2012. október 24., szerda

Őszi tipp: tökdekoráció

A globalizációnak - szerintem - van pozitív hozadéka is. Ide sorolom a különböző országok/kultúrák ünnepi szokásainak tengereken átívelő, gyors terjedését. Amellett, hogy fontosnak találom népi hagyományaink ápolását (rajtam aztán senki nem kérheti számon például a festett tojásokat...), soha nem mondanék nemet egy újabb ünnepi alkalomra. Minden egyes megmozdulás, ami kizökkent a hétköznapok rutinjából nálam üdvözölve van.
Aktuálisan például a Halloween is, a hozzá kapcsolódó jelképekkel együtt, amelyek közül legfontosabbnak a töklámpást gondolom.
A halloweenkor használt kivájt, vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki kicsikart az ördögtől egy ígéretet, miszerint a lelke nem fog a pokolra kerülni. Ugyanakkor - halála után - Jacket a mennyországba se fogadták be, ekkor az ördög egy széndarabot adott neki, amit egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Hát valahogy így esett, hogy az őszi dekorok elengedhetetlen kelléke lett a tök, amely az eredeti marharépa látványosabb kiváltója.
Egy szép nagy példány már az előszobába várja, hogy megrajzoljam a fizimiskáját, addig pedig tájékozódtam, mennyi mindent kezdhetek még a kicsit kisebb társaival.  Lehetnének például különböző méretű tároló edények, nem? :)
Forrás: Wikipédia
Képek: belle maison
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.