2013. január 29., kedd

Az olvasó kérdezi. Zöld konyhát? Mivel?

"Kedves Petra,

 a térkultura.com-on láttam egy fehér zöld konyhát. (2012. március 6.)

Én sötét barna pisztácia zöld konyhát szeretnék. A csempe világos drapp lesz és valószínűleg a munkalap is. Tanácsot szeretnék kérni, hogy egyrészt mennyire jó ez a színösszeállítás, másrészt hogy tudom elkerülni, hogy ne legyen túl sok. Az alsó szekrénysorról csatolok egy tervet. Egy magas kamra szekrénnyel kezdődik, mellette szintén magas szekrény sütővel, mosogatógéppel, mellette a mosogató alatta klasszikus szekrény szemetesnek stb. , utána forgó sarokelem, majd tűzhely és megint klasszikus szekrény (vagy, ha van jobb ötleted, más), utána egy 130 cm széles fiók. Aztán vége a bútornak lesz egy lyuk és a sarokban a hűtő. Felül lesznek benne üveges részek is. Tudsz esetleg tanácsot adni, hogyan oldjuk meg, hogy ne legyen se túl rikító, se túl sötét? Szívesen próbálgatom a terveket, de nem ismerek könnyen használható programot. Mivel ez terv, és csak a csempe van meg, így ha szerinted eleve rossz az ötlet, akkor még a bútor színe módosítható. nagyon köszönöm a segítséged!

Üdvözlettel,

 Veronika"


Kedves Veronika!

Először is, köszönöm, hogy nézegeted a blogomat! :)

Sajnos az általad küldött rajzon nem elég egyértelműek az adottságok, azaz, hogy például hol az ablak, vagy a helyiség bejárata, de tippeltem és remélem, nem nyúltam nagyon messze.

Kezdjük az alaprajzzal. Nem egészen értem, hogy a kezdő 40 centis kamra elem miért nyúlik túl a többin - gondolom van valami oka - én mindenesetre éltem a gondolattal, hogy bármi is az, integrálható a szekrénybe. :)
Az eredeti alaprajzzal több problémám is van. Kezdem mindjárt azzal, hogy a konyhaasztal ilyen módon biztosan nem fér el a helyiségben. Talán Te is érzed, hogy a kis korongokkal jelzett székek nem a valós méretet képezik le... Magad is írod, hogy 50 cm állna rendelkezésre a fal és az asztal között, ez semmiképpen nem elegendő. Ennek a távolságnak minimum 80 (szorult helyzetben talán 75...) centinek kell lennie, ahhoz, hogy komfortosan érezzétek magatokat étkezéskor.
Készítettem egy alaprajz változatot, ami szerintem sokkal letisztultabb, és az úgynevezett technológiai sorrendet (kiveszem a hűtőből - megmosom - megfőzöm) is jobban követi.

Tartottam az L alakú konyha beépítést. A jobb oldalon egy beépített konyhafallal indítottam. Az első elem a kamraszekrény, a második a beépített hűtő, a harmadik a mosogatógép-sütő elem. Mellettük a sarokba helyzetem el a mosogatót.

A mosogató fölött pont elfér két Ikea Grundtal (80 cm) fémpolc, amire S horoggal konyha cuccokat is akaszthatsz.

A másik falon fiókos elemeket helyeztem el. Amikor a "klasszikus" szekrényt emlegeted, akkor gondolom a belül polcos, ajtós elemre gondolsz. Én azt javaslom, hogy ha anyagi akadálya nincs (hiszen ez a legolcsóbb megoldás), akkor ezeket inkább hanyagold. Nagyon kényelmetlen lehajolni, és kiküzdeni hátulról az edényeket. 
A felső osztások egy részében rejtett fiókokat helyeznék el, amelyek pont olyan magasak, hogy kellemesen elférnek benne az evőeszközök, és egyéb kütyük. Rendező elemeket is kapni hozzájuk, amelyeket a saját igényeitek szerint alakíthattok.
A középső felső szekrényben teljesen beépíthető páraelszívót raknék. Már ebben a kivitelben is kaphatóak nagyon jó kapacitású gépek.
És akkor térjünk át a dizájnra. Én általában ódzkodom a harsány beépített bútoroktól, mert félek, hogy a megrendelők hamar ráunnának. Sokkal jobban szeretem a kiegészítőkkel "tupírozni" a helyiségeket, amelyek egyszerűen és olcsóbban lecserélhetők. A pisztácia zöld egy időben nagyon divatos szín volt, mára kicsit kezd visszaszorulni. Akkor igazán mutatós, ha mellette a fehér kiemeli az üdeségét. Általában világos fával párosítják, sötétebb árnyalattal ritkábban. És ilyenkor is a fehéret választják harmadik színnek. Őszintén mondom, a drapp "megölné" a zöld ropogósságát.
Egyik opciónak azt javasolnám, hogy cseréljétek le a drapp csempét fehérre (én nagyon szeretem ezt a legolcsóbb fehér csempét 1700 Ft/m2-ért a Praktikerben), válasszatok hozzá fehér konyhapultot, a konyha pedig legyen fa, zöld felső szekrényekkel. Ha tényleg nagyon szeretitek ezt a színt, és úgy érzitek, hogy biztosan jó sokáig elnézegetnétek, akkor esetleg a beépített konyhafalat (kampra-hűtő-mosogató hármas) is vehetitek zöldre. Mint a fenti képen.
Ha azt gondoljátok, nem tudnátok (vagy igazán nem akarjátok) eladni a drapp burkolatot, akkor - szerintem - tegyetek le a zöldről. Ha mindenképpen vinnétek valami balhét a dizájnba, akkor a bézs-barna vonalhoz most rettentő trendi és jól mutat a mustár sárga szín, vagy a kék. Az alábbi ajánlásokat idén fotóztam a milánói bútorkiállításon.
Most hirtelen ennyi jut eszembe. Remélem, azért tudtam valamit segíteni, és jó sikerül a konyhátok! :)

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel, Petra

(Képek: itt és itt)
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.