2012. május 5., szombat

Hétvégi matiné

Mátyás a hétvégét Melbourne-ben tölti.
Bár a hétvégi matiné lényege, hogy nagyjából komment nélkül érkeznek a szép képek, itt most muszáj néhány szóval kibővítenem a tartalmat, hogy lássátok a Hill House (Andrew Maynard Architects) nem öncélú építész-hóbort eredménye, hanem a legjobb értelembe vett nagybetűs DIZÁJN, azaz a körülmények, adottságok, lehetőségek és kívánságok legkreatívabb összehangolása.
A Hill House igazából egy klasszikus melbourne-i családi ház bővítése, ahol az építész az új épületrészt nem közvetlenül a meglévő házhoz csatolta, hanem (egy, kerítésként is funkcionáló keskeny folyosóval összekötve) a kert másik végében helyezte el. És miért is? :)
Az eredeti házat lakó család bővíteni kényszerült, a három felnövőfélben lévő gyerekkel már kinőtték a régi teret. Szerették volna viszont, hogy a kert továbbra is használható legyen, maradjon napos rész, és panaszkodtak az eredeti (északra tájolt) ház sötétségére is.

Az építész némi gondolkodás után rájött, hogy ezt egyetlen módon lehet megoldani: az új házrészt délre kell tájolni, azaz a meglévő épülettel átellenben elhelyezni. Így sikerült egy hatalmas fényes-napos teret nyerni a közösségi tevékenységeknek (nappali-konyha-étkező). A régi, sötét házban a gyerekek hálószobái kaptak helyt, az új épület emeletén pedig a szülői háló és egy napos terasz. 
Hogy a terasz és a kert gyakorlatilag is egységet alkosson - zseniális ötlet - leejtővel "kötötték" össze őket. Így hozta egyik gondolat a másikat, és épült meg a Hill House (Domb Ház).
Az olyan apró ötletességekért is nagyon szeretem ezt a házat, mint például ez az asztal. Az egyik oldalról széken lehet hozzáülni, a másik oldalról pedig a magasabb szinten található új épület padlóján. A folyosót alacsonyabban kellett ugyanis elhelyezni a kerítés megengedett magassága miatt, az építész akkor már "hozzácsapta" az étkezőt is, hogy létrejöhessen ez az okos megoldás. Így kell az eredetileg hátrányos adottságokból előnyt kovácsolni. Maga a kreativitás. 
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.