2012. március 26., hétfő

Milyen házat építenél Balaton-felvidéken?

Tegnap Balaton-felvidéken kocsikáztunk a szokásos nyaralónézegető ügyben. A gyönyörűen felújított, mára minden szempontból luxusháznak nevezhető épületek mellett megbúvik még néhány lepukkant, unalmasabb darab (a válságnak köszönhetően nem is rossz áron...), amelyek kreatív gazdáért kiáltanak. Ez volnék én. :) Szóval most a gép előtt ülök, és a táj hagyományos építészetéről keresek anyagot, miközben az autentik nádtetős megoldások mellett nekem nagyon tetsző újító megoldásokba is beleszaladtam. Így kerültem a SAGRA Architects oldalára, ahol nagyon megfogott ennek a kevéssé szexi, de sokat ígérő parasztháznak a XXI. századira formált látványterve. Mit gondoltok? :)
SHARE:

15 megjegyzés

  1. Pont ilyenről álmodom. Semmi fakszni, hogy 'mozgassuk meg a tömegeket', szép, csendes, tiszta...nálam telitalálat.

    VálaszTörlés
  2. Hát a ház jól néz ki, csak a Balaton-felvidéken nagyon tájidegen..

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ütős lenne, szerintem nem tájidegen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézz utána kérlek, olvasd el Krizsán András, és Somogyi Győző nagyon szép könyvét erről..., a ház önmagában tényleg klassz..., de nem a Balaton-felvidéken....

      Törlés
    2. Nekem az a véleményem, hogy alapvetően a tömegformálás a legfontosabb. Nem cél skanzent építeni, a mai igényekre kell szabni, de úgy, hogy tájba illő maradjon.
      Nem attól lesz Balatonfelvidéki, hogy kicsicsázzuk. A buggyantott oszlopoktól egyenesen falnak megyek. Sokkal inkább tájba illő tud lenni egy letisztult, arányos és egyben hagyományos tömegformálással dolgozó épület, mint egy árkádos buggyantott oszlopos akármi.

      Itt egy jó példa pl de ennél lehetne akár még egyszerűbb! http://epiteszforum.hu/funkcio-forma-es-a-hely-harmoniaja-kornyezet-es-energiatudatos-csaladi-haz-felsoorson.

      Én pl a macskalépcsőt is botorságnak tartom, lehet mutatós de tökre haszontalan.

      Törlés
  4. Ez egy örök dilemma, most itt összeveszhetünk, és mindenki meg lesz győződve a saját igazáról. Olyan ez, mint a politika... :)
    Az én álláspontom a témában a modern irányvonalat képviseli. Csak azért, mert adott a szép népi építészet, nem arra van szükség, hogy a XXI. században ugyanolyanok épüljenek. Ez egyszerű másolás, nem hozzáadott érték. És mint ilyen, legyen bármilyen élethű is - szerintem - giccs. Azt gondolom, a meglévő szép épületeket vétek tönkretenni, cél, hogy minden értéket, ami megmaradt, átörökítsünk az utánunk élő generációknak. De nem minden épület képvisel értéket, csak azért, mert régen épült. Nézzétek meg az eredeti fotót... Persze nem jártam ott, nem ismerem a tényeket és részleteket. Azért tetszik az új épület, mert a megmaradt régi "szárny" tetőkiképzése, tömege abszolút megidézi a helyi építészetet, miközben az új, nagy tömeg hozzáadja a XXI. század igényeit, léptékét, formavilágát. Anyaghasználatában abszolút helyi (a régen működő mészkőbányából rengeteg kerítés, ház épült a Balaton-felvidéken.
    Nekem az a fajta építészet tetszik, amit Peter Zumthor képvisel, ahogy ő helyezi el modern épületeit a kis svájci falvakban. Ezek az épületek olyanok, mintha mindig ott lettek volna, pedig a lehető legmodernebbek... Százszor inkább ez, mint Krizsán András émelyítő makoveczi organikussága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egyáltalán nem gondolom hogy az émelyítő makoveczi organikusságra lenne szükség, bárhol is, én sem szeretem, de a Balaton-felvidék valóban képvisel egy hazai értéket, Kérdeztél, és mivel mostanában sokat foglalkoztam ezzel, és régebben is rengeteget jártam arra, válaszoltam... nem gondolom, hogy másolni kell , Őszintén tettszik a ház, közel áll az én világomhoz is, De ahogy írtad Peter Zumthor Svájci falvakban tervezte ezeket az épületeket...., ott el is tudom képzelni....

      Törlés
    2. Félre ne érts, én nem vitatkozom!!! Azért kérdeztem, mert érdekel a nyitott, gondolkodó, dizájnérzékeny emberek véleménye, és aki blogokat olvas a témában, az biztosan ilyen! :)
      (A ház egyébként semmiben nem hasonlít a zumthori házakra, csak az elv, ahogy a kor szellemét egy történelmi környezetbe illeszti. Zumthor inkább fát és betont használ...)
      Nagyon kíváncsi vagyok arra, szerinted milyen egy jó ház, amit ma építenek a Balaton-felvidéken. Ha sokat foglalkoztál a témával, remélem van fényképed egy jó példáról. Megtennéd, hogy elküldöd nekem e-mailben (petra@terkultura.com). Kifejezetten olyan ház érdekel, amit mostanában (az elmúlt 20 évben) építettek. Köszönömm! :)

      Törlés
    3. Igen azóta ránéztem, hol tervezték a házat, és kicsit szégyelltem is magam, hogy nem helyesen reagáltam.:) Az biztos, hogy a Balaton-felvidék egy gyöngyszem, és vannak szerintem olyan építészeti jellegzetességei amit nem szabad (egyébként nem is igen engednek a helyi önkormányzatok) átlépni, persze a 80- években ott is borzalmakat építhettek, de azóta azért változott a kép...

      Törlés
    4. A feladat nem is olyan egyszerű , szép régi házat tudnék mutatni, de az újonnan épültek között hát nem egyszerű, de ha én nekem lehetőségem lenne, egyet építeni, akkor, elfelejteném a Neten való böngészést, és a külföldi példákat nézegetni. És elmennék a helyszínre és hosszan nézegetném, ott helyben mi tetszik, valszeg megtartanám a 6x6-os arányokat, az egyik rész a háznak biztos fehér vakolatú lenne, de biztos dolgoznék a helyi kővel (kivéve lábazat!!!) is, az ablakok és ajtók arányát is megtartanám, és nem csinálnék lecsapott tetőt. A tornácozással bajban lennék, mert az valóban a hely jellegzetessége, és nagyon kellemes is tud lenni egy tornác, de azzal már óvatosan bánnék, a tornácok zavarják az új házakban a legjobban a szemem, tehát lehet ,hogy azt kihagynám, amit mutattál házat, tudom, hogy egy neves építész cég tervezte, és a Balaton-felvidékre, de ezt inkább valahol máshol építeném meg…

      Törlés
  5. Most voltunk egy hetet Salzburg környéki kis falvakban, ahol még az új épületeknek is bele kell simulnia a fafaragásos, népiesch, alpesi stílusba. Nem mondom, itt-ott egy láthatóan új üvegterasz vagy kőborítás előkerül, de az egésznek a hangulata tök egységes, valójában szinte lehetetlen eldönteni, melyik ház mikor épült. Nézegettem, nézegettem, és arra jutottam, hogy tök jó ez így.

    Pl, az a Balatonfelvidéki borospince, ami ezer díjat nyert, szerintem hányás, és egyetlen erénye, hogy ha elég messziről nézed, nem látszik...

    Szóval, bocsi, én a balatonfelvidékre biztos, hogy alapvetően egy parasztházat csinálnék, tudok neked mutatni belőle olyat, amit fullosra újtottak fel, miközben a külseje szinte nem változott, ha érdekel.

    VálaszTörlés
  6. Hello Nyuszi! Egyébként magamnak kell ellentmondjak most, hogy egyetértek veled, mert hasonlóképpen éreztem Provence-ban. Ott sem épülnek modern házak, és tök jó az egész úgy, ahogy van. De ugyanakkor meg ott vannak ezek a szuper svájci falvak, ahova sikerül úgy modern épületet tervezni, hogy egységes maradjon a táj. Mint felhasználó (és azért mégiscsak házakról van szó, ahol nem mellékes, miben érzem jól magam), szóval lakóként, jobban érzeném magam egy modernebb házban... Mert ezeknek a parasztházaknak sajátja például a picike ablak (nyilván megvolt ennek a praktikus oka), viszont én szeretem a fényt... De ez most csak egy példa. Anno tök jól elvoltak százan egy szobában, de most már azért alap, hogy leválhatok a gyerekeimről, meg a vendégekről, ehhez hely kell, tehát tetőtér beépítés például... Csomó olyan momentum, ami változtat az arányokon. Érted... Viszont nem véletlen, hogy vonzódom mondjuk a Balaton-felvidékhez, tehát nem akarok én "belepiszkítani" a hangulatába, hiszen ezért költöznék oda.

    Szóval miközben nem kéne változtatni a hely hangulatán, jellegén, mégiscsak csomó olyan korszerű igényem van, amit a régi házak nem tudnak kielégíteni. Én úgy szeretnék egy modern épületet, hogy az a lehető legszebben simuljon a környezetébe, ne ugorjon ki belőle, legyen olyan, mintha mindig ott lett volna. De - szerintem - ehhez nem kell nádtetős parasztházat építenem.
    Valahogy úgy gondolom, ahogy itt csinálták: http://www.terkultura.com/2012/01/ket-kis-nyaralobol-egy-modern-otthont.html Tökre megmaradt a ház jellege, de közben teljesen korszerű.

    Én egyébként imádom azt a borospincét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyébként a Balaton-felvidéki házakat szerintem könnyű belülről komfortossá tenni, mert jók az arányok, és egybe nőhetnek az épületek, tehát innentől szabad a pálya.

      Törlés
  7. De mi a helyzet egy új építésnél??? MI most épp ilyen gondban vagyunk... keresem a jó példákat de nehezen találok.... Én eleve olyan vagyok hogy egy meglévő teret könnyeben gondolok újra, de nulláról indítani??? Az sokkal nagyobb felelősség. Kit ajánlanátok építésznek? Melyik építész munkái között érdemes inspirálódni ha a Balatonfelvidéken szeretnénk építkezni?

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.