2012. január 11., szerda

Látványtervek: társasházi lakások összenyitása

Ma két legyet ütök egy csapásra: miközben éppen prezentálom az alábbi terveket, ki is posztolom őket. Két szomszédos társasházi lakás összenyitásának tervezési munkálatai foglalkoztatnak éppen.
A 115 négyzetméteresre bővült lakás egy fiatal pár és két kisgyermeke (az egyik még csak terveben van) kényelmét kell szolgálja majd. A kihívás nagy, nem kevés támpontot kaptam funkcionális és vizuális értelemben is...:)
Kezdve az előbbivel, kérés volt, hogy nagy üvegfelület maradjon a nappaliban (ezen ugye sokat nem is lehet változtatni, hiszen a homlokzat nagyjából adott), a lakás az étkezőnél legyen teljesen összenyitható a kerttel.  A konyha legyen szerves része a lakótérnek, az sem baj, ha le lehet ülni dumálni főzés közben. A nappali-konyha-étkező legyen egy légtér, lehetőleg ne legyen felszabdalva. A meglévő bioetanol kandallót is szeretnék megtartani. Legyen gardrób szoba, külön mosó helyiség, és egy kis szauna is, ha befér.
Dizájnban is kaptam "kiképzést". A nemrég vásárolt padlizsán-lila konyhabútor maradjon (és egyébként is szeretik a lilát), tervezzek be mozgalmas falfelületet, szeretik például a természetes kőburkolatot (most is van a lakásukban), jöhet a különleges tapéta, süllyesztett könyvespolc, masszív, de egyszerű vonalvezetésű bútorok. A mostani fényviszonyok nem kielégítőek, fordítsak nagy gondot a világításra (mondjuk erre amúgy is szoktam és szeretek is). Szóval láthatjátok, volt feladat rendesen, ráadásul a statikus is szokás szerint megszívatott az elhelyezendő oszlopok távolságával...
Vázoltam néhány lehetséges megoldást, közös voksunkat végül az alábbi terv mellett tettük le.
A lakás egyik végében a szülők privát szférája kapott helyt. A hálóhoz abszolút optimális sorrendben kapcsolódik a gardrób és a (régi WC-ből kialakított) szaunával felturbózott zuhanyzós fürdőszoba. A két helyiség közé még beékeltem egy kis mosókonyhát, ahol fregolin teregetni is lehet. Ezzel szemben egy kis háztartási tároló szeglet található (ahová elrejthető a porszívó, felmosó szett, stb.).
A szülők privát szférájába egy diófurnéros falburkolatnak álcázott, "rejtett" ajtó vezet az étkezőből. Miután kevés falfelület adott, könyv és iratok meg vannak rendesen, "elcsentem" egy keveset a hálóból egy könyvespolcnak. Az U alakú konyha egyik oldala beépített fal, amelybe integráltam a sütőt, mikrót és hűtőt is.
Legnehezebb feladat elé a nappali állított. Az oszlopok, az ablakok eléggé megkötötték a kezemet, így az amúgy is bajos kandalló-tévé-kanapé hármas elrendezése még problémásabbá vált. Végül úgy döntöttünk, hogy egy térbe állított, forgatható TV állvánnyal tartjuk meg a terek teljes összenyitottságát, amely azért biztosít egyfajta vizuális leválást a konyha-étkező funkciókról. Kedvencem a kandalló elhelyezése, amivel jó pár órát (napot) elbénáztam... Hogy oldjam meg, hogy ne vesszen el az a szuper, szekrénynek kitalált kis sarok, miközben a kanapéról is élvezhető legyen a tűz látványa? És beugrott... Kihúzható kabát és cipőtárolót tervezek a kandalló fal mögé, így a megvalósulhat a kecske és káposzta esete...
A kanapé mellé egy kubusokból álló tároló-rendszert terveztem, ami színben visszahozza az étkező dióját, kialakításának köszönhetően pedig nem csak az elrejteni való csetreszek tárolására alkalmas, hanem a felső és alsó egység közötti "szünet" az előszoba lerakodó funkcióját is ellátja.
Az erkélyes szoba kialakításán nem, csak bútorozásán változtattam (ez volt korábban a hálószoba). Eredetileg a nappalihoz tartozott a kanapé mögötti tér is, amit most másik gyerekszobának választottam le. A folyosón található szekrény eredetileg is ott van, ennek csak az ajtaját cseréljük le.
A nappali-konyha-étkező látványterveit számítógéppel dolgoztam ki.
A színek kiválasztásakor a "készen kapott" padlizsán-lilához igazodtam. A világos tapéta, a fehér műgyanta padló, a konyha fényes fehér frontja, a bútorok - étkezőasztal, dohányzóasztal - magasfényű fehérje mind azt a célt szolgálják, hogy oldjanak a tájolásból adódó viszonylagos sötétségen. A háziak is szeretik, a lilával is nagyon szép a szürke, ezért ezt választottam a strukturált burkolatok színéül: a kandalló fala és a két oszlop szürke kőmozaik burkolatot kap. A melegségről a diófurnér gondoskodik, a játékosságról és vidámságról pedig ( a Cole & Son erdős tapétáján kívül) a konyha színes üvegmozaik fala, amely a lilán kívül még csomó, de dominánsan okkeres-banános sárga színt tartalmaz.
Egyelőre így állunk. Gyanítom lesz még változás bőven... :)
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szia Petra!!!

    Ez tök jóóóóóó! Nagyon ügyesen van felhasználva a tér, annak ellenére, hogy sok funkciót kell ellátnia!!!Nagyon hasznos a kis mosókonyha nekem is van:))) és ha pici akkor is kell, mert a kiteregetet ruha látványa beletud rondítani a képbe, arról nem is beszélve ha vendégek érkeznek, kellemetlen a szitu ha a fehérneműink ott sorakoznak a száríton a nappaliban....
    Ugye teszel majd fel képet ha elkészül? Nagyon kíváncsian várom!!!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.