2013. március 27., szerda

Az olvasó kérdezi: gyerekszoba fa díszítéssel

Ismét egy olvasónak próbálok segíteni, ezúttal egy gyerekszoba berendezése ügyében írtak nekem.
Íme a levél:

"Kedves Petra!
Olvasom a blogodat és nagyon tetszik, amiket és amikről írsz és a stílusod is nagyon közel áll hozzám. Jelenleg segítségedet szeretném kérném a gyerekszoba megtervezésében.
Váltásban vagyunk: Janka lányom 9, Tamara 7, a kisebbik szeptemberbe megy suliba, így nagyobb szoba kell nekik. Elcseréljük a mi nagyobb hálószobánkat az ő szobájukkal.Így kapunk egy 346x307 cm -es szobát, a kisebbik oldal jobb oldalán van egy 110-es ablak, mely a kertre néz. A hosszabbik oldalon az ablakhoz eső részénél található az ajtó.
A lányoknak jelenleg van egy fekete és egy fehér ágyuk, melyről Te is tettél be egy blogba egy képet (mellékelem). Jankának jelenleg van egy asztala fehér-narancs színben (kis szekrény nélkül), és Taminak is szeretnék egyet fehér-zöld színben (http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50180046/#/10221614)
Szeretném a falakat fehérre festeni és egy falmatricával egy szép zöld vagy színes lombos fát, esetleg a gyönyörű festményeiket, rajzaikat bekeretezve a falra helyezni.
Mivel a lányok kreatívak, lehetne egy táblafalat is nekik előkészíteni. Az alapszínek lehetnének fehér-zöld és a természet színei. A hajópadló vörösfenyő, ami 10 éves, így már szép színe van.
Mi egy öreg vályog sváb parasztházban lakunk Palkonyán, lakásunk stílusa (amatőr nyelven) authentikus és a modern keveréke. Nagyon közel áll hozzám a holland stílus, vagyis a régi dolgok alkalmazása modern felfogásban. (http://www.vtwonen.nl/)
Szeretném a segítségedet kérni abban, hogy hogyan tudnám praktikusan elhelyezni a sok mesekönyvet, játékokat (ló minden mennyiségben), apró játékok (Lego Friends), az ágyakat, az asztalokat, úgy, hogy a lányoknak legyen hely még esetleg egy ruhásszekrényre is és persze játszani :-)
Arra is gondoltam, hogy emeletes ágyat kellene venni nekik, hogy elférjenek.
Mit gondolsz?
Előre is köszönöm a segítségedet.Ha szükséges más alapadat, kérlek jelezd és azonnal elküldöm.
Köszönettel: Szilvi"
Szia Szilvi!
Köszönöm, hogy írtál nekem.
De jó Nektek, hogy Palkonyán lakhattok, mesés kis falucska az, jártam már ott, és teljesen lenyűgözött!
A megadott adatok alapján próbáltam elképzelni a szobát, ez alapján most felszerkesztettem egy alaprajzot, ami egyáltalán nem biztos, hogy fedi a valóságot, mindenesetre nekem így jött le a leírtakból.
Nem mondom, hogy lakberendezési bravúr, amit én most itt műveltem, nem is törekedtem rá. Egy olyan szobát próbáltam felvázolni, amelybe a bútorok beszerezhetőek kereskedelmi forgalomból is, gyakorlatilag nem kell semmit csináltatni.
Az a helyzet - félre ne érts, nem megsérteni akarlak Titeket, hogy ez a nagyobbik szoba azért még mindig elég picike, így - két gyerek esetén - nem egyszerű minden funkciónak helyet alakítani benne.
Jogos a kérdés, én mindenképpen lecserélném a gyerekek ágyát emeletesre, egyrészt, mert lassan kell nekik ennyi kis privát szféra (simán lehet, hogy a mennyezetre és az ágyra szerelt Ikea drótkarnisokkal - itt és itt - elfüggönyözném az egyes szinteket), másrészt, meg enélkül nem fér el a ruhásszekrény (vagy az íróasztal).
A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az Ikea Mydal, amiben az a frankó, hogy bármilyen színre lefestheted... :). Kimásoltam néhány vidám darabot:
Készítettem egy kis montázst az elképzelt szobáról.
A fehér ágyhoz fehér bútorokat választanék, a kis szoba hangulatát színes falakkal vidámítanám.  Az ágy, és a ruhásszekrény (a mindent elnyelő, tolóajtós, fehér Ikea PAX) mögötti falat festeném zöldre, és a másik két falat (amelyeken az íróasztalok találhatóak) hagynám fehéren (és falmatricáznám), vagy tapétáznám. Én speciel nagyon cukinak találom a Lilleby Kids tapétát (itt), ami hozza az általad említett fa fílinget, és szerintem jól is passzolna egy palkonyai gyerekszobába.
De persze a falmatrica is járható út. Találtam egy cukit a Meshkán (ITT):
Vagy egy egyszerűbbet (kicsit nagyobb lányoknak talán már ez való), amely választott színekben rendelhető (például ITT): 
Az ágy falára még pont befér egy 120 cm-es Billy polc (80+40 megosztásban), aminek legalább az aljára biztosan tennék valami ajtó félét, ide dugnám el a tankönyveket, füzeteket, a felső polcokon pedig hol kirakva, hol kisebb dobozokban ott figyelne a többi játék. Az ágy alá is tennék dobozokat, ezekben is játékokat tárolnék.
Én az íróasztalnak inkább egy (leheletnyit...) nagyobb darabot választanék, ahol kényelmesebben lehet tanulni (bár tudom, hogy sokan inkább a nappaliban intézik az ilyet :)). Vennék négy Ikea Lerberg lábat, és csináltatnék rá asztalossal tömör fából két 60x120-as asztallapot. Széknek pedig két szép Thonetet választanék (például a Vateráról ITT). 
De ha maradsz az Ikea Micke asztalnál, akkor a színes részeit biztosan átfesteném (matt zománcfestékkel) a fallal megegyező színűre, mert eredetiben elég harsányak.
Falszínben szép élénk olíva a (Trilak - NCS színskáláról választva) az S3020-G70Y, kicsit szürkésebb az S3010-G50Y).  
A gyerekek rajzait mindenképpen kitenném bekeretezve az üres falrészekre - például az ágyak fölé, az íróasztalok köré. Ide egyébként - táblafesték helyett, amiből ők már talán hamarosan kinőnek - parafa táblákat vennék (Ikea Vaggis), amelyekhez képkeretezőnél választanék más - esetleg ezüst - keretet. Ezeket az íróasztalok fölé aggatnám a napi jegyzeteknek, rajzoknak, illetve az aktuális kedvenc sztárok fotóinak. 
Az asztalok fölé-köré persze még lebegő polcokat is fel lehet helyezni a több tárolás érdekében. 

Hát - a megadott paraméterek alapján - erre jutottam. 
Remélem valamicskét tudtam segíteni. 
Sok sikert kívánok!!! :)

Szia,

Petra
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.