2012. március 2., péntek

Csináld magad: kárpitos ágy

Már a tegnapi posztomban is előkerült a "csináld magad" kárpitozott ágytámla, mint a hálószobák költséghatékony pompája... Utána is néztem néhány egyszerű elkészítési módnak, és a nekem legjobban tetsző megoldást most teljes egészében megosztom Veletek.

 1. lépés : vegyetek egy Ikea-gazdaságos FJELLSE ágyat 8.115 Ft-ért (mondtam, hogy olcsó lesz...:))
2. lépés: Tervezd meg a támlád méretét és fazonját. Amennyiben nem akarsz (vagy tudsz) otthon nagy produkciókat végrehajtani, mert nem áll rendelkezésedre a megfelelő géppark, és elegendő hely, elég, ha papíron, pontosan, a méreteket feltüntetve megrajzolod. A képen látható "szöttyös" fa jellegű tábla az úgynevezett OSB lap, ez a legolcsóbb, amivel megúszhatod...:)
3. lépés: Vágd ki a megfelelő formát. Ha nem akarsz/tudsz ezzel tökölni, fogd meg a fent említett cetlidet, menj el egy barkácsáruházba (vagy lapszabászatba), és ott a megfelelő darabból kivágják Neked. Én már csináltattam hasonlót egy OBI-ban.
4. lépés: Végy néhány lécet (szintén kapható a barkácsáruházakban), vágd méretre (ez nem bonyi, 1000 Ft körül kapható kis fűrész, azzal simán elvágod, úgysem kell szépnek lennie...:)), és ragaszd-szögeld az OSB laphoz (szerintem érdemes mindkettőt bevetni, a barkácsáruházakban találni extra-szuper erős ragasztót + egy-két szög, biztos, ami tuti alapon). Ez azért kell, hogy szép vastagnak lássék az a háttámla, és a kárpitos tűző is jobban megmarad a rendes fában.
5. lépés: A képen látható módon erősítsd az ágytámla alapját az Ikea ágyhoz. Aminek kimaradt a fényképe: igény szerint fesd le a lábakat, mert azok kilátszanak majd!
6. lépés: tömd ki kárpitos vattával, vagy habszivaccsal a keret között, és felett.
7. lépés: Kárpitos tűzőgéppel rögzítsd az anyagot, és a vattát a fakerethez. Szöggel (rajzszöggel) is megoldható, csak sokkal nagyobb meló. Utánanéztem ennek a  tűzőgépnek: 4.000 és 10.000 Ft között kaphatóak már használható darabok, de 1.000 forint/nap áron bérelni is lehet.
8. lépés: hasonlóképpen burkold be az ágy oldalát is, ha szeretnéd.
9. lépés: Örülj a szuper-szexi új darabnak! :)
Nekünk már csak az ágy környéke nincs igazán kész a lakásban... Esküszöm, lehet, hogy nekiállok, ez még az én barkácstehetségemen se fog ki!

Forrás: organized design
SHARE:

1 megjegyzés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.