2011. július 9., szombat

Hétvégi matiné

Ismét elváltak útjaink Mátyással, én a Balatonon, ő Zamorában, Spanyolországban vészeli át a hétvégi kánikulát.
Kíváncsi volnék a véleményetekre a témával kapcsolatban, ami a képek láttán eszembe jutott. Sokszor (de provence-i tartózkodásunk során pláne) elgondolkodtam már a tájba illő, környezetével harmonikus építkezés mikéntjén. Én nagyon szeretem a modern építészetet, imádom a letisztult vonalakat, a nyers betont. Ez a ház (by Javier de Anton Freile) megtestesíti számomra a modern építészet és lakberendezés legtöbb erényét: a díszítettség hiánya, pusztán a struktúra szépsége, egyszerű, csak a legszükségesebb vonalak, bútorozottságában szigorúan funkcionális, és különlegesen összeválogatott (drága dizájndarabok és Ikea keveréke). Szerintem ez az épület csodálatos összhangban van a viszonylag kopár környezetével. Ami izgat, hogy vajon kiállja-e az idő próbáját, és amit ma ennyire szépnek találunk, nem válik-e később (mondjuk 30-50 év múlva) egy leköszönt modern építészetet képviselő fekéllyé a tájon? (Szerintem egyébként nem, de mi van, ha igen? :))
Provence-ban kirándulva sehol nem láttunk ilyen épületeket. Mindenhol a tradícionális építészet köszönt vissza, a színes spaletták, a kőfalak. A ma készült házakon is. Ezzel biztos vonzó környék marad és a 100 év múlva itt kirándulók nem tudnak majd különbséget tenni 100, vagy 200 éves épületek között.
Ti mit gondoltok erről?Forrás: contemporist
SHARE:

9 megjegyzés

  1. Ha belegondolunk a modern, pl. Bauhaus építészet lassan 100 éves, és aki szereti (én) annak egy cseppet sem avul el.
    Remélem napról napra szebb állapotban de a napraforgó utcai kisérleti lakótelep. http://www.google.hu/search?q=napraforg%C3%B3+u.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&hl=hu&tab=wi&biw=1366&bih=644
    Vagy Corbusier korai alkotásai is már a klasszikus kort elérték.

    VálaszTörlés
  2. Dalit, én is nagyon szeretem a bauhaust! Viszont Marseille-ben körbejártam, és bementem az egyik leghíresebb Corbusier épületbe, az Unité d'Habitation-ba, amit korábban képekről nagyon csíptem, és amely lefektette a modern lakóépületek tervezésének alapvetéseit. Ide ma is egyre zarándokolnak az építész ínyencek. És tudod mit? Egy percig nem szeretnék ott lakni... Akármit mondanak, nincs sokkal jobb hangulata, mint a kelet-európai, félresiklott "rokonainak", a 10 emeletes paneleknek, személytelen és hideg. Nem a szerkezet szépségéről, és az egyes részletek különlegességeiről beszélek, hanem arról az érzésről, ami ott, helyben elfogott. Hiába van kicsinosítva a közvetlen környezet, és repkednek sirályok a parkban, nekem mégsem volt kellemes és barátságos az élettér. Nekem ez az épület például nem a jó példák kategóriájába esik, annak ellenére, hogy mekkora hatása és jelentősége volt a modernista építészetre.

    VálaszTörlés
  3. A sötét (nyersbeton?) födémtől olyan érzésem van, mintha rám akarna szakadni. Nekem túl steril, túl kevéssé lakályos, mondhatni sivár. És persze színtelen. Ahogy fentebb írod, nem kellemes és barátságos élettér. Szerintem. Este ráadásul aranyhalak az akváriumban jelleget ölt. És elvonulni nem lehet, nincs egy hely ahová egy könnyvel lekucorodhatni, vagy teát szürcsölni. Azok a műanyag ebédlőszékek sem arra csábítanak, hogy hosszan üldögélj bennük. De az is igaz, hogy kint sem jobb. :) Talán 10 év múlva lesz annyi árnyék, hogy ki akarjon ülni vki nyáron. Feltehetőleg van vmi gépészete amivel hűtik, mert semmi árnyékolás vagy előtető nincs. Vagy fólia az üvegen, mert különben nyáron élhetetlen.

    VálaszTörlés
  4. Megnéztem az eredeti oldalt is. Ahhoz képest, hogy látszóbeton, nem egy sikerült a betonozás :)) A 9. kép jobb alsó sarkáért nyakon csenderítettem volna a kivitelezőt. :) Tél és eső pedig nem játszik. Valószínűleg a hőszigetelési szabványok engedékenyebbek. Vagy ez csak egy nyaraló. Legalább a nagyobb bulik sem fogják zavarni a szomszédokat. Kora 20-asoknak ideális, kevés dologra kell vigyázni ha elfajul az ereszdelahajam.

    VálaszTörlés
  5. Találtam hozzáillőt:
    http://artinterior.blog.hu/2011/07/09/hoseg_ellen_haz_lepcsos_vizesessel?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_07_09&utm_campaign=index

    VálaszTörlés
  6. Hogy mennyire állja ki az idő próbáját ez az épület, nem tudom.
    De most már a sokadik épület, aminél viszket az ujjam, méghozzá azért, mert az egymással szemben elhelyezett függöny nélküli üvegfalak, illetve a tükörrel álcázott erdei vityillók a madarakra nézve olyan veszélyes, hogy ihaj.
    Sajnos saját tapasztalat, hogy ha valami véletlen folytán a terasz üvegfalával szemben lévő konyhaablak függönyét elhúzzuk és 1-2 óráig úgy hagyjuk, garantált egy madár nyaktörése.

    VálaszTörlés
  7. Mindig olyan jó témákat vetsz fel Petra:). Szerintem ez az épület már most is megosztó. A betont imádom, de az alacsony belmagasság és a folyosó szerű alaprajz nekem nem jön be, pláne hogy annyi tér van körülötte. A körülötte lévő táj viszont annyira üres lap, hogy szinte bármi jól áll neki, ami nem csicsa, úgyhogy nem hiszem, hogy fekéllyé válna.
    Corbusier azért érdekes példa, mert pont ellentétes céllal tervezte az épületeket. Ha jól emlékszem a művtöri óráról, kifejezetten fontos volt neki, hogy közösségi, szociális tereket hozzon létre, jól élhető, emberi környezetet, és fenntartható módon, a környezetet védve építkezzen. Ehhez képest sikerült az ellenkezőjét elérni, kíváncsi lennék egy építész véleményére, hogy miért nem jött neki össze. És nem csak a mi rossz lakótelepi emlékeink a hibásak, a franciákat is nagyon megosztják ezek az épületek, és úgy tudom jó pár ilyen stílusban épült el is szlammosodott. Meg egyelőre az UNESCO se fogadta el a világörökség részének.
    Persze a klasszikus építészet soha nem lesz megosztó, és sztem Provance-ban tök jó, hogy figyelnek rá. Én nagyvárosban bátrabban keverném a modernnel, mint Bp.en teszik.

    VálaszTörlés
  8. Modorka, én mindig egyetértek Veled! :) Most is. És Budapesten tényleg bátrabb lennék. Az a baj, hogy néhány félresikerült kísérlet miatt - mint például a Kálvin téri - az emberek haragszanak a modern építészetre. Pedig (fővároshoz képest szánalmasan kevés) jó példa is akad. Csak, hogy a legújabbat említsem, a CET aztán tényleg szuper!
    Nálunk sajnos eszméletlenül túlpolitizált a város építészete... Lásd Nemzeti színház. Vagy frissebb példának a Szépművészeti Múzeum felújítása. Így nehéz lehet jót csinálni itthon.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.