2012. június 25., hétfő

Felhőház - McBride Charles Ryan

Az ausztrál McBride Charles Ryan tervezőcsapata különleges kiegészítést álmodott meg a 100 éves, Edward korabeli stílusban épült, melbourne-i házhoz. Gondolnátok, hogy a fenti és lenti fénykép egy és ugyanazon épülethez tartozik? :) 
Tiszteletreméltó a tulajdonosok (és a tervező) alázata, amellyel a bájos utcaképet kezelték, és megőrizték az utókornak. 
Az klasszikus ajtón bejutva az előszoba jópofa, virágos padlója már sejteti, hogy az itt lakók ízlésvilága bátrabb az átlagosnál. Ausztráliában (egyébként Angliában is) teljesen szokványos dolog akár előtereket is szőnyegpadlóval burkolni. Ezek a jó minőségű darabok könnyen tisztíthatóak, a foltok nem látszódnak meg rajtuk. Éltem egy évet ilyen házban, és őszintén mondom: működik.
 
A folyosó végét nézve még nem is sejthető a meglepetés, ami később ér minket, amikor beljebb kerülünk...
A nappali térbe a mozaikos-pixeles kialakítású piros konyhán keresztül érkezünk meg. Ez a vicces doboz egyrészt elrejti a konyha rumlit a nappali tér elől, könyvespolc és kütyü tárolóként funkcionál, de önmagában is művészi dísze a lakásnak. 
Teljes a káosz: piros kocka a barna felhőben... Valahogy semminek nincsen értelme ebben a házban. Miért kocka a felhőben, hogy jön az egészhez a virágos szőnyegpadló?!
A nappalit nézve elfog a nosztalgia: eszembe jut, ahogy a vidámparki forgó hordóban egyensúlyoztam át a túlpartra... 
Az én ízlésemnek kicsit sok itt a fa, meg a balhé, de bírom. Tetszik ez a vagány bevállalás! És külön érdem, hogy az itt lakók nem tolják a környezet pofájába az extremitásukat: ez igazán csak a saját hülyeségükről szól... :) Ez egyébként jellemző ausztrál mentalitás, többek között ezért is élnék ott szívesen. 
Ez az épület biztosan megosztó... Kíváncsi vagyok, mit gondoltok róla. Ha nem is akartok nyilatkozni a témában, legalább egy menő/gáz gombot nyomjatok meg! Köszi!!! :)
Forrás: yossawat

SHARE:

1 megjegyzés

  1. Péterem: Nagyon merész, különleges és elegáns.
    Én: Jó-jó! Kár, hogy nincs növény... ;)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.