2013. március 22., péntek

Az olvasó kérdezi: burkolat(váltás) és konyha



Kedves olvasómtól kaptam levelet, amelyben leendő otthona burkolatáról, illetve a konyha elrendezéséről kéri ki tanácsomat. Bemásolom.

"Kedves Petra!
Írtam már Neked egy debreceni családi ház vonatkozásában, mely megvásárlása szerencsére meghiúsult. Szerencsére, mert megtaláltuk az igazit, egy óvárosi, 3.2m belmagasságú, 27 éves ház személyében és "őt " szeretnénk felújítani. Az építész tervező tökéletesen megértette az elképzeléseinket és a teret 4 fős családunk számára élhetővé varázsolta. 
Nagyon régóta tervezgetjük álmaink otthonának megvalósítását, úgyhogy gyakorlatilag ki sem látszom az inspiráló képekből. Igen :), totális káosz, mert minden jó ötletet nem lehet 1 lakásban megvalósítani. Az elképzeléseink szerint egy világos, modern és újraértelmezett régi bútorokkal tűzdelt - de a belmagasság miatt akár loftos elemeket is becsempészett - otthont szeretnénk. 
Fontos szempont még a fehér fal, illetve a burkolatok tekintetében a design szempontjából egy letisztultabb, időtálló megoldás.( Az előtérben nagyon kacérkodom a sakktábla megoldással. Bizonytalanságom csak abból fakad, hogy mivel nem túl tágas terekről van szó, talán egy egységes burkolat növelné a tágasság érzetét.) Szerinted?
Egyébként a konyha szinte az egyetlen, ahol kompromisszumot kellett kötnünk azzal, hogy sajnos 26m2-re még az étkezőt is be kell  kalkulálni. Nincs ötletem, hogy lehetne a konyhát kialakítani, hogy maradjon hely az étkező asztal számára, a konyha valóban ellássa funkcióját és mindez elegáns hatású legyen. Hófehér frontban gondolkodom és szeretném, ha a ház külső homlokzatának teljes felületén megjelenő tégla, itt a konyhában, a teraszra vezető falon bontott tégla formájában visszaköszönne. 
Csatolok egy képet, hogy mire gondoltam. (A nemrég, általad posztolt Elica Sweet Azur páraelszívó első látásra szerelem :))
Imádom a brilliáns megoldásaidat, amelyek luxus hatást kölcsönöznek anélkül, hogy "izzadságszagú" legyen a tér kialakítása, ezért örülnék, ha tudnál segíteni.
Gratulálok még egyszer a bloghoz, én biztos, hogy maradok, mert nagyon szeretem a stílusodat!
üdvözlettel
Judit"

Kaptam csatolva néhány képet: egy inspiráló fotót, a tervezett tégla színét, illetve alaprajzot.


Kedves Judit!
Nagyon köszönöm a kedves szavakat. Ezek után, nem tehetem meg, hogy nem szánok Rád egy hosszabb posztot! :)
El kell mondjam, hogy amit láttam a házból, az  nagyon, de nagyon tetszik nekem. Az is, amit leírsz. Azt gondolom, hogy ez a sárgás tégla gyönyörű lesz kint is és bent is.
De kezdjük a konyhával, ami alapvetően szerintem jól van így...
A fenti kiszínezett alaprajzon (most ne nézd a bútorokat, ezeket a legutóbbi projektemből szedtem ki...:)) megrajzoltam, hogy mit csinálnék a konyhával. A tűzhelyet vinném egy kicsit odébb, hogy meglegyen a kellő távolság a mosogatótól.
Ahogy azt mindig elmondom, egy konyhának ez a legfontosabb pultfelülete. A technológiai sorrend: kiveszem-megmosom-felvágom-megfőzöm, így a "felvágom" fázishoz nem árt, ha van tér.
Egyébként úgy gondolom, hogy elég nagy a pult felület, a tárolási lehetőség is elegendőnek tűnik, így én lemondanék arról az odaülős, belógó pult részről. Így sokkal elegánsabb lesz a tér, az aszalt is jobban el lehet helyezni. Amúgy is, ha a konyhában van az asztal, mindenki oda tud ülni, szerintem nincs szükség a pultnál kialakított további leülési lehetőségre.
Folytatom a burkolattal.
Ízlések és pofonok...
Én azt gondolom, az a legszebb, ha minél kevesebb típusú burkolat található meg egy házban. Azaz, szeretem egységesíteni a hidegburkolatokat.
A képen már nem volt energiám berajzolni, de a fürdőszobába is ugyanazt a járólapot vinném be, mint a konyhába és az előszobába. Szerintem bármelyik tetszésednek megfelelő burkolat megteszi, csak legyen egységes. Én úgy érzem, hogy ehhez a modern házhoz jobban állna, ha egy színű (vagy anyagában enyhén mintás) lapot választanátok, és nem pepitáznátok. Elég lenne a bútorokban és kiegészítőkben bevinni az eklektikát, a struktúrában - szerintem - maradjatok meg modernek.
Az is lehet persze, hogy az egész lakásban, így a konyhában is meleg burkolatot tesztek le (mondjuk a fürdőt leszámítva, bár erre is vannak már megoldások). Egy jó minőségű laminált padló bírja a gyűrődést rendesen, lerakáskor adnak hozzá egy ragasztó szerű dolgot, amivel a találkozásokat lehet szigetelni, így nem folyik be a víz a burkolat alá-közé. Így - a ragasztó használatával - a konyhai megterhelést is bírni fogja a padló.
De, ha mégis maradtok a hagyományos hidegburkolatnál, akkor hadd hívjam fel a figyelmeteket egy nagyon fontos kérdésre, ez pedig a burkolatváltás.
A fenti képen a - kicsit már megviselt - előszobánk látszik, most fotóztam. :)
Amikor tervezek egy lakást, külön figyelmet szentelek annak - főleg, ha nem ajtó alatt zajlik a burkolatváltás -  hogy a parketta és a járólap egy szintben legyen. Ha természetüktől fogva ez nem adott (azaz a parketta nem ugyanolyan vastag, mint a kő burkolat), akkor aljzatkiegyenlítővel célszerű eltüntetni a különbséget, és így egy vékony inox csíkkal meg lehet oldani a burkolatváltást (és a dilatációt). Ez fontos részlet szerintem, mert a kereskedelmi forgalomban kapható vastag, szintkülönbséget is eltüntető burkolatváltók meglehetősen rondák (időnként kérnek tőlem tanácsot a témában, csak sajnos már későn...).
Nekem itt kezdődik a gusztusos burkolatváltás (tudni kell viszont, hogy ehhez ragasztani kell a parkettát):
Remélem tudtam segíteni a döntésben, bár úgy látom elég tudatos vagy, és az építész oldaláról is jó kezekben vagytok! Kérlek, küldj majd képet a kész lakásról! :)
Sok sikert kívánok!!!
Szia,
Petra
SHARE:

4 megjegyzés

  1. Kedves Petra!

    Nagyon köszönöm a tanácsaidat és reggel óta fülig ér a szám, hogy Neked is tetszik az elképzelésünk:). Nekem ez óriáááási! Ha valami kérdéses, először mindig a régebbi Posztjaidat nézegetem, mert nagyon informálisak az írásaid. Annyira sajnálom, hogy nem egy városban élünk...Persze, természetesen küldöm majd a képeket!
    Judit

    VálaszTörlés
  2. Szia Petra!
    Nagyon szép ez a burkolatváltó. Allig lehet észrevenni.
    Ilyet még nem is láttam, csak kb. 2cm széleset.
    Hol tudnék ilyet venni?
    Mindenféleképpen ragasztani kell a lamináltat?
    Köszönöm,
    Edit

    VálaszTörlés
  3. Szia Petra, engem is érdekelne a burkolatváltó csík, honnan lehetne kapni egy ilyet? Szintén laminált padló fogunk tenni, ami click megoldásos, tehát nem tudom a ragasztás lehetseges-e? Koszi a válaszod!!
    Luca

    VálaszTörlés
  4. Szia Petra,

    aktuálissá vált nálunk is egy burkolatfelújítás. Mivel az egész lakásban egységesen laminált parkettát (Kaindl, korábban te ajánlottad :) ) tervezünk, diszkrét burkolatváltó csíkokkal a dilatáció miatt (a mester szerint burkolatváltó profil nélkül nem lehetséges az egész lakásban egységesen lerakni), engem is érdekelne, hol kapható ilyen elem, illetve mit tudnál ajánlani kisebb szintkülönbségek (pl. két helyiség között) igényes áthidalására. Üdvözlettel, Enikő

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.