2013. január 30., szerda

Az olvasó kérdezi. Milyen ajtót és lépcsőt válasszak?

Kedves Petra!
Az imént olvastam a zöld konyhával kapcsolatos tanácsot, és a blogodat is követem, főleg mert lassan belekezdünk egy nemrég vásárolt ház felújításába.
Tetszik a stílus, amit képviselsz. Próbálok ötleteket gyűjtögetni, és már ki sem látszom a pinterestes pin-ekből, és a letöltött képekből... Amit tudok, hogy egy kellemes, barátságos otthont szeretnénk-van 2 pici gyerek is:) - világos, modern és újragondolt régi bútorok, egy-két színes, vagány kiegészítő, skandináv természetességgel keverve. Az, amit már biztosan kiválasztottunk, hogy széles fehérített tölgyfa parkettát szeretnénk - lamináltat-cost effective:) - illetve a falakat világosra szeretnénk, és a konyhát is, valószínű fehérre csináltatjuk. És lesz egy csodás cserépkályha is:) Van 2 csodás régi karfás székünk, és ugyanolyan karfa nélküliek is az ebédlőbe, ezek régi rusztikusabb darabok, amiket szeretnék átalakíttatni, áthúzatni, és egy csodás kanapé szett, szintén antik jellegű, amit meg galambszürkére, esetleg grafit szürkére szeretnék áthúzatni. Ezekhez valami sárga kiegészítőkre gondoltam, illetve bele vagyok halva a Tom Dixon lámpákba... Tehát, amiben segítséget szeretnék kérni, alapvető dolgok, mint például, ezekhez a színekhez, illetve darabokhoz milyen beltéri ajtókat tennél, bejárati ajtó, lépcső burkolat, előszoba burkolat illene? Mert ezt nagyon nehezen tudom kiválasztani. Csatoltam néhány képet, hogy milyen jellegű a szék, a kanapé, illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy a csatolt képek közt van egy konyha. Hasonlót szeretnék, de ilyen szürke színűt nem találtam még, esetleg tudod hol találhatok ilyet kellemes árfekvésben? Nagyon köszönöm, és gratulálok a bloghoz, és a munkáidhoz, üdvözlettel,
Zsuzsanna
Zsuzsanna gyönyörű képeket is csatolt a leveléhez, ezeket itt is bemutatom. :)
Forrás: itt, itt és itt

Kedves Zsuzsanna!

Nagyon köszönöm a leveledet, és hogy követed a blogomat. Gyönyörű lesz a lakásotok, úgy veszem észre, hogy tényleg hasonló az ízlésvilágunk! :)

Sorba megyek a kérdéseken.
1. Ajtók. Az általad említett bútorokhoz, színekhez mindenképpen egy egyszerű, kicsit klasszikus hatású ajtót építenék be. Asztalossal is készíttethetitek, de bevált ajtós cégtől is rendelhetitek őket. Választhattok egy bevállalósabb szürkére festett darabot, de sokkal időtállóbbnak és elegánsabbnak érzem a fehéret.
Nekem a Difa a kedvencem, magamnak is azt rendeltem (szintén fehérített tölgy svédpadlóhoz), csodálatosan szép a marás mintája, mindenki a csodájára jár, de több cégtől is érdemes ajánlatot bekérni. Néhány tipp...
2. Lépcső burkolat. Nem tudom, hogy milyen padlóburkolattal találkozik, így nehéz megmondani. Megpróbálhatjátok az igazi fehérített tölgy lépcsőlapot színben a laminálthoz igazítani, de általában nehéz összehozni az árnyalatokat tökéletesre. Erős padlófestékkel (például a Farrow & Ballnak van ilyen) fehérre festhetitek a fa lépcsőlapot, ami jól néz ki a fehér nyílászárókkal és az esetlegesen fehérre festett korláttal. Ez kicsit érzékenyebb, gyakrabban kell újra festeni, ami egyébként egy szép futó szőnyeggel kiküszöbölhető.
Az is lehet, hogy egy szép, hófehér technikai kővel kiváltjátok a fát (ez egy drágább verzió), vagy egyszerűen a meglévő hidegburkolatot folytatjátok rajta.

3. Előszoba burkolat.  Legtöbbször hidegburkolatot terveznek be, hiszen ez ellenálló, a vizet és koszt jól tűri. Az általad preferált színvilághoz én fehéret, vagy szürkét választanék. Ezekkel gyakorlatilag Dunát lehet rekeszteni, bármely cégnél találtok gyönyörűeket. Én legutóbb a belvárosi Rokfortban találtam elképesztően klasszat. Ha szeretnéd feldobni, a cementlap is jó választás, de a fotók alapján én simán el tudom képzelni a fekete-fehér pepita burkolatot is, ami szerintem rém menő! És van még egy jó lehetőség. A laminált padlóban az a zseniális, hogy jól bírja a strapát, így nyugodtan kivihetitek az előszobába is. Én gyakran még konyhában is alkalmazom (a cég által ajánlott megfelelő illesztés ragasztással).
4. Szürke konyha. Az általad csatolt képen látható konyhát szerintem matt festett felülettel szerelték (kép alább). Ilyet a legtöbb konyhás forgalmaz (ajánlom a Franco&Stefono céget, amely a hangzatos név ellenére magyar gyártót takar, és igazán remek áron dolgozik megbízható minőségben), de egy asztalos is le tudja gyártani. Ha nagyon spórolós a projekt, akkor kevésbé szép ugyan, de lehet laminált a front, ezt egy asztalos szintén elkészíti, vagy kapható az Ikeában az Abstrakt szürke konyha, de ez magasfényű.
Ezzel végére is értem a kérdéseknek. Remélem legalább némi ihletet sikerül merítened a válaszomból. Nagyon jó házfelújítást kívánok, aztán képekkel, kérlek, ne maradj adósunk!  :)

Üdvözlettel, Petra

Képek forrásai: ittitt és itt
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Kedves Petra!
    Nagyon köszönöm a szuper gyors válaszodat! Teljesen megerősítettél jó néhány elképzelésemben! :)

    Ajtó: nagyon szépek, már az egyik helyre telefonáltam is, várom az árajánlatokat! És már felmerült bennünk is, hogy fehérek legyenek az ajtók, szemben az eredeti elképzelésekkel, hogy fa színű, modern ajtók legyenek. Maradunk a fehérnél! És minden más nyílászáró is fehér lesz!

    Lépcső: Ez a kép mesés! Tökéletes! Kicsit alapvetően félek a fehértől, nem szeretem takarítani:), de olyan szép! Egyébként parkettás részről nyílik, a nappali és étkező találkozásánál.

    Előszoba: Már kacérkodok egy ideje a pepita gondolatával, és nagyon menő szerintem is, nem tudom bevállalom-e, vagy a férjem gyomra beveszi-e:D De a MOZA szuper! Ez a kép, a cementlapos előszobával, az egyik kedvencem, már fennt is van a moodboard-omon...valami teljesen hasonlóra gondoltam:)

    Konyha: A Franco és Stefano tesókat már lecsekkoltam, ahh, csodás, de még árajánlatot nem mertem kérni...ikeás árban kalkuláltunk eddig.........

    És még egy kérdés, szerinted az ikeás pax gardróbszekrényem ajtajait érdemes átfestetnem - mondjuk matt szürkére - ezek mennének az előszobába. Jelenleg antik tölgy színűek, nem csúnyák, de oda szép lenne a szürke, vagy esetleg beépítem őket én is a gipszkartonba láthatatlan ajtókkal:)
    És még van hasonló színű nappali bútorunk is, könyvespolc, komód, amiket át szeretnék alakítani a gyerekszobába...szerinted érdemes, vagy csak elcsúnyúlnának?
    Köszönöm mégegyszer, sokat segítettél nagyon! Természetesen, ha belevágunk dokumentálok, és küldök képeket!
    Köszönöm, kellemes napot,
    Zsuzsi

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.