2013. február 28., csütörtök

Mai tipp: "okos üveg"

Nem vadi új az úgynevezett smart glass, azaz "okos üveg" technológia, de mostanság kezdi felfedezni magának a nem professzionális felhasználói réteg is.
A laminált ragasztott üvegre egy LCD fólia kerül, amelynek elektromos szálai kapcsolásra opálossá, azaz átláthatatlanná változtatják az amúgy víztiszta felületet. Gondoljatok bele, milyen jól néz ki egy telibe üvegezett fal a hálószoba és a fürdőszoba között (főleg, ha ez utóbbiba amúgy nem jutna természetes fény). És, ha olyan a szituáció, ez a fal most gombnyomásra teljesen átláthatatlanná válik.
Itthon is elérhető a technológia, bár a 823 EUR/m2 (247.000 Ft/m2 - Transglass) néhányunkat meggátol majd, hogy ész nélkül rohanjunk az üvegeshez... Úgy számolom, hogy egy egyszerű zuhanyajtó 445.000 Ft-ba kerül, az alábbi fürdőszoba-hálószoba leválasztás pedig kb. 2.000.000 Ft-ba. Nem olcsó (k. drága...:)), de magasabb költségvetésű lakásokba azért nem elérhetetlen. Menő, nem? :)
SHARE:

2013. február 27., szerda

Szőnyeget, de honnan?

Egyik olvasóm szőnyegügyben kért tanácsot tőlem, és sajnos be kell vallanom, nem voltam valami nagy segítség...
Magyarországon rohadt nehéz normális szőnyeget szerezni, egy kezemen meg tudom számolni, hol is szoktam vásárolni.
Az itthoni lelőhelyek közül kiemelném a Kilim-et, ahol szuper szép kelimeket, patchwork és színes-koptatott vintage darabokat találtok. Modern vonalon a Mobili Maniaban elég jó a kínálat, persze ezek dizájner darabok, nem a legolcsóbb árfekvésben. Szintén nem két fillérért, de gyönyörű, és egyedi gyártású szőnyegeket kínál a Sova. Én is terveztem már náluk (ITT).
Sajnos a magyar piac hiányossága, hogy nem nagyon elérhetőek az alacsonyabb árkategóriájú, de trendi termékek. Ebben a szegmensben egyébként a Quattro Mobili egészen jól teljesít, forgalmazza például az Arte Espina szőnyegeit.
Be kell valljam, én sokszor külföldről rendelek, ugyanis jobb áron, nagyobb választék áll rendelkezésre. Tehénbőrt például - ha nem találok az Ikeában megfelelőt - a német ebay-ről hozatok (ebay.de, a keresőbe írd be, hogy 'kuhfell' :)), klasszikus szőnyegeket pedig sokszor rendeltem már a carpetvista oldalról. Persze volt már, hogy ezeket vissza kellett küldeni, mert - személyes szemrevételezés hiányában - nem derült ki, hogy nem mutat tökéletesen a helyszínen. De visszaadják a pénzt, szóval a fáradságon kívül csak némi postaköltség bánja...
Nemrég fedeztem fel az angol The Rugs Warehouse céget, amely szállít egész Európába. Bár még nem teszteltem le, a kínálat elég vonzó. Tőlük szedtem le a posztban látható szőnyegeket is.
Az alábbi három darab a már említett Arte Espina cég terméke, így itthon is beszerezhető. 

Ezek a gyerekszőnyegek például szerintem nagyon cukik! :)
Szorri vagyok az egyhangú színvilágért, mint látjátok még mindig kék korszakomat élem. :) 
De jelentem - hatnak rám a nemzetközi trendek - kezdek lájtosan "bezöldülni". 


SHARE:

2013. február 26., kedd

Ugyanaz a konyha két stílusban

Egy családi ház konyháját tervezem éppen. Két jellemző fallal már készen vagyok, most finoman stílust váltogatok, az egyikkel csak eltalálom a megrendelő ízlését... :)
Mindkét esetben ugyanaz a bútor. Tölgy az alsó szekrény, matt fehér festett a felső, a pult egy része beton, a másik pedig a Carrara márványra megtévesztésig hasonlító Silestone kompozit kő.
Nekem az első, a vintage verzió a kedvencem, de azt hiszem a ház modern adottságaihoz a második, kicsit modernebb irányvonal jobban fog passzolni.
Annyiban más ez a verzió, hogy a faliszekrény mögötti falat telibe tapétáznám, aztán elé - a megfelelő magasságig - üveglapot tennék, ami megvédi a konyhai dzsuvától. :) A lámpát is lecseréltem, nemrég fedeztem fel az áttetsző GROK Irise-t.
SHARE:

2013. február 25., hétfő

Értékmentés Brüsszelből

Egy nagyon kedves régi barátomtól kaptam e-mailt ma reggel, hogy figyelmembe ajánlja most indított blogját. Arról már korábban is beszéltünk, mennyire fontos neki az értékmentés, a régi darabok felújítása/újrahasznosítása, úgy látszik, most kedvet kapott hozzá, hogy megmutassa, hányadán áll... :)
Sok szeretettel ajánlom Nektek Priscus blogját (ITT) Brüsszelből. Újrahasznosítás, értékmentés, különleges tárgyak, épületek, helyek, események itthon és Európában.
Fotó: Priscus
SHARE:

2013. február 24., vasárnap

Hétvégi matiné


Mátyás a virtuális térben tölti a hétvégét. Ez a lakás Vlad Mishin orosz dizájner koncepciója kis tér izgalmas és funkcionális kihasználására.
Forrás: inthralld
SHARE:

2013. február 22., péntek

A titkos projekt: ZIZI BÁR - egy kis részlet


Hábenczius Manna kolléganőmmel nagyon várjuk már, hogy a napokban megnyisson a ZIZI pezsgő és tapasz bár. Egy kis részlet, a pezsgőfal már készen várja a vendégeket. :) Igaz, az első falnézeten még állítva figyeltek az üvegek, aztán arra gondoltunk, így mégis szexibb. Nem? :)
SHARE:

2013. február 21., csütörtök

Szuper szexi gőz kabin


Azért (is) szeretek utazni, mert elképesztően szépséges újdonságokba tudok botlani, és egyáltalán - hónapokra elegendő inspirációt szívok magamba ilyenkor.
Most is, síelés alatt sikerült egy csodálatos wellness megoldásra bukkannom. Bár a hotelünk nem valami eget rengető, a spa részleg egészen különleges, nem hiába, igazi olasz dizájn... Az egész részleg kialakítása lenyűgöző, csodálatosak a szaunák, rettentő mutatósak a zuhanyzók és pihenők, a kedvencem viszont az ultra-modern gőzkabin. Meg is jegyeztem nagy betűkkel hirdetett márkát: STARPOOL. Ha éppen házi wellness kiépítésén gondolkodtok, ki ne hagyjátok a weboldalt! Extra büdzsé esetén érdemes árat kérni, de utánozni sem lehetetlen. Én például abszolút feltérképeztem a felhasznált anyagokat, megoldásokat, és most már bármikor rittyentek egy hasonló gőzt... Csak legyen rá megrendelésem! :)
Még mielőtt felsorakoztatjátok a kétségeiteket, elébe megyek a témának.
Nem, nem barátságtalan, nem rideg, sőt, a fehér felületnek köszönhetően például ez az első helyiség, ahol úgy érzem a fényterápiának is van hozzáadott és valós értéke. Nem csak én vagyok ezen az állásponton, hanem láthatóan mindenki, aki betér... :)
Nézzétek, mennyire guszta már ez kis szauna-gőz házi spa is! Asszem itt az ideje, hogy nagyobb lakásba költözzünk... :)
SHARE:

2013. február 20., szerda

Inspirációk étkezőre


Más-más stílus, de saját műfajában mindegyik egyedi. Asszem, nekem az első kép a kedvencem (Dixon Copper lámpájával), és a Thonet székes kék fallal. Nektek?
Forrás: wabi sabi, my scandinavian home és stil inspiration
SHARE:

2013. február 19., kedd

Bútorok cementlappal

A cementlap remek alternatív felhasználásaira bukkantam a neten. Radiátortakarót és asztallapot is dekorálhatsz vele! :)
 
SHARE:

2013. február 18., hétfő

Az olvasó kérdezi: panel nappali

 
Kedves Petra,
Nagyon tetszik a blogod, szeretem olvasgatni, annyi jó ötletet találtam már Nálad :)
Szeretném a segítségedet kérni a szüleim nappalijának átalakításában, amit már minél hamarább szeretnénk elkezdeni.
Elég sok dolog adott, amin változtatni nem nagyon tudunk, ezért vagyok tanácstalan.
Először is panellakásról van szó, tehát nem nagy a helyiség (alapterülete 6 x 3,5 m) és a nappali északi fekvésű. A bordó padlószőnyeget kidobjuk, laminált padlót szeretnénk helyette. Viszont a bútort megtartjuk, aminek magas fényű sötét paliszander színe van (80-as években vásárolt, fa erezet minta). A sok bordó után szeretnénk valami fiatalosabb vagy teljesen más színeket.
Ehhez kéne elsősorban eldöntenünk a fal, a laminált padló és a kanapéhuzat színét.
Szerinted ilyen sötét bútorhoz lehet valami világosabb vagy középtónusú padló?
Egy falrészletet pedig majd régi családi képekkel szeretnénk telerakni, ehhez gondoltam ilyen szedett-vedett különböző mintájú képkereteket összegyűjteni.
Találtam pár képet a neten, ami alapján tervezgettünk már, de tartok tőle, hogy sötét vagy zsúfolt lesz a szoba. Ezért szeretném a tanácsodat kérni, ha volna rámegy kis időd :)
Köszönettel,
Zsuzsi
 
Kedves Zsuzsi!
Nagyon köszi a szép szavakat, tényleg nagyon örülök, hogy szereted a blogomat, és hogy hasznosnak bizonyul! :)
Azok alapján, amit leírsz, azt gondolom egy modern skandináv irányt kellene végigvinni a lakáson. Az jól mutat az adott paliszander felülettel, és az egyszerű formavilágú szobákkal.

Padlónak mindenképpen valami világosat tennék. Ezzel mutat a meglévő sötétebb, fényes felületű, bútor, másrészt optikailag növeli majd, és világosítja az északi fekvésű helyiséget. Egy egészen fehéret választanék, az alábbi két képet a Quick Step kínálatában találtam.

Falszín ügyben több lehetőség is adott. Sajnos nem tudom, milyen bútoraik vannak a szüleidnek, nyilván ezen is múlik a dolog. Ha nincsen nagyon nagy felület üresen, akkor szerintem a sok kis képpel együtt a hófehér fal nagyon üde hatást keltene. Fontos persze, hogy a szabad felületeket jó arányérzékkel dekoráljátok. Ehhez a változathoz viszont jó illik egy vadabb, vagy szokatlanabb színű kanapé is. 


Ha szeretnétek kicsit vadulni, vagy a helyiség arányait optimalizálni, akkor a hosszabb falra felkenhettek egy fokkal (vagy sokkal) sötétebb árnyalatot is. Ez megnyújtja a teret, bár sok múlik a bútorozáson, látatlanban nagyon nehéz megmondani. Erre egy sötétszürke, vagy sötétkék árnyalat divatos megoldás.  De a fenti képen található menta árnyalat is nagyon menő szerintem, a hozzá való bútorhuzattal. Néhány szín, amelyek szépek szerintem. 
MENTA: S 2010-B30G (imádom! :))
SÖTÉTKÉK: S 5130-R90B (ez egy nagyon sötét kék - több változat ITT)
VILÁGOSABB SZÜRKE: S 2502-R
KÖZÉPSZÜRKE: S4500-N
SÖTÉT SZÜRKE: S 6500-N

Egy kis montázs a szobára.
1. Laminált padló: PERGO fehér kőris
2. NMC lábazati léc FL2 
3. Képkeretek a Vateráról
4. Ikea Lenda függöny
5. Ikea Anita függöny - nagyon mutatós, ha két, eltérő színű függönyt is felrakunk a karnisra egymás mellé
6. Régi fotel a Vateráról felújítva (vagy meglévő darab tuningja...:))
7. Világos szőnyeg, pl. IKEA Alhede


Remélem, tudtam valamicskét segíteni! Sok sikert kívánok a felújításhoz!
Üdvözlettel, Petra

Képek: innen, innen és innen
SHARE:

2013. február 16., szombat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.