2012. október 8., hétfő

A hét dizájnere: Fabio Novembre

Ilyen Fabio a kedvenc székével....

... és ilyen velem... :)
Fabio Novembre, az olasz dizájn egyik legnagyobb alakja a Design Hét alkalmából látogatott Budapestre, ahol több program "sztárvendégeként" szerepelt. Szerdán például a Mobili Mania Bútorstúdióban beszélgetett Winkler Nórával, erre az eseményre - ezúton is nagyon köszönöm - én is hivatalos voltam.

A rövid, de annál tartalmasabb beszélgetés során szót ejtett a múltjáról, életének alakulásáról, a "Him & Her" székpár gondolatiságáról, belsőépítészeti munkáiról, a megrendelőivel való viszonyáról, és Ars Poeticajáról. Lenyűgözően szuggesztív előadó, és jóképű férfi... :)

Fabio egy kis városban, Lecceben született 1966-ban. Nem készült művésznek, végül 1984-ben mégis Milánóba költözött, hogy négy évvel később átvegye építész diplomáját a Politencnico egyetemen. 1993-ban New Yorkban élt, ahol filmezést tanult a New York Universityn. Mint a beszélgetésen elmondta, lenyűgözi az a folyamat, ahogy rengeteg különböző szakember hosszú ideig tartó kőkemény munkája áll össze végül egy filmmé.
Aztán nem kerülheti el a sorsát, következő évben befejezi első belsőépítészeti projektjét, az “Anna Molinari Blumarine” üzletet Hongkongban. És ezzel párhuzamosan megnyitja stúdióját Milánóban. 2000-től 2003-ig a Bisazza művészeti igazgatója, ezzel erősen hozzájárult a mozaikos műhely nemzetközi megújulásához. 2008-ban Milánó városa egyéni kiállítást szentel neki az előkelő Rotonda di Via Besanaban "Tanítsd meg nekem a fecskék szabadságát", majd 2009-ben a Triennale Design Museum of Milan kéri fel, hogy hozzon létre egy személyes kiállítást "Il Fiore di Novembre " címmel.
A 2010-es sanghaji expo olasz pavilonjában is kiállít, ezzel előrevetítve jelentőségét a jövő nemzetközi dizájnéletében.

Ajánlom figyelmetekbe a Trend Guide-on, a látogatás alkalmából  "leporolt", 2008/3-as Oktogonban megjelent Fabio Novembre interjút, amely egy kicsit összecseng a Mobili Maniaban elmondottakkal.

Egyébként meg beszéljen helyette a munkássága...

Tardini, New York, 2000
Org asztal, 2001
S.O.S kanapé, 2003
Stuart Weitzman, Roma, 2006
"Him & Her" szék, 2008 (most készletről megvásárolható a Mobili Maniaban)
Void, 2008
Nemo, 2010
Luciola, 2010
Murana, 2012
Forrás: Wikipedia
Külön köszönöm Vass Évának a fényképet! :)
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szia Petra!

    Szuper a fotó, gratulálok!

    Ha már a 2009-es "Il Fiore di Novembre" projektet említed, tegyük azt hozzá, hogy a megvalósításban a SICIS virágalakú Petites Fleures mozaikjai kapták az egyik főszerepet, lásd ezen a képpáron: http://sicis.it/eng/Mosaic/Collections/Interactive-Catalogues/Glass/Petites-Fleurs-Collection/petites_fleurs_mosaic_collection/SicisCatalogoFull#page/8/mode/2up, illetve a dezeen idevágó cikkében: http://www.dezeen.com/2009/05/13/il-fiore-di-novembre/ és nem utolsó sorban saját weboldalán: http://www.novembre.it/interiors/il-fiore-di-novembre-milano/.

    Egy korábbi 2006-os munkájában is építészeti elemként használta a SICIS-t, ezúttal a Metallismo kollekció acélmozaikjaival borította be a milánói Meltin'Pot bemutatótermet: http://www.novembre.it/interiors/meltin-pot-showroom-milan/

    Üdv

    Ivan

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.