2012. január 24., kedd

Berendezem: hálószoba svéd tapétával

Egy kedves ismerősöm írt nekem tegnap, hogy segítsek néhány, a készülő  hálószobájukat érintő választásban. Tökre örülök, hogy megkeresett, egyrészt, mert kifinomult ízlésű embernek ismertem meg, így megtisztelő, hogy kikéri a véleményemet, másrészt, mert ezzel meg is van a mai poszt témája! :)
Idézem a levelet:

"Szia Petra!
Segíts kérlek választani :-)
Végül a hálónkba ezt a termékcsaládot szeretném rakni, és egyszerűen nem tudom eldönteni, melyik legyen. Csak az ágyvégnél lévő falat tapétáznám be.
A falak fehérek, az ágyvég fekete bőr (ezt mondjuk át tudom kárpitoztatni bármire), és most kezdünk beépített szekrényt csináltatni. Ez elég nagy részt elvesz a hálóból, szóval hangsúlyos. Vagy olyan fehér tömörfa lesz az ajtó, mint a mellékelt képen (csak nincsenek köztük a faszínű osztók), vagy valami világos szürkére gondoltam (lásd mellékelt kép) szekrényügyileg. Mindkét változatnál olyan hosszú fafogókat csináltatok. Északi a szoba, szóval nem túl világos. Szerinted mely tapéták illlenének? És szürke vagy svédes fehér szekrény?
Köszi nagyon :-)
Kati"

A csatolt képek a következőek:
A második képnél kicsit zavarba jöttem, mert én azt a szekrényt is fehérnek látom... Vagy az ő monitorja, vagy az enyém nem színhelyes, esetleg lemaradt egy harmadik kép. :)

De csapjunk is bele a lecsóba... Először is kikötöm, hogy itt racionális döntést nem nagyon lehet hozni, szóval kizárólag a saját ízlésvilágomból tudok kiindulni. Első körben kiválasztottam a kedvenceimet az említett tapétacsaládból, ezeket láthatjátok az első képen. Tetszik még a kék-fehér is, de arra gondoltam, ha Kati erre a családra bukik (egyébként én is), akkor biztos valami színesre vágyik. Semmilyen racionális érvet nem tudok felhozni a választásaim mellett... Két sötét is került a merítésbe, de miután a másik három fal fehér, arra gondoltam talán ez még nem lesz vészes.

A beépített szekrény mindig egy nehéz ügy. Állati klassznak találom ezt a hosszúkás fa fogantyút, de arra mindig érdemes figyelni, hogy az egyes (nem lefestett) fa felületek egymással harmonizáljanak. Nem esett szó a nyílászárókról, a padlóról, vagy a szobában található egyéb fa bútorokról, de érdemes összhangba hozni őket egymással (és a fogantyúkkal). A fehér biztosan jó választás: mindegyik tapétában van fehér, a falak is fehérek, és ha az ajtók és ablakok is, akkor meg pláne, ráadásul a sötét szobában jók a nagy fehér felületek, kontrasztosan a színes tapétával. Az ajtó struktúrája stílusválasztás kérdése: a letisztultabb, vagy a rusztikusabb felé szeretnénk elmenni? Személy szerint azt gondolom, hogy a tapéta elég balhés, és a fogantyú különlegességét is a sima felület emeli ki leginkább. De a másik választás se lesz rossz, ha mégis arra kerül a sor.

Két "legesleg" kedvencem van, az első ez a szürkés-barna alapú, visszafogottabb színvilágú darab. Nekem a legjobban egy világoskék headboard-dal tetszene. Szerintem a fekete ágy ide nem lenne szerencsés választás.
A másik favoritom a fehér alapon zöld-narancs-világoskék tapéta. A fehér szekrénnyel ragyogó lenne, és bár nincs benne szürke, szerintem azzal se lenne rossz. Narancs headboard-dal tetszene legjobban, de ehhez is megy a kék.
A fekete is megy hozzá, ha nem akarják lecserélni az ágy kárpitját. 
 
Ez a vidám tapéta jól mutat sárga headboard-dal (és ehhez mindenképpen fehér szekrényt választanék).
A kedvenceim közül a legkevésbé szeretem ezt a madaras tapétát, bár ezzel a pirossal szerintem ütős.
Ez a másik sötét háttér is egy világoskék ággyal tetszene.
Ez feketével, bár sötét, azért nagyon menő.
Talán túl "lányszobás" ez a rózsaszín-piros tapéta... Piros hadboard-dal, és fehér szekérnnyel kombinálnám. 
Ha eredményt kéne hirdetnem, személyes első helyezettem a világos tapéta-narancs headboard kombó!
Nem tudom segítettem-e, de ha csak a tapéták választékát sikerült leszűkítenem, már elégedett vagyok a szerepemmel... :) Sok sikert az átalakításhoz, és örülnék fotóknak! 
SHARE:

3 megjegyzés

  1. Nagyon jó mind. Tetszenek ezek a tapéták. Nálam azt hiszem a sárga ágyvéges, virágos kombó a nyerő :-)

    VálaszTörlés
  2. Nekem készült :-)
    Hú, nagyon szépen köszönöm!!!
    Olyan látványos lett...
    Ami között vacillálok most már, az a sárgaháttámlás-vidám színes változat, avagy a sötét héttér-fekete háttámla.
    A narancs háttámla is tetszik, de tömörcseresznye az ágyunk, és ahhoz nem olyan jó színben.
    Ha elkészülünk, küldök képet!

    VálaszTörlés
  3. mivel én is egy ideje tapétavadászatban vagyok, ezért külön köszönöm, h pont most került ez a poszt fel :)! A vidám színes tapéta a kedvencem, én is hasonlóan hálóban szeretném, ágy mögé. Nálam nincs és nem is lesz a hálóban szekrény, viszont fehér padló, és ikeás MALM franciaágy van. Sztem tuti lenne ez a tapéta:) thnx!!!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.