2013. február 5., kedd

Az olvasó kérdezi: burkolatok, színek, rusztikus asztal

Kedves Petra,

 Az utóbbi napokban a blogodat olvasgatva feltűnt, hogy így látatlanban is milyen jó ötleteket adtál az olvasóknak. Van pár kérdés az említett házzal kapcsolatban, ami régóta motoszkál bennem, de sajnos még nem tudom a jó megoldást.

1. A fürdővel kapcsolatos. A fürdő egy viszonylag keskeny ablaktalan helyiség lesz épített zuhanykabinnal. A zuhanykabint egy üvegfal választaná el a fürdő többi részétől. A mérete kb. 140*260 cm. Ebay-n vettünk egy mosdót csaptelepekkel, amit lehetőleg szeretnénk beépíteni. A csempével és a járólappal vagyok bizonytalan. Fontos szempont lenne, hogy a csempe viszonylag könnyen tisztítható legyen, lehetőleg kevés fúgával. Én valami világos színre gondoltam, hogy növeljük a teret.

2. A konyha és a nappali egy helyiség lesz. Alulra rusztika jellegű (pl www.rusztika.hu) burkolatot képzeltem el. Mellékelek egy képet az elképzelt konyháról. A falra Moza csempére gondoltam kék-fehér színben. A mintában még szintén bizonytalan vagyok. A fűtés régi vaskályhával történne, amit a gyenesdiási kályha múzeumban szeretnénk beszerezni. Mindenképpen szertnénk egy rusztikus fa étkezöasztalt. Különböző blogokon gyönyörüeket látni vastag fa lappal. Már egy ideje bújjuk a willhaben.at, ebay-t és a vatera-t, de sajnos elég silány a választék. Az asztal mellé fehér (esetleg modern) székekre gondoltunk. Ja és a nappaliba egy Ligne Roset Multy szófát. Valószinüleg bézs vagy kékes színben (lelőhely willhaben.at). A kérdéseim a nappali-konyhával kapcsolatban: - Te melyik Moza csempét választanád? - Van valami ötleted az asztallal kapcsolatban? - Az elképzelt dolgokhoz milyen világítást választanál?

3. A ház kívülről különösebb felújítást nem igényel. A külső fa ajtókat és az ablakokat szeretnénk csak más színre festeni (és előre kerülne egy kis fa erkély, természetesen az erkély is ugyanazt a színt kapja). Nagyon tetszenek a Farrow&Ball kékesszürke árnyalatai (pl. 47. green smoke,92 castle gray vagy 79 card room green). Csak kicsit drágálljuk. Van esetleg valami javaslatod, hogy melyik gyártó gyárt még hasonló kültéri fafestékeket?

Segítségedet előre is nagyon köszönjük.

Üdvözlettel: Noémi és Attila
_________________________________________________

Kedves Noémi és Attila!

Köszönöm, hogy olvassátok a blogot, és hogy kikéritek a véleményemet. Egyesével végigmegyek a kérdéseiteken.

1. Fürdőszoba. Általában az az elv érvényesül, hogy kis fürdőszobát úgy lehet tágítani, ha kis osztású, vagy osztás nélküli burkolatot választunk. Ez persze nem kőbe vésett szabály, minden az adott helyzettől függ. Mindenesetre a konyhátokból, és a csatolt mellékletben látható mosdóból arra következtetek, hogy enyhén rusztikus irányba szeretnétek elmenni. Én úgy hoznám össze a fürdőtöket a lakás többi részével, hogy leburkoltatnám ugyanazt a Mozát a földre, ami a konyhában a falra kerül, a falakra pedig beige mikrocementet kennék. Ez világos is, fuga nélküli is. Nagyon jó szívvel ajánlom a Betondekor céget, akikkel már sokszor dolgoztam együtt. (Az alábbi képet a Design*Sponge oldalon találtam, hasonló hatásra gondolok, csak világos beige színben)
2. Konyha-étkező. Úgy gondolom, hogy a rusztikus beige padlólapot össze kéne kicsit passzintani cementlappal, tehát én mindenképpen terveznék bele egy kis barna árnyalatot is. Most készítettem egy "csicsásabb" verziót, de van egy jó hírem! A korábban "titokban" teszt üzemmódban működő cementlap tervező weboldal (ITT) végre nyilvánossá vált, így a laikus megrendelő is könnyedén elképzelheti/megtervezheti saját leendő lapját. Asztal ügyben van néhány tippem. Vehetsz kész terméket, ekkor ajánlom a bécsi Kare boltot (itthon sajnos megszűnt a forgalmazás), a csatolt képen az ő rusztikus asztaluk szerepel. Itthon szép ipari/rusztikus kínálata van a Forma Vivendi lakberendezésnek. Körülbelül fele költségből jössz ki, ha magad gyártatod le, az asztallapot egy jó asztalossal, a lábat egy fémessel. Ha a kinézett cuccot megmutatod nekik, simán elkészítik Neked.
Az ülőalkalmatosságok között nekem most nagy kedvencem Hans J. Wegner 1944-től gyártott Wishbone széke (a fenti képen egy replika). Szépen melegíti az összhatást, és jól is mutat a nyers falappal a fonott ülőfelület. De egy rakás más szék is szóba jöhet, az alábbi darabokat a Cultfurniture oldalról vettem le, innen biztonsággal lehet rendelni jó minőségű másolatokat (sorban: Navy Chair, Panton Chair, Eames DSR Chair és Tolix Chair). Szerintem ezeknek a fém és fekete változatai is jól mutatnának.
Összekészítettem néhány passzolós lámpát is, persze ezer változat szóba jöhet. Jól mutatnak a fekete lámpák, a szürke különböző árnyalatai, a fém színűek és a fából (bambusz, nád, fonott, stb.) készült darabok. De tökre el tudok képzelni egy vagány kék üvegburásat is, ami visszahozza a Moza színét.
1. Ikea Hektar (olcsóbb változat)
2. Diesel Cage (drága)
3. Moooi Random Light (drága, de otthon is elkészíthető hasonló - tipp és több szép fehér lámpa ITT)
4. Lucide Boutique függeszték (olcsóbb)
5. Lampe Gras (nagyon drága, de szuper menő...:))
6. Redo Maira függeszték (olcsóbb verzió)
7. Caravaggio Lamp (drága, de megfizethető)
3. Kültéri festékek. A Farrow&Ball festékek csodás árnyalatban kaphatóak és valóban nagyon jó minőséget képviselnek. Ugyanakkor a különböző gyártók (pl. Trilak, Supralux, stb) színkeverő rendszereiben elképesztő mennyiségű szín keverhető ki. Elég egymás mellé tenni a két színkártyát, és összenézni az árnyalatokat. Nem mindig található meg egy az egyben ugyanaz, de megfelelően közeli "testvér" mindig akad.

Remélem, sikerült valamivel közelebb juttatnom Titeket a végső döntéshez. Biztos vagyok benne, hogy  nagyon klassz lesz az otthonotok, remélem küldtök majd képeket!

Nagyon sok sikert kívánok az építkezéshez!

Üdvözlettel,

Petra
SHARE:

5 megjegyzés

  1. A 6-os lámpaverzió kiváltására merem ajánlani ezt a 6000 Ft-os trükköt:

    http://www.ikeahackers.net/2012/04/tradig-metal-chandelier.html

    ikea kellékek:
    http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/40184002/
    és
    http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/00067854/#/10081557

    Nekünk is ilyen van (csak mi pirosan hagytuk).

    VálaszTörlés
  2. Kedves Petra!
    Örömmel tölt el - nem csak a blogod (a napokban bukkantam rá, igazi aranybánya nekem), hanem a segítőkészséged is. A készülődő nyaralótokról pedig szívesen olvasnék továbbiakat...
    Minden jót!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Petra,
    Még egyszer nagyon köszönjük a segítséget.Küldjük a képeket, ha kész a ház.

    Noémi

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.