2013. február 7., csütörtök

Lakberendezési fortélyok: a stukkózás

A fenti képen látható családi ház átalakítása már egy éve befejeződött, de még mindig szívesen legeltetem a szememet a képeken. Szerintem sikerült megvalósítani a célunkat, és amolyan angol, modernesen tradícionális otthont berendezni. A stílusjegyekhez szorosan hozzátartozik a mennyezeten végig futó holker, és a magas lábazati szegő.
Ismét egy klasszikus otthonon munkálkodom, ezúttal egy belvárosi, jó nagy belmagasságú lakást újítunk fel tetőtől talpig. A nagy belmagasságot úgy tesszük majd ember közelivé, hogy 2,70 m-nél végigfuttatunk egy szegőlécet, és a pompázatosság kedvéért dúsan stukkózzuk a fal és mennyezet találkozását is.
Az egyik falra bontott téglát ragasztottunk, amit majd lefestünk fehérre.... Most így néz ki:
De semmi pánik, mert ilyen lesz... :)
Szóval ehhez a lakáshoz állítom most össze a stukkózás tervet.
A mennyezeti holker három lécből készül el, így fog jó nagynak tűnni. A belga NMC termékkel dolgozom, amelyet a Planalto Kft-től vásárolok meg. Szerencsére kaptam tőlük mintadarabokat, szóval tudok itthon is kísérletezni szabadon.

A mennyezetre a legpuhább, egyben legolcsóbb anyagot választom, hiszen kellően magasan van, így mechanikai behatásnak nem lesz kitéve. A bögrével megtámasztott elem a NOMASTYL T1 (13,5x14cm), aztán közvetlen alatta a kicsi a NOMASTYL 0 (4x2cm), alatta kis szünettel jön majd a NOMASTYL N (7x2cm). Így összesen kb. 28-30 cm magas stukkót kapunk (egy kicsit régebbi árlistám szerint ez összesen olyan bruttó 1600 Ft/m áron jön ki). Aztán jön szünet, majd - ahol a fotón a tégla végződik jön körbe egy keskenyebb csík, megint a NOMASTYL N 7cm magas elem (ez nem látszik a fotón, mert nincs belőle két darabom...:)). A jobb szélső elem a leendő lábazati szegőnk, ez természetesen már egy keményebb anyagból van. Ez az FL2-es néven futó 12 cm magas léc. A mélysége 1,5 cm, a parkettásnak arra kell figyelnie, hogy ebbe férjen bele a tágulásnak meghagyott rés a fal mellett. A karnistakarásokat gipszkartonból készítjük, annyi lesz a belógásuk, hogy a felső stukkó elemet rájuk tudjuk ragasztani (mint az első képen).

A fürdőszobába is kerül díszléc, itt a márvány burkolatot fogjuk lezárni vele. A WL6-os léc szintén erősebb anyagból készül. Ebben a vendég vécében a barnás falburkolathoz ragasztottuk fel:
Most már csak gyorsan kiszámolom a mennyiségeket, és szaladok megvenni őket... :) Meg persze néhány rozettát a klasszikusra hangolt csillárokhoz, de erről bővebben majd egy másik posztban. 
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.