2011. szeptember 5., hétfő

Aktuális: cementlap. Melyiket válasszam?

Szombaton érkeztem haza, és tegnap első dolgom volt kilátogatni az egyik építkezésem helyszínére, ahol a hurrikánnak "hála" lemaradtam a burkolás kezdetéről. Szerencsére a burkolatkiosztás a kezdeti tervek szerint nagyjából tartható volt (néhol a falak mérete technikai okok miatt változott, de ez érdemben nem befolyásolta a munkát), és a jelenlegi állással rendkívül elégedett vagyok.
Ilyen látványtervet sikerült összehoznom először (az egyik oldalról nézve):És most így állunk (még nincs fugázva, ezért az éles kontúrok, meg annyit változtattunk, hogy bekerült egy kis fülke a fürdő cuccoknak):A legboldogabbá az tesz, hogy a cementlapok a tervek készültekor még nem is léteztek (!), és mégis ennyire élethű lett a vége. Ezeket a lapokat az Iamart kínálatából választottam, a honlapon külön kinéztem a rajzolat mintáját, aztán a rendelkezésre álló színekből válogattam hozzá a nekem tetszőt. Mindezt egy grafikai programban összeraktam magamnak, és beillesztettem a 3D látványtervbe. Amikor én is elégedett voltam és a megrendelő is, felszerelkezve az egyszínű szürke padló és a beige falburkolat egy-egy mintadarabjával elsétáltam az Iamart irodájába, hogy életben is meggyőződjek a színek passzentosságáról. Ha jól emlékszem, nem is kellett színt cserélni, annyira élethű volt a neten található minta (és/vagy annyira színhelyes a monitorom...:))

Én eddig két cementlap forgalmazóval/gyártóval működtem együtt, a Moza cementlappal és most először az Iamart-tal. Sőt mi több, most egy időben két projekt kapcsán egyszerre dolgoztam mindkettővel! Megosztom a tapasztalataimat.
1. Előkészületek/tervezés: a spanyol gyártású burkolatokat forgalmazó Iamart budapesti irodájába megbeszélt időpontra lehet érkezni (amit néha nehéz egyeztetni), utána viszont szívélyes és segítőkész kiszolgálásban részesülünk. Az újlipótvárosi irodában megnézhetjük a színmintákat és számos mintalapot. A magyar gyártású és forgalmazású Moza székhelye Magyarpolányban található, a személyes konzultáció így nehézkes, laikusoknak - ha csak nem utaznak a helyszínre - bonyolult lehet a választás. Szilvivel (aki a Moza lapokat gyártja) főleg e-mailben, telefonon lehet tartani a kapcsolatot. A Moza informatív oldalán viszont ugyanúgy megtalálható a sokféle szín (72) és motívum (34), amiből összeválogathatjuk egyedi lapunkat. Miután Szilvi itthon készíti a lapokat, így sokkal rugalmasabb az egyedi megoldások tekintetében: patchwork a kívánt színtartományban, kicsit hibás lapok sokkal olcsóbban, stb. Tény viszont, hogy az Iamart-nál sokkal több (441!!!) mintából tudunk választani.
2. Szállítás: Szilvi általában 6 hétre vállalja a kívánt lapok elkészítését (mennyiség függvényében), az Iamart 10 hetes határidőt adott. Szilvi eddigi együttműködésünk alatt mindig hamarabb is szállította a lapokat a vártnál. Az Iamart - nyilván ez a gyárak nyári leállásának is köszönhető - bőven (hetekkel) túllépte az amúgy is elég húzós határidőt. Ez persze lehet egy szerencsétlen kivétel is, és most nem volt probléma, mert a burkolás is csúszott, ennek ellenére kellemetlenül éreztem magam miatta.
3. Ár: Nem akarok hülyeséget mondani, de úgy számoltam, a Moza ára körülbelül az Iamart 2/3-a.
4. Minőség: Passz. Mindkettőt láttam közelről életben, és mindkettő nagyon szép. A lapok egyben, törés mentesen érkeztek. A Moza jól működik (több helyen, falon teszteltem), az Iamart is (a házunk lépcsőházának padlóján például jól szolgál). Ebben jelentős difit eddig nem látok.

Konklúzió. Azt mondom, hogy támogatom a magyar ipart és művészetet, főleg elismerem Szilvi munkásságát. Ráadásul olcsóbb. És, ha a szállítás oldaláról nézzük, környezetkímélőbb. Viszont vannak olyan kacifántos motívumok, amiket az Iamart-nál lehet csak megkapni. És nekik van budapesti bemutatótermük. Na, hát mindenki döntse el, neki mi a fontos...:)



SHARE:

6 megjegyzés

  1. Gratula, nagyon szép, a cementlapok reneszánszát éljük, olyan jó hogy van aki bevállalja. A kivitelezés is gyönyörű,
    jó látni, amikor a tervek valóra válnak.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok, tudnátok esetleg egy jó burkolót ajánlani cementlap lerakáshoz?
    András

    VálaszTörlés
  3. Szia András! Bármilyen burkoló könnyedén lerakja. Ha nincs burkolótok, dobj egy e-mailt, és küldök kontaktot!

    VálaszTörlés
  4. Szia Petra, sajnos láttam már pár építkezést és szakit :)
    nagyon köszönöm!
    email: andras.krajnyik@gmail.com

    VálaszTörlés
  5. Ha valaki igazán egyedi cementlapot szeretne akkor az én javaslatom az Otti Manufactura www.ottiburkolat.hu

    VálaszTörlés
  6. Aki esetleg be meri vállalni házilag - itt egy elég részletes útmutató a cementlapok lerakásához.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.