálisan központosítva van minden.

    VálaszTörlés
  4. Én azt gondolom, hogy de jó lenne! De nem lesz...

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.