2012. szeptember 10., hétfő

Ramaty konyha újratöltve: ELKÉSZÜLT!!! :)

Na végre, a hétvégén le tudtam fotózni régi-új konyhánkat. Már a múlt héten is megtehettem volna, csak nem akartam kihagyni a padló lefestését, így inkább megvártam, hogy minden összeálljon egy egésszé. Érdemes legörgetni a poszt végére, ott láthatjátok, milyen volt a helyzet mielőtt megvettük a kócerájt.

Mi változott a kiinduló állapothoz képest?
1. Lefestettem az undi barna foltos fali csempét fehérre. Igen, egy réteg Trinát alapozó és egy réteg matt zománcfesték gyönyörű, gusztusos hófehérré varázsolta a helyiséget.
2. Felújítottam a konyhát. Díszlécek, fogantyúk, új pult és mosogató, valamint némi festék segítségével, összesen 40.000 forintból nyerte el mai formáját.
3. Lefestettem a padlót. Szakemberek ajánlották a két komponensű Caparol Disbon 481-et, amely szuperül tapad minden felülethez. Ezzel alapoztam, fedőrétegnek pedig a JUB Takril diszperziós betonfesték került a padlóra homokszürke színben. Elvileg ebben a kombóban nagyon fogja állni a sarat az új felület...
Kicsit foltos lett, egy második réteg szürkével egyenletesebbé válna, de nekem tetszik így.
Itt elmondanám, hogy egy ilyen kiszerelésű Disbon nem 10 m2-re volt elegendő - ahogy az a dobozra van írva - hanem majd' a duplájára, igaz jó vékony rétegben (a fürdőt is átkentem). A legnagyobb meglepetést mégis a betonfesték okozta, amely a dobozon szereplő 3,5 m2  helyett szintén húszat fedett be.

Mit csinálnék másképp?
Igazából azt sajnálom, hogy a konyha színét az eredeti padlóhoz terveztem be. Ha korábban eszembe jut, hogy azt is átkenem, akkor biztosan valami vadabb bútorszín kombinációra szavazok. Lehetett volna pink, vagy türkiz, vagy okker, vagy bármi más... :) Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy elkészült, mert hatalmas öröm az asztalnál kávézni, és nézegetni a saját két kezem munkáját. Jobb, mint ha csak terveztem volna az egészet.

A padló és a festékek. Külön tetszik, hogy megmaradt az eredeti lap virágos struktúrája. 
És íme, ilyen volt a konyha, mielőtt átvettük az épületet. 
Az előzményekről (tervek, hozzávalók, munkaközi képek) itt: 1, 2

Még a hűtő nyitásirányát kell megfordítani, és azt mondom, tényleg kész... :)
SHARE:

8 megjegyzés

  1. Húúú, ez nagyon pöpec lett, gratulálok a szép munkához, igazán megérte! ;)
    Megkérdezhetem, hogyan távolítottátok el az alsó konyhaszekrények tetejét, ami helyére a munkapult került?

    Laura

    VálaszTörlés
  2. Hát, Laura, őszintén mondom, ez az egyetlen munkafázis, amire nem tudok válaszolni. Lent hagytuk a kulcsot a kedves, vízszerelő szomszédunknál, és amikor akadt szabad néhány perce, ő cserélte le a pultot, vágta bele, és helyezte üzembe a mosogatót. Majd megkérdem, de gondolom, egyszerűen letépte. Korábban néztük, hogy fa tiplivel és ragasztóval van összeillesztve, gondolom egy kis feszegetéssel sikerült leoperálni. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen. Igyekszem én is keresni egy hasonlóan kedves szomszédot, ha kiderül, hogy túl nagy fába vágtam a fejszém (remélhetőleg nem szó szerint). :))
    Laura

    VálaszTörlés
  4. Hű, nagyon klassz lett! A csempe lefestésétől teljesen izgalomba jöttem, az enyém jó állapotú, csak undi színű, és a "hivatalos" csempefestékkel lefesteni ugyanannyi lenne, mint egy olcsó csempével újracsempézni. Gondolom, nem használtátok túl sokat, de vajon mennyire tartós? (én a fürdőben is nekimennék, a kád körül...)

    VálaszTörlés
  5. Bori, én is lekentem az egész fürdőszobát is. A kád körül is. Bár még csak két hete használjuk, volt, ahol meg kellett dörzsölni, mert ráragadt a másik festék, és nem lett baja. De hát gondolj bele, ez egy zománcfesték, akár kültéri használatra, szóval miért ne bírná a strapát. Másrészről meg mit csinálsz a fürdőszobában, ami annyira extrém terhelést jelent? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Petra,

      engem is lázba hozott a csempe lefestésének lehetősége. Nekem sima fehér csempém van a konyhában, azt szeretném lecserélni olyan fémes hatásúra, mint ebben a posztodban látszik az utána képeken: http://www.terkultura.com/2013/05/ilyen-voltilyen-lett-80-as-evek-konyhaja.html

      Tudnál abban segíteni, hogy ehhez milyen festéket használjak a csempére?

      Előre is köszönöm!

      Törlés
  6. Kedves Petra!

    A kőlapokon a festék azóta is ugyanolyan szép? Betonfestés előtt állunk, de szeretnénk, ha tartós is maradna. Jól látom, hogy a primer Disbon, maga a festék Takril? Ez működne betonon is? Előre is köszönöm a segítséget:

    Judit

    VálaszTörlés
  7. Kedves Petra!Takril festéknek mi a szín kódja ?

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.