2012. február 22., szerda

A lakás berendezéséhez nem kellenek milliók...


... némi pénzmag mégsem árt. :)
Egy blogverseny adta meg végre a löketet, hogy összerakjam ezt a régen készülő gigaposztot a - ha nem is olcsó, de - reális árú, ámde nagyon menő otthon megteremtésének konkrét mikéntjéről.
Elsősorban a keresgéléshez szeretnék szakmai tapasztalataim alapján segítséget nyújtani, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy sokatoknak nem adatott meg szerzeményeitek átalakításának "csináld magad" feltételei.

Az irányelv nagyon egyszerű: a nagyobb, pénztárcát jobban megterhelő tételekből válasszunk mérsékelt árú darabokat. Kiegészítésként mindig legyen valami különleges, egyedi (akár csináld magad), és valami trendi, kicsit menőbb, drágább akár bútor, akár lakásdekor. Ezzel a fortéllyal elkerülhetjük, hogy szépen megtervezett lakásunk középszerű, vagy éppen túl megcsinált hatást keltsen.

De nézzük meg, hogyan lehet az egyes  helyiségekben érvényesíteni az alapelvet.

1. Nappali-étkező

A nappali legköltségesebb darabja általában a kanapé. Részemről az egyszerű, kényelmes fazonokra szavazok, amelyek könnyen kombinálhatóak más tárgyakkal. Úgy általában azt tudom mondani - ez most itt nem a reklám helye, esküszöm - hogy az olcsó darabok kiválasztásának legegyszerűbb, és legbiztosabb helye az Ikea. Ízlés tekintetében kevésbé magabiztosoknak pedig tényleg ez a legjobb lelőhely, mert nehéz (bár nem lehetetlen) mellényúlni, giccsbe botlani.
Szóval a kommersz (persze attól még nagyon szép) kanapé mellé (nagy kedvencem a Kivik) érdemes különleges foteleket keresni. Elmehetünk bolhapiacokra, vásárokra, ha élvezetünket leljük a kutatásban, de a kényelmesebbek egyszerűen kiválaszthatják őket az Internetről is (Vatera, TeszVesz, Expressz, stb...). Itt álljunk meg egy pillanatra, nézzük meg a dolog buktatóit. Sokan mutattak már nekem rémesen otromba bútort, hogy micsoda klassz formájú cuccot lőttek a neten fillérekért... Ha nem vagy jártas a különböző korokban, stílusokban, nincs általános rálátásod, és bizonytalan vagy a választásban, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha veszel egy-két egyszerűbb, általában art deco-nak hirdetett fotelt. Állapottól függően 5-10.000 forintnál többet nem érdemes adni egy darabért, úgyis el kell vinni kárpitoztatni. Nagyon meg kell nézni, mit vásárolunk, mert egy teljes rugó cserés támadás munkadíja 50-70.000 forint is lehet, egy megkímélt, vagy már korábban felújított fotel áthúzását viszont 15.000 Ft munkadíjból megúszhatunk. Én imádok bársonnyt, vagy egy alcantarához hasonló anyagot használni a célra, ezek ára 5.000 és 10.000 Ft között mozog. Egy ilyen fotelhez körülbelül 3,5-4m2 anyag szükséges.
A példaképpen összeállított lakásberendezésben a Designer Guild exkluzív kiegészítői képviselik a dizájner vonalat. A menő tapéta egyébként mindig jó választás, így csempészhetünk lakásunkba nemzetközi luxust megfizethető áron, hiszen elég 2-3 tekercs egy falra (normál belmagasság esetén másfél méteres falszakasz jön ki egy tekercsből, amelyet kábé 15-20.000 Ft/tekercs áron mérnek), mégis az egész enteriőr hangulatát meghatározó látványelemmé válik, mintegy magához emeli az egyszerűbb darabokat.
Az étkező esetén két lehetséges kimenet között érdemes dönteni: egyszerű asztal "balhés" székekkel, vagy meghatározó asztal egyszerű székekkel. Én most az első variációt választottam, és az egyszerű fehér Ikea asztal mellé 2-2 különböző széket választottam. A TeszVeszen leütött vintázs darab fa részét esetleg fehérre festeném, bordó huzatát szintén Designers Guild anyagra cserélném (kevés kell, de nagyot üt, ráadásul egy méter anyagból kijön a huzat, és még két párna is a kanapéra).
És végül őszinte leszek: a dohányzóasztal dizájn szempontjából legtöbbször lényegtelen, nem érdemes rá nagy pénzeket áldozni. Lehet kommersz népdarab, esetleg vagánykodhatunk, például  raklapból - na ezt még nekem is sikerült sufni-tuningban legyártani...

2. Konyha
A konyhában is tarthatjuk magunkat az alapelvhez, így a bútorból választhatunk olcsóbbat. Ikeás vásárlás esetén itt már lesz némi kompromisszum a stúdiókban (vagy asztalossal) csináltatott bútorral szemben: köti kezünket az elemválaszték, és igazság szerint minőségben is van a különbség. Ennek ellenére nem tartom rossz választásnak, nekem is volt, és nagyon szerettem.  A Faktum Abstrakt magasfényű fehérjét választottam most ki, ami színe és egyszerű formája miatt minden "csicsás" kiegészítővel tökéletesen megállja a helyét.
A fenti összeállítás nem egy mintaberendezés (mint a nappali volt), hanem itt különböző választási lehetőségeket mutatok be. Ezért szerepel például többféle padló a képen.
Ha a konyha egy helyiségben található a nappalival, az nyilván meghatározza a burkolatot, legelegánsabb, ha egyforma. Ez lehet hidegburkolat, valamilyen öntött padló (például műgyanta), vagy laminált padló (amelyet az illesztéseknél ragasztva teljesen nyugodtan bevihetünk a konyhába). A műgyanta ára mindenhol hasonló, a másik kettő viszont elég változó árkategóriában kapható. A padlólapok és a laminált padlók akciói egymást érik, érdemes jól körülnézni a piacon. 6000 Ft/m2-ért egy közepes kategóriájú padlólapot kapunk, ugyanennyiért (4-6.000 forintért) viszont megkapjuk a laminált padlók csúcskategóriáját, ami megszólalásig hasonlít a fa padlóhoz, csak szerencsésebb fizikai-kémiai tulajdonságokkal bír. Úgy általában azt gondolom, padlóburkolatból érdemes semlegeset dizájnt választani, hogy minden energiánkkal a lényegre koncentrálhassunk, a falburkolatra...
Igen, a pult feletti falburkolatban érdemes kiélni a kreativitásunkat. Ez található szemmagasságban, így a viszonylag kevés négyzetméter különleges anyag a helyiség meghatározó dizájnelemévé válhat. Ha nem nagy területről van szó (azaz rövid a konyha), majdhogynem azt mondanám, semmi pénzt ne sajnáljunk (már amennyi még akad ilyenkor, az építkezés végén...).

3. Fürdőszoba
Általában el lehet mondani, hogy fürdőszobára a világ minden pénzét el lehet (és szokták) költeni, pedig mennyire felesleges...:). Egy mindenki számára könnyen járható utat mutatok itt be.
Ha egyszerű fehér falburkolatot választunk (olcsó mozaikért tényleg mindig nézzük meg a netes aukciós oldalak kínálatát), azt egy falon/felületen könnyű kiegészíteni  valamilyen másik különlegességgel (például cementlappal). Spórolhatunk még úgy is, ha tényleg csak a feltétlen szükséges helyeket burkoljuk fel, egyébként festjük a falat. Szép klasszikus megoldás bizonyos magasságban díszléccel lezárni a csempézett részt. De jól járható út az is, ha a falakat nem is csicsázzuk több fajta burkolattal, hanem a padló kap egy hangsúlyosabb lapot.
A szaniterekre sem kell extrém összegeket elkölteni, a barkácsáruházakban remek áron kapni mindent. Én azt gondolom, hogy a WC, bidet és a kád dizájnja az összhatást tekintve nem igazán hangsúlyos, érdemes olcsó, egyszerű, de megbízható márkát választani.
A fürdőszoba "oltára" a mosdó és környéke, így ennek a szegletnek érdemes sok figyelmet szentelni. Itt is bevethetjük a kreativitásunkat, néhány ötlettel különlegesebb (de ugyanolyan nagyszabású) hatást érhetünk el, mint a boltban kapható drága, kész termékekkel. Én egy praktikeres mosdó, ikeás állvány, és egy hozzá vágatott méretű, vastag márvány pult segítségével - összesen körülbelül 45.000 forintból - olyan pompás összeállítást készítettem, amely bármely nemzetközi oldalon megállná a helyét (szerényen legyen mondva...:)).
A fürdőszobánál egy lényeges kérdésre szeretnék még kitérni: csaptelepből soha ne válasszuk a legolcsóbb barkácsáruházi darabokat, ragaszkodjunk a jól bevált márkákhoz. Kedvező áron kaphatóak a Teka, vagy Kludi csapok, ezek garanciálisak, szervizük megoldott, de jellemzően nem is lesz velük semmi baj.

Nem mondom, hogy egy lakásfelújítást néhány fillérből megúszhatunk. Gondos tervezéssel viszont elejét vehetjük a hirtelen jött költséges (és rossz) választásoknak, és jó minőségű, különleges otthont teremthetünk meglepően jó költségvetéssel.

* * *
Ha hasznosnak találtad a posztot, vagy csak szereted ezt a blogot, légyszi nyomj egyet a "szavazok" gombra a TeszVesz blogversenyén (természetesen a Térkultúrára...:)), hogy legyen esélyem a közönségdíjra.
Köszönöm!


* * *
Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul: www.teszvesz.hu/bloggerverseny
Jelentkezz Te is!
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Sziasztok,

    nagyon érdekes cikk, jó ez a raklap dohányzóasztal és az ülőgarnitúra is.

    Üdvözlet!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.