2013. február 18., hétfő

Az olvasó kérdezi: panel nappali

 
Kedves Petra,
Nagyon tetszik a blogod, szeretem olvasgatni, annyi jó ötletet találtam már Nálad :)
Szeretném a segítségedet kérni a szüleim nappalijának átalakításában, amit már minél hamarább szeretnénk elkezdeni.
Elég sok dolog adott, amin változtatni nem nagyon tudunk, ezért vagyok tanácstalan.
Először is panellakásról van szó, tehát nem nagy a helyiség (alapterülete 6 x 3,5 m) és a nappali északi fekvésű. A bordó padlószőnyeget kidobjuk, laminált padlót szeretnénk helyette. Viszont a bútort megtartjuk, aminek magas fényű sötét paliszander színe van (80-as években vásárolt, fa erezet minta). A sok bordó után szeretnénk valami fiatalosabb vagy teljesen más színeket.
Ehhez kéne elsősorban eldöntenünk a fal, a laminált padló és a kanapéhuzat színét.
Szerinted ilyen sötét bútorhoz lehet valami világosabb vagy középtónusú padló?
Egy falrészletet pedig majd régi családi képekkel szeretnénk telerakni, ehhez gondoltam ilyen szedett-vedett különböző mintájú képkereteket összegyűjteni.
Találtam pár képet a neten, ami alapján tervezgettünk már, de tartok tőle, hogy sötét vagy zsúfolt lesz a szoba. Ezért szeretném a tanácsodat kérni, ha volna rámegy kis időd :)
Köszönettel,
Zsuzsi
 
Kedves Zsuzsi!
Nagyon köszi a szép szavakat, tényleg nagyon örülök, hogy szereted a blogomat, és hogy hasznosnak bizonyul! :)
Azok alapján, amit leírsz, azt gondolom egy modern skandináv irányt kellene végigvinni a lakáson. Az jól mutat az adott paliszander felülettel, és az egyszerű formavilágú szobákkal.

Padlónak mindenképpen valami világosat tennék. Ezzel mutat a meglévő sötétebb, fényes felületű, bútor, másrészt optikailag növeli majd, és világosítja az északi fekvésű helyiséget. Egy egészen fehéret választanék, az alábbi két képet a Quick Step kínálatában találtam.

Falszín ügyben több lehetőség is adott. Sajnos nem tudom, milyen bútoraik vannak a szüleidnek, nyilván ezen is múlik a dolog. Ha nincsen nagyon nagy felület üresen, akkor szerintem a sok kis képpel együtt a hófehér fal nagyon üde hatást keltene. Fontos persze, hogy a szabad felületeket jó arányérzékkel dekoráljátok. Ehhez a változathoz viszont jó illik egy vadabb, vagy szokatlanabb színű kanapé is. 


Ha szeretnétek kicsit vadulni, vagy a helyiség arányait optimalizálni, akkor a hosszabb falra felkenhettek egy fokkal (vagy sokkal) sötétebb árnyalatot is. Ez megnyújtja a teret, bár sok múlik a bútorozáson, látatlanban nagyon nehéz megmondani. Erre egy sötétszürke, vagy sötétkék árnyalat divatos megoldás.  De a fenti képen található menta árnyalat is nagyon menő szerintem, a hozzá való bútorhuzattal. Néhány szín, amelyek szépek szerintem. 
MENTA: S 2010-B30G (imádom! :))
SÖTÉTKÉK: S 5130-R90B (ez egy nagyon sötét kék - több változat ITT)
VILÁGOSABB SZÜRKE: S 2502-R
KÖZÉPSZÜRKE: S4500-N
SÖTÉT SZÜRKE: S 6500-N

Egy kis montázs a szobára.
1. Laminált padló: PERGO fehér kőris
2. NMC lábazati léc FL2 
3. Képkeretek a Vateráról
4. Ikea Lenda függöny
5. Ikea Anita függöny - nagyon mutatós, ha két, eltérő színű függönyt is felrakunk a karnisra egymás mellé
6. Régi fotel a Vateráról felújítva (vagy meglévő darab tuningja...:))
7. Világos szőnyeg, pl. IKEA Alhede


Remélem, tudtam valamicskét segíteni! Sok sikert kívánok a felújításhoz!
Üdvözlettel, Petra

Képek: innen, innen és innen
SHARE:

2 megjegyzés

  1. Petra, nagyon köszönöm a gyors válaszodat! Egész hétvégén arra vártam, hogy végre elolvassam :) A menta fal lesz a győztes, úgy érzem! Na és persze a kőris padló. Nagyon sokat segítettél a tanácsaiddal, végre már vannak elképzeléseim :) Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsuzsi! Nagyon örülök, hogy segíthettem. Ha lesz szép fénykép a végeredményről, mindenképpen küldjed, légyszi! :) Sok sikert! P.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.