2012. december 31., hétfő

2012. december 30., vasárnap

Best of 2012 - szubjektív retrospektív

Kétszeresen is aktuális az ez évi visszatekintő, idén ugyanis - egy elképesztő év végi hajrá miatt - nem ünnepeltem meg a blog november végére eső harmadik szülinapját. Hihetetlen (nekem legalábbis), de három éve heti hat napon pötyögöm a posztokat, idén például, ha jól számoltam, összesen 365-öt. A sok elfoglaltság/kevés szabadidő kombó miatt épp fásultabb állapotomban ér ez a szilveszter, így örömmel szemezgetek az évi kedvencek között, hadd töltsenek fel 2013-ra... :) Nehogy azt gondoljátok ám, hogy panaszkodom, az idei iszonyú pörgés több fontos mérföldkövet hozott az életembe. A következő évet viszont a feltöltődésre szánom, ebbe egyébként beleértem a bloggal való foglalatoskodást, a több és tartalmasabb bejegyzést. Nem, mintha 2012-ben nem születtek volna - szerintem - izgalmas posztok, nézzük is végig mindjárt a személyes kedvenceimet....

Lakások és házak kategóriában volt néhány szuper darab...
Abszolút kedvenc ez az ír vidéki kőház, a saját felújított pajtánkat is ilyesmire szeretném hangolni...
- Két kis nyaralóból egy modern otthont
Egészen más stílus ez a francia lakás. Ezt is imádom.
- Egy építész a királyi lakosztályban
De van itt még három nagyon izgalmas otthon, érdemes visszanézni őket is.
- Hétvégi matiné
- Hétvégi matiné
- Egy londoni víztorony új élete

Az idén különdíjat nyeretem egy blogversenyre írt posztommal.
- A lakás berendezéséhez nem kellenek milliók...

És áprilisban megint kint jártam a milánói kiállításon. 
- iSaloni 2012 - 1. nap: bútorok és kiegészítők
- iSaloni 2012: Minacciolo, a legjobb stand 
- iSaloni 2012 - konyhák még frissében
- iSaloni 2012 - Vitra

Tavasszal teljesen váratlanul beleszerettünk egy balatonfelvidéki ingatlanba, gyakorlatilag mérlegelés nélkül, hirtelen felindulásból megvettük a pajtát... :)
- Pajta projekt: az első tervek
Az átmeneti időre, amíg "megerősödünk" az építkezéshez, kicsit rendbe raktuk a telken található kisházat. Nulla költségvetésből, saját kézzel. Így készült el például a konyha és a kerti tűzrakó:
- Ramaty konyha újratöltve
- Megépítettük a tűzrakónkat

Elkészült, illetve fotózhatóvá vát néhány saját munkám is:
- Bemutatom: már majdnem kész az egyik "lakásom"
- Egy kis referencia: konyha MOZA cementlappal 
- Ikea tuning gyerekszoba vad színekkel
Ebben a házban redizájnoltunk egy elég kemény konyhát... :)
- Ronda konyha redizájnja

A saját házunk táján is sikerült rendet raknom végre, elkészült például a gyerekek szobája.
- Saját projekt: kész a gyerekszoba! :)

Idén Sorrento mellett nyaraltunk egy zseniális házban, amiről készítettem néhány képet.
- Üdvözlet a paradicsomból

Ősszel, az Álomépítők 3. évadában kipróbáltam a televíziózást is. Ide terveztem ezt a tányéros tapétát.

Idei legnagyobb szerelmem egy villanykörte... :)

Érdekes, tavaly is ArtKraftos bejegyzés lett az abszolút kedvencem, és idén is. Kati konyhája elképesztően kreatív, és örülök, hogy én mutathattam be Nektek. :)
- Konyha dizájn á la ArtKraft

Nagyon köszönöm, hogy ilyen sokan olvassátok a Térkultúrát. Köszönöm, hogy időről-időre hozzászóltok a témákhoz, hogy megosztjátok a véleményeteket és tapasztalataitokat. Ígérem, jövőre is lesz mit olvasnotok... :)


SHARE:

2012. december 24., hétfő

Boldog Karácsonyt Kívánok!!!

Nagyon Boldog, Békés, Bejglis-pulykás Karácsonyt Kívánok Nektek! :)
SHARE:

2012. december 23., vasárnap

Hétvégi matiné

Mátyás Fehéroroszországban, Minszkben tölti a karácsony előtti hétvégét.
Jesszus, de jó ez a ház! :)
Forrás: homedit
SHARE:

2012. december 22., szombat

Last minute ajándék: festményt karácsonyra!

Itt a blogon sokszor hangsúlyozom, hogy a lakás különlegessége a dekorációban rejlik. Kicsi a valószínűsége, hogy izgalmas lesz az az otthon, aminek falain a mindenki által ismert Ikeás poszterek lógnak. Én rendszeresen járok olyan aukciókra, ahol - magamnak és megrendelőimnek - olcsón jutok kortárs festményekhez.
Karácsony előtt persze nincs idő licitálni, ezért örültem meg a Möbelkunst kezdeményezésének. Kifejezetten lakásdekorációs céllal kedvező árfekvésű kortárs műveket kínál, sokféle színben és stílusban. A művek alkotói nagyrészt ismeretlenek, így akár az is kiderülhet, hogy egy leendő Van Gogh-hoz jutottunk a festék és vászon áránál is alacsonyabb összegért...:)
Felül: zöld-rózsaszín festmény, 100x70 cm, olaj-vászon, 40.000 Ft
Alább: lila-fekete festmény név nélkül, 100x74 cm, olaj-vászon, 35.000 Ft.
Kék-szürke kép, 126x62 cm, habtégla, 50 000 Ft
Zöld-barna szignált litográfia, 63x89 cm, 50.000 Ft. 
Barokk fotel, 100x70 cm, kollázs, 35 000 Ft
Ellenségünknek is vásárolhatunk ajándékot.
A gyűjtő kedvence, "Nuni", 50x40 cm, olaj-vászon,  mindössze 15.000 Ft-ért elvihető...:)
A festmények megvásárolhatók a Möbelkunst raktárában, 10-16 óra között a IX. Földváry u. 4. szám alatt.
SHARE:

2012. december 21., péntek

Karácsonyi dekoráció az utolsó pillanatban

Ha úgy jártatok, mint én, - azaz 110 %-on dolgoztátok végig az elmúlt heteket - és nem volt időtök karácsonyi hangulatba keveredni, jelentem, még mindig nem késő. Néhány, a háztartásban alapból megtalálható cuccból zseniális, mutatós és kreatív dekorációt lehet összeállítani.
Hoztam egy-két tényleg szuper példát a last minute karácsonyi díszítésre.
A fenti, mécseses megoldás talán a legegyszerűbb mind közül.
Az alábbi dekoráció se túl bonyolult, és a gyertyatartóra helyezett karácsonyfa dísz felveszi a versenyt a legjobb koszorúval is. Csak éppen ötletesebb... :)
A következő dekor kicsit csalós, hiszen a fenyőtoboz nem feltétlen háztartási alapkellék. De ha valakinek a gyereke hasonló gyűjtőszenvedéllyel bír, mint az enyém, vagy például erdő mellett lakik (miért ne?), előkerülhet egy-kettő a fiók mélyéről. Üvegtálba dobálva, szaloncukorral, gömbbel "összerázva" isteni asztaldísz lesz.
Ez se túl bonyi: gyertyák egy tálon, mellette mogyoró, és valami piros. Ez tetszés szerint lehet szárított vörös áfonya, vagy mini karácsonyfadísz.
A csillárra aplikált karácsonyfadísz mindig telitalálat.
Meglévő szobanövényeink is karácsonyi hangulatba kerülhetnek némi masni és díszgömb segítségével.
Nem csak karácsonyi témájú, de bármilyen piros/arany/ezüst anyag párnáink ünnepi díszévé válhat.
+1 ötlet bátor juppiknak: koszorú drótra csavart nyakkendőkből.
Forrás: itt, itt és itt
SHARE:

2012. december 20., csütörtök

Mai blődli: a távirányítós párna

Nem is akkora hülyeség... Nagyon is kéne, csak valami vidámabb színben. :)

Forrás: likecool
SHARE:

2012. december 19., szerda

Babzsákot bármiből!

Erősen tartja magát a több, mint egy évtizede begyűrűző babzsák mánia.
Hát persze, hiszen egy szuper-kényelmes, dekoratív, ráadásul nem nagy költségvetésű bútordarabról van szó. Örömmel látom, hogy a szokásos fazonok mellett az innovatív cégek egyre izgalmasabb változatokkal rukkolnak elő.
A Blup! például nemrég küldte el nekem egy új, különleges termékük ismertetőjét: használt, osztrák és magyar katonai sátorlapokból alakítanak ki a babzsákfotel huzatot. Az anyagot - amennyire engedi - meghagyják eredeti formájában, a gombok, kötelek, zsebek helyükön maradnak. A sátor gyakorlatilag szabás nélkül, egy jó kiadós mosás után kerül fel a speciális formájú babzsákra. A reBlup! tango névre keresztelt babzsák újrahasznosított vitorlavászonból is rendelhető.
A pozitív fogadtatáson felbuzdulva ugyanerre a formára új, különleges anyagokkal kísérletezik a cég. A legújabb - házon belül csak kukac néven futó - kollekció például műbőrből készült. Érdemes lesz figyelni a Blup! facebook oldalát (ITT), nemsokára ugyanis névadó pályázatot írnak ki: ötletes keresztanyák/keresztapák jelentkezését várják, akik közül a legjobbak jutalomban részesülnek.
SHARE:

2012. december 18., kedd

Készíts saját tapétát!

A fenti képen, az Áloméptők3 első adásának fináléjában, két teljes nap és éjszaka megfeszített munka után, már felszabadultan mosolygok a kamerába. Itt este 11 körül lehet, és hát reggel még nem nagyon hittem el, hogy oda bárki is beköltözik...

De most nem is rajtam van a hangsúly, hanem a fotó hátterén, az ugyanis egy saját tervezésű tapéta, és ha szeretnétek Ti is valamit kreatívkodni a falatokra, akkor most jól figyeljetek! :)
Amikor az első forgatási napon megismerkedtem a családdal, akinek segítettünk jobb körülmények közé költözni, megtudtam, hogy szívük csücske volt a korábbi házuk kék-sárga frontú konyhabútora. Azért tényleg a szívük szakadt meg...

Már ekkor sejtettem, hogy ebben a műsorban nem arról lesz szó, hogy én kiadom az ukázt, miszerint ezt, meg ezt a konyhabútort kérem, aztán lőn, hanem annak kell örülnöm, amit éppen kapok (itt jegyzem meg, hogy a konyhabútor egyébként szuper-zseniális lett...). Szóval nekiláttam azon elmélkedni, milyen módon tudok színes konyhát varázsolni a semmiből... És akkor eszembe jutott, hogy van nekem egy kedvenc tányéros tapétám, ami ugye kézenfekvő motívum lenne. Igen ám, de pénzem az nem nagyon volt a projektre. Semennyi. Ekkor úgy döntöttem, meg kéne ezt csinálni magunknak...
Kerestem a neten megfelelően színes, nagy tányérokat, körbevágtam, megfelelő méretre húztam - hogy ne legyen pixeles, egy filterrel "festményesítettem" őket, kiszedtem belőlük a csúnya vaku fényeket, és kaptak árnyékot is.
Így készült el az alábbi kép. Pontosan a megfelelő méretre, a konyha üres falára tervezve. Nem, a forma nem magyarországos, hanem jobb oldalon kihagytam a becsatlakozó konyhapult helyét... :)
Elkészült a tapéta, már "csak" ki kéne nyomtatni a megfelelő anyagra...
Megkerestem a Képek méretre céget, akikről tudtam, hogy bármilyen feladattal megbirkózik, nincs az az anyag, amire ne nyomtatna... Előadtam nekik a problémámat, és rögtön örömmel segítettek. A tervek leadása után néhány nappal kezembe kaptam a három csíkból álló, öntapadós tapétát, amit egyszerűen fel kellett ragasztani a simára festett falra.
A munkálatokban résztvevő emberek nem kis ellenállását és pesszimizmusát kellett letörnöm a felhelyezéskor ("ezt nem fog menni", "buborékos lesz", "ronda lesz", "elcsúszik"). Jelentem, teljesen egyszerűen, két ember munkájával egy ronggyal simítgatva fel lehet ragasztani a tapétát, sőt, ha egy kicsit mellé megy, finoman vissza is lehet húzni. A Képek méretre egyébként abban is tud segíteni (azért mondom, mert ezt többen is kérdezik tőlem e-mailben), hogy a bútorok frontjára, üvegre, textilre kerüljenek fényképek, grafikák, ízléstől, fantáziától függően bármi. Egyébként a hatalmas adatbázisukból gyakorlatilag bármilyen fényképet ki lehet választani, át lehet alakítani, méretre igazítani, stb...
Nagyon jó szívvel ajánlom Nektek a céget, aki - ha kivitelezés közben, vagy ötleteléskor keresitek meg őket - időt, energiát nem kímélve segít majd Nektek.
Ember tervez, szponzor végez... :)
SHARE:

2012. december 17., hétfő

INTERdeco és Bambuszmánia, köszönöm!

Ahogy korábban már írtam, nagyon elfoglalt voltam az ősszel, akkor indult ugyanis az Álomépítők harmadik évada, ahol az egyik lakás berendezésében volt alkalmam segíteni. A csapat ezúttal egy végtelenül kedves, otthonát a megnövekedett hitelek miatt elveszítő, háromgyermekes nagycsaládot juttatott új lakáshoz. Amikor bejelentettük a Kővári családnak, hogy bekerültek a műsorba (egyébként képzeljétek, ez tényleg úgy zajlik, mint a tévében, a család ott tudja meg a helyszínen, hogy a szerencsések között van), szóval akkor volt alkalmam egy gyors interjúra, feltérképezni a ízlésüket, kívánalmaikat. Elmesélték, hogy a házukban minden szobának más-más színe volt, és ezt a vidámságot nagyon szerették.

Ebből indultam ki, amikor meglátogattam a kedvenc tapétásomat, a Bambuszmániát. Amikor elmeséltem nekik, mi járatban vagyok, nem kellett kétszer kérnem, azonnal rendelkezésemre bocsátottak egy tapétakönyvet. Az idő szűkössége ugyan korlátozta a választási lehetőségeinket (az évad első lakásáról van szó), de nagyon megörültem a kis mintás, enyhén retróra hangolt darabnak, ami úgy érzetem ad majd egy kis poént a házgyári lakásnak.
Úgy gondoltam, hogy a csillogós, enyhén színváltós tapétát majd egy kopott szürkés-barnás színű kanapéval fogom tompítani. Igen ám, de mi van akkor, ha a várva várt darab - előre nem látható okok miatt - nem érkezik meg? És ez egy héttel a tervezett átadás előtt derül ki? Elárulom. Pánik... :)
Nem viccelek, a következő történt. Beírtam a keresőbe, hogy "kinyitható kanapé raktárról", és felhívtam az első találatok között szereplő INTERdeco internetes lakberendezési áruházat. Miután előadtam a problémámat, nem csak hogy egy kanapét ajánlottak fel a jótékony célra, de még házhoz is szállították azt. Nem volt egyszerű, az utolsó utáni másodpercben voltunk, de az átadás napjára pont megérkezett! :)
Nagyon köszönöm mindkettőjüknek a felajánlásokat!!! Régi partneremnek, a Bambuszmániának a tapétát és a kárpit anyagot, az INTERdeconak pedig azt, hogy ismeretlenül "beállítva", szinte kérés nélkül bocsátotta a család rendelkezésére az ággyá alakítható kanapét.
Ember tervez, szponzor végez.... :)
SHARE:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.