2012. február 20., hétfő

Csináltass kockapolcokat! Méretekkel és tanácsokkal

Jópofa gyerekbútort keresve találtam rá erre az egyszerű fehér szettre.

A gyerekszobában a tárolás mindig az egyik legproblematikusabb kérdés, nehéz minden kis kacatnak és bigyónak helyet találni. Biztos szükségünk lesz olyan polcra, ahova a szép játékokat kirakhatjuk, ezzel dekorálva a szobát, kell olyan egység is, amelyiknek ajtaja van, amelybe a kevésbé esztétikus, káoszos külsejű darabok kerülnek, és kell dobozos-fiókos cucc is, ahová a zanzásított szöttyöket dobálhatjuk be (kis kacatokat, ceruzákat, Kinder tojás játékokat, stb...).Ez a kockákból összerakott szett mindent tud. Önmagában nyitott polc, de ajtó mögé is rejthetünk dolgokat, a kis fiókos pedig pont optimális kacattároló.

Sok olyan ember kért már tőlem tanácsot, aki tudja, mi tetszik neki, de nem biztos abban, hogyan fogjon hozzá a megvalósításhoz. Hát így... :)

Menjünk végig gyorsan, miképpen lehet elkészíttetni a nekünk megfelelő polcos tárolót. Ehhez első körben megrajzoltam az egyes elemek vázlatát. Miután a blog háromszor közölte, hogy rossz képet próbálok felrakni (pdf-et...), rájöttem, hogy jpg formátumra kell átalakítanom a képet, így viszont már nem érvényes az 1:20-hoz méretarány, de ez most nem is lényeg.

1. Nézzünk körül a szobában, vegyük számba, mi mindent szeretnénk tárolni, erre milyen megoldás lenne a legalkalmasabb (nyitott polcos, ajtós polcos, vagy fiókos). Mekkora a helyigény (és várhatóan mennyi minden érkezik még az elkövetkezendő pár évben...).
2. Írjuk össze, hogy a fenti igényekhez hány elemre lesz szükségünk a fenti képen található elemlistából.
3. Vegyünk elő egy kockás papírt, ahol 1 négyzet legyen 10 cm. Rajzoljuk fel a falat (én egy átlagos, 2,70 belmagasságú lakás egyik falnézetét készítettem el), és könnyítsük meg a viszonyítást azzal, hogy felrajzoljuk a képbe magunkat is. Így látni fogjuk például, hogy mi kerül a mi szemmagasságunkba. Persze felrajzolhatjuk a gyereket is. Ebbe a négyzetbe (tetőtér esetén persze nem...:)) próbálgassuk bele az elemeket. Javaslom, hogy ceruzával dolgozzatok, és legyen kéznél radír... Én sraffoztam az ajtósnak szánt elemeket.
4. Keressük meg a fiókos elemhez a megfelelő fogantyúkat. Lehet az ajtós elemekhez is választani, szerintem viszont jobban mutatnak push-os verzióban (amikor az ajtó nyomásra nyílik). Készítettem néhány válogatást hat fogantyúra. Ezeket például a Forest kínálatából:
Vagy szépek a deco majorelle weboldalán kapható romantikus gombok is:
5. Keressünk egy asztalost, és készíttessük el az elemeket. A bútor akkor lesz a legszebb, ha az anyaga festett mdf (vagy fenyő). Én a hátlapot is 1,7-es vastagságúra vettem, amelyre "rálóg" a bútor oldala, hogy semennyire ne látszódjon a bútorhátlap széle, és a falra rögzítést is ennél fogva lehessen megoldani. Kétféle úton spórolhatunk: a hátlapot kérhetjük fehér lamináltból, vagy tényleg a klasszik, vékony bútorhátlapból készíttetjük el, ekkor viszont vegyük jó néhány mm-rel kisebbre a 40x40-es külméretnél, hogy a legkevésbé látszódjon.

Igazság szerint, mi, lakberendezők, se csináljuk ezt másképp, csak mindezt kicsit "csicsásabban", számítógépes látványtervvel és építészprogramban készített falnézettel... :)

Első fénykép: noosh
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.