2012. február 9., csütörtök

Pármában pajtában

Emlékeztek a (még el se kezdődött, de már szomorúan végződött) pajta-projektemre? Na, valami olyat képzeltem el, mint ez a párma mellett letelepedett háromtagú család új otthona. Kivéve talán, hogy nálunk egy leheletnyivel több modern került volna az enteriőrbe is... :) Amúgy tökéletes!

A történet kiindulási pontja - a finom sajtjairól és sonkájáról híres - Pármától 10 km-re található lepusztult régi parasztház, és a mellette lévő szakadt pajta. A helyszín tökéletes, az átalakulás félelmetes.
- Az eredeti pajta most nappali kandallóval - mondja lelkesen Simona, a tulajdonos.
De a konyha lett a ház szíve, mindenki kedvenc helyisége, és nem csak a tulajdonosoknak, hanem barátaiknak is, akik meglehetősen gyakran jelentkeznek be látogatóba.
A helyreállítás megkezdése előtt, az egész házról részletes fényképes dokumentációt készítettek. A család szerette volna megőrizni a hely eredeti karakterét. Lucilla Scazzi építész segítségével az egészet épületet felújították, ügyelve arra, hogy a lehetőségekhez mérten megőrizzék az eredeti szerkezetet és a használható régi anyagokat. A régi istálló látszó, rusztikus fagerendái alatt kapott helyt a konyha. A ház kívül kő és tégla keveréke, egyes részei homokkő burkolatot kaptak. Tipikus parasztház hangulatot árasztanak a régi ajtók, de a sok fényt beeresztő, vaskeretes üvegablakok a modern praktikumot képviselik.
A földszinten található a festett beton padlóburkolatot kapott nappali, étkező, konyha és egy fürdőszoba. A konyhában rusztikus nyitott polcok, a falon és pulton szintén beton. A nappaliban olasz és francia ihletésű, csodálatos kő kandalló található.
Fent, a második emeleten kialakított intim társalgóból lélegzetelállító kilátás nyílik a kertre és a környező tájra. Itt található még a gyerekszoba és a szülői háló, egy vele szomszédos fürdőszobával.
Forrás: Interiørmagasinet
Fotó: Violet Horvat

SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.