2012. január 31., kedd

Scrabble párnák

Épp az egyik munkám hajrájában vagyok: párnákat keresek. Az Etsy.com oldalon találtam ezt a vicces betűset. Zseniális.
SHARE:

Mátraházi Ózon Hotel

Az előző hétvégén a Mátrában jártunk. Kirándulgattunk, havaztunk egyet a gyerekekkel, és wellnesseztünk, amennyi csak belefért. A mátraházi Residence Hotel Ózonban szálltunk meg, ahol Dani (a férjem) már járt korábban, és nagyon elégedetten érkezett haza.
Tudom, elég gáz, de nem tudok kibújni a bőrömből: lakber szemmel figyelve a magyar négy csillagos hotelek nagy része nem valami menő, és sajnos itt sem volt ez másképp.
Félreértés ne essék, az ízlésvilággal nagy általánosságban nem volt gond, inkább az olcsójános megoldások zavartak.
A közös helyiségekben például harmadvonalbeli állólámpák kókadoztak ide-oda a használat terhe alatt, a zsinórokban kellemesen meg lehet botlani.
Volt némi (önmagában tényleg szép, de a padlót ütő) kőmozaik falburkolat gyanánt, de csak esetlegesen, hülye helyeken befejezve, látszott, hogy spórolni kellett a munícióval. A világítást sok helyen az ormótlanul vágott gipszkarton álmennyezetbe rejtett hideg fényű led volt hivatott ellátni. Kellemetlen, hangulattalan fényt szolgáltattak a közös helyiségekben.
A "lakosztályunk" igazán klassz volt, két helyiséges, külön emeletágyas gyerekszobával. A bútorozás alapvetően ízléses, bár a bútorok lamináltak, és kínosan ügyeltünk, nehogy rossz kapcsolót nyomjunk meg, és a rejtett ledsorok itt is elrontsák az alapvetően kellemes fényeket... A fürdőszoba is okés, bár szakértő szemmel megint bele kell kötnöm: a magas fényű, ám fa erezetű csempét a buborékos üvegmozaik mix volt hivatott csinosítani, mindezt a szürke pult bántóan ütötte...
Érdekes, leginkább csak akkor vettem észre, hogy az építészet igazán csodálatos, amikor gépet ragadtam magamhoz...
Ezért szomorú, hogy ilyen képkompozíciók rontják az összképet...
De amint túltettem magam azon a szomorú tényen, hogy láthatólag a berendezéskor szűkült a büdzsé, minden a legnagyobb rendben volt. A személyzet elképesztően kedves, a wellness rész tágas és nagyon kellemes, főleg az esténként mécsesekkel kirakott fa padló a bejáratnál (bár sajnos a medence itt sem alkalmas úszásra), a konyha pedig tényleg kitűnő. A bőséges bor és pálinkakínálat se rontotta el a kedvünket... Vagy a bejáratnál kínált forralt bor és tea sem. A környezet (és a kilátás) pedig páratlan.
Ne hagyjátok eltántorítani magatokat a kekeckedésemmel (ez csak kákán a csomó), és ha van rá alkalmatok ne hagyjatok ki egy jó hétvégét Mátraházán! Mi zseniálisan éreztük magunkat.
SHARE:

2012. január 30., hétfő

Mai vicces

Hogy a kevéssé zebra fan-oknak is legyen mára valami... :)
SHARE:

Zebra ≠ Győzike

Munkám legnehezebb része, hogy meg(vagy fel)ismerjem és adott esetben megváltoztassam a megrendelő egyes tárgyak iránt érzett - különböző környezeti hatásokra kialakult - előítéleteit. Sokszor kiderül, hogy csak rossz képeket, emlékeket társítanak az adott dologhoz (színhez, tárgyhoz), és egy-egy jó fotó prezentálásával elérem, a "nahát, ez tök jó" felismerést.
Biztos vagyok benne, hogy ha azt mondom: zebra az enteriőrben, a legtöbbeteknek Győzike és Kozsó állatbőrökben tobzódó, émelyítő otthona ugrik be elsőre. Itt az alkalom, hogy leromboljuk ezt a sztereotípiát, gyűjtöttem hozzá egy meggyőző anyagot.:)
Kedvenc zebrakiegészítőimet magyar és külföldi cégektől szerzem be. Mióta az Ikea tehénbőrkínálat megcsappant, kénytelen voltam megfizethető, külföldi forrás után nézni. A német ebay-en rendeltünk már, és igényes áru érkezett.
Kedvenc "állati" tapétáimat az Élitis gyártja és a Bambuszmániában szerzem be.
Párnát is varrhatunk az egyik kedvenc anyagboltom, a Roka kínálatában kapható műszőrmékből. Van zebra is.
Tündéri ez a bőrkörökből készült Kare szőnyeg, amely "nyomokban tartalmaz" zebrát is.
Na, mit gondoltok? :)

Képek: House & Home, HomeDecoratingTrends, BestHouseDesign, belle maison, DesignTies, IlikeIwishIheart, the lennoxx,
SHARE:

2012. január 28., szombat

Hétvégi matiné

Mátyás megint Spanyolországba látogatott, ezúttal Barcelona gótikus negyedében szállt meg.
A tisztán modern enteriőröket gyakran hidegnek érzem, sokszor hiányzik belőlük egy kis személyes különlegesség. Jó, ebben a lakásban is van némi vintázs, és az épület önmagában hordozza a múlt szellemét, mégis úgy érzem, a berendezés ezen elemek nélkül, önmagában is egyedi és barátságos otthont eredményezne. Így is lehet... :)
Interior design: YLAB Arquitectos
 Forrás: +MOOD
SHARE:

2012. január 27., péntek

Fläpps: székből kép - képből szék

Mi a férjemmel eléggé egymásra találtunk abból a szempontból is, hogy szeretünk aktív társasági életet élni. Ha zsúrt szervezünk, az legalább annyira felnőtt buli is, mint gyerek, és lépni nem lehet a sok vendégtől. Ilyenkor (és más vendégség szituban is, mert nem szeretünk szelektálni a barátok között...) felmerül a szék-para. Tartok ugyan a mosókonyhában eldugva néhány Ikeás összehajtható darabot, de hányszor anyázok, amikor útban vannak, és gondolok arra, hogy az a néhány alkalom, amikor előveszem őket, mennyire nem éri meg ezt a bosszúságot.
Hát tessék, itt a Fläpps! Zseniális találmány: szék, amely használaton kívül, összehajtott formájában csak 19 mm vastag, színes mintáinak köszönhetően pedig - szöggel a falra akasztva - műalkotásként funkcionál...
Mekkora ötlet! (Kár, hogy nálunk a falak zöme ferde...:))
Dizájn: Malte Grieb
Gyártó: AMBIVALENZ (Németország)

Forrás: Stilsucht
SHARE:

2012. január 26., csütörtök

Asztal: rendel!

Szeretem a miénket, de ezt is bármikor elfogadnám. Így, székekkel...

Forrás: the style files
SHARE:

2012. január 25., szerda

Coincasa: 30-70% leárazás

Most jövök a Coinból (Dorottya Palota - V. Budapest, Dorottya u. 6.), és gondoltam szólok Nektek, hogy szuper leértékelés van! A legtöbb cucc 50-70 %-kal olcsóbb, és (még) jó nagy a választék. Én ezeket hoztam most el...
SHARE:

Ilyen volt/ilyen lett... Korlát és könyvespolc (+1 fotel)

Tegnap érkezett az egyik lassan befejeződő, (és a Térkultúrán alkalmanként már megjelent) építkezésemről két fénykép, én meg nem tudom megállni, hogy ne közöljem őket...
A korlátot eredetileg fából szerettem volna készíttetni, de a lépcső kialakítása miatt nem volt praktikusan megoldható, így maradtunk a kovácsolt vasnál, ami azért kapott egy (még hamvas dióra pácolandó) fa kapaszkodót. Külön ragaszkodtam a "kunkori" végéhez, amit fafaragó készített el.
A lakás másik "dísze" a koloniál könyvespolc volt, mondanom se kell, hogy távozni kényszerült...
Érkezett helyette nem is egy, hanem kettő, gipszkarton falba süllyesztett, klasszikus formavilágú polc. Felhívnám a figyelmet a fotel új ruhájára, na meg a korszerűsített gépparkra... :)
Jó kedvem lett a képektől, mert a végeredmény az elképzeléseim szerint alakult. Majd érkezem egy részletes lakásbeszámolóval, ha már tényleg minden a helyére került.  
SHARE:

2012. január 24., kedd

Berendezem: hálószoba svéd tapétával

Egy kedves ismerősöm írt nekem tegnap, hogy segítsek néhány, a készülő  hálószobájukat érintő választásban. Tökre örülök, hogy megkeresett, egyrészt, mert kifinomult ízlésű embernek ismertem meg, így megtisztelő, hogy kikéri a véleményemet, másrészt, mert ezzel meg is van a mai poszt témája! :)
Idézem a levelet:

"Szia Petra!
Segíts kérlek választani :-)
Végül a hálónkba ezt a termékcsaládot szeretném rakni, és egyszerűen nem tudom eldönteni, melyik legyen. Csak az ágyvégnél lévő falat tapétáznám be.
A falak fehérek, az ágyvég fekete bőr (ezt mondjuk át tudom kárpitoztatni bármire), és most kezdünk beépített szekrényt csináltatni. Ez elég nagy részt elvesz a hálóból, szóval hangsúlyos. Vagy olyan fehér tömörfa lesz az ajtó, mint a mellékelt képen (csak nincsenek köztük a faszínű osztók), vagy valami világos szürkére gondoltam (lásd mellékelt kép) szekrényügyileg. Mindkét változatnál olyan hosszú fafogókat csináltatok. Északi a szoba, szóval nem túl világos. Szerinted mely tapéták illlenének? És szürke vagy svédes fehér szekrény?
Köszi nagyon :-)
Kati"

A csatolt képek a következőek:
A második képnél kicsit zavarba jöttem, mert én azt a szekrényt is fehérnek látom... Vagy az ő monitorja, vagy az enyém nem színhelyes, esetleg lemaradt egy harmadik kép. :)

De csapjunk is bele a lecsóba... Először is kikötöm, hogy itt racionális döntést nem nagyon lehet hozni, szóval kizárólag a saját ízlésvilágomból tudok kiindulni. Első körben kiválasztottam a kedvenceimet az említett tapétacsaládból, ezeket láthatjátok az első képen. Tetszik még a kék-fehér is, de arra gondoltam, ha Kati erre a családra bukik (egyébként én is), akkor biztos valami színesre vágyik. Semmilyen racionális érvet nem tudok felhozni a választásaim mellett... Két sötét is került a merítésbe, de miután a másik három fal fehér, arra gondoltam talán ez még nem lesz vészes.

A beépített szekrény mindig egy nehéz ügy. Állati klassznak találom ezt a hosszúkás fa fogantyút, de arra mindig érdemes figyelni, hogy az egyes (nem lefestett) fa felületek egymással harmonizáljanak. Nem esett szó a nyílászárókról, a padlóról, vagy a szobában található egyéb fa bútorokról, de érdemes összhangba hozni őket egymással (és a fogantyúkkal). A fehér biztosan jó választás: mindegyik tapétában van fehér, a falak is fehérek, és ha az ajtók és ablakok is, akkor meg pláne, ráadásul a sötét szobában jók a nagy fehér felületek, kontrasztosan a színes tapétával. Az ajtó struktúrája stílusválasztás kérdése: a letisztultabb, vagy a rusztikusabb felé szeretnénk elmenni? Személy szerint azt gondolom, hogy a tapéta elég balhés, és a fogantyú különlegességét is a sima felület emeli ki leginkább. De a másik választás se lesz rossz, ha mégis arra kerül a sor.

Két "legesleg" kedvencem van, az első ez a szürkés-barna alapú, visszafogottabb színvilágú darab. Nekem a legjobban egy világoskék headboard-dal tetszene. Szerintem a fekete ágy ide nem lenne szerencsés választás.
A másik favoritom a fehér alapon zöld-narancs-világoskék tapéta. A fehér szekrénnyel ragyogó lenne, és bár nincs benne szürke, szerintem azzal se lenne rossz. Narancs headboard-dal tetszene legjobban, de ehhez is megy a kék.
A fekete is megy hozzá, ha nem akarják lecserélni az ágy kárpitját. 
 
Ez a vidám tapéta jól mutat sárga headboard-dal (és ehhez mindenképpen fehér szekrényt választanék).
A kedvenceim közül a legkevésbé szeretem ezt a madaras tapétát, bár ezzel a pirossal szerintem ütős.
Ez a másik sötét háttér is egy világoskék ággyal tetszene.
Ez feketével, bár sötét, azért nagyon menő.
Talán túl "lányszobás" ez a rózsaszín-piros tapéta... Piros hadboard-dal, és fehér szekérnnyel kombinálnám. 
Ha eredményt kéne hirdetnem, személyes első helyezettem a világos tapéta-narancs headboard kombó!
Nem tudom segítettem-e, de ha csak a tapéták választékát sikerült leszűkítenem, már elégedett vagyok a szerepemmel... :) Sok sikert az átalakításhoz, és örülnék fotóknak! 
SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.