2013. március 20., szerda

Az olvasó kérdezi: Ikeát, de mivel?

Egy kedves olvasómtól kaptam levelet a minap, bemásolom ide:

"Kedves Petra!
Új lakást vettünk, fél év múlva elköltöztetjük 53 négyzetméternyi ikeás bútorainkat egy fél szobával nagyobb lakásba. A lakás, amit megvettünk, most így néz ki: LINK
És jelenleg ilyen bútoraink vannak: LINK 
Amivel első körben leginkább tudunk variálni, az a falak színe, a lámpák és a textilek, illetve egyéb kiegészítők.
Leginkább az amerikai konyhás nappali berendezése jelent számomra kihívást, még sose laktam amerikai konyhás lakásban.
Szeretnék egy-két a jelenlegi nyírfa színű bútoroktól elütő kisbútort (új dohányzóasztalt, fotelt, lábtartót) a nappaliba, hogy kicsit izgalmasabb legyen a látvány.
A nappali szőnyegünk egy roppant gyerekbarát, de a szívemhez nem épp közel álló darab, már arra is gondoltam, hogy felvágom és random összevarratom, legalább ne téglalap alakú legyen.
A kisebbik hálót szeretnénk berendezni magunknak hálószobának, ott úgyis teljesen betölti a teret a franciaágyunk (ennek is nyír színű kerete van, jelenleg rokonoknál lakik, nincs róla fotóm), mit lehet kihozni egy faltól-falig ágy hálószobából?
Ha van egy-két ötleted számomra, amivel túljutnánk a basic ikea design-on (amit egyébként nagyon szeretek, csak szeretnék ugrani egyet az ismeretlenbe) nagyon örülnék a segítségednek.
Üdvözlettel:
Sára"
Szia Sára!
Gratulálok az új lakáshoz, nagyon kellemes adottságú otthonotok lesz, szuper elrendezéssel.
Egyetértek abban, hogy egy amerikai konyhás nappaliban a konyha megfelelő integrálása a legnagyobb kihívás. Nem csak a laikusoknak, hanem a szakmabelieknek is, bár ettől Neked még nem lesz könnyebb dolgod. :)
Végignézve a fényképeket megállapítom, hogy nem kell nagyobb beruházást eszközölnötök ahhoz, hogy trendibb enteriőrt kapjatok. Elsősorban a konyhával kellene kezdeni valamit.
Személy szerint rettentő nagy ellensége vagyok a konyhaszigetek és a felső szekrények fölé szerelt szpotos kiugrásoknak, őszintén szólva - remélem ezzel nem sértelek meg - engem vidéki kocsmákra emlékeztetnek.
Ha megnézed egy korábbi bejegyzésemet, láthatod, hogy ITT teljesen leszereltük a sziget fölött lévő egységet, és helyére két szép lámpát lógattunk be.
Miután a villamos kiállás adott, ebben a festő is tud majd segíteni, nem kell külön szakembert hívnotok hozzá. A leggusztább megoldás, ha egy rózsáról két lámpát lógatsz be (ehhez csak ki kell fúrnod a mennyezti takaró rózsát, és beküldened a másik lámpa kábeljét, majd egy csokival összekötnöd, vagy - ez a fapados megoldás, ezt szoktam én itthon... - összepödröd a két kábelt a falból kilógóval,és jól beszigetelőszalagozod az egészet).
A fáradt hús színű csempét is lefesteném, a fallal, és a nappalival összhangban lévő színre, ehhez nem kell más, csak egy sima zománc alapozófesték, és rá egy-két réteg matt zománcfesték hengerrel felkenve. Láthatod, hogy ITT csináltam már ilyet, de találtam egy képet, ahol jobban látszik a szép eredmény. Tényleg nagyon gyorsan végzel vele magad is.
Gyakorlatilag már csak egy jó falszín hiányzik, a páraelszívó mellől egy kis dekor (vagy polcocska) és kész is a konyhád. :) Én arra az üres falfelületre biztos felfúrnék két ikeás Grundtal polcot, és kampón belógatnék - a szépre festett csempe elé - egy két guszta cuccot. 
Azt hiszem a fenti, konyhátokat ábrázoló kép, bal oldalán látható könyvespolcrengetegtől is megszabadulnék (gyanítom, amúgy is elviszi a régi tulaj), és egyszerű lebegő polcokat fúrnék fel össze-vissza (pl. az Ikea Lackot), és azt is lefesteném matt zománcfestékkel a fallal megegyező színűre, hogy finoman beolvadjon a térbe, és vizuálisan ne szűkítse már azt a részt. 

Tudom, hogy eddig csak Ikea ötleteket adtam, de most jöjjön a nappali-étkező összeállítás, ide már találtam valami mást is. 

Egyébként szerintem ISTENI a szőnyegetek, ha rám hallgatsz, biztosan nem vágod szét. Kár lenne érte. Tök jó vidám, és sok minden passzintható hozzá. 

Itt most csak ötleteltem egyet, nem ismerem az ízléseteket, gyakorlatilag magamnak tettem össze egy hangulatot. 

Függöny ügyben maradnék az Ikeánál. Nincs ráírva, hogy honnan van, és ilyen kedvező áron úgysem kapsz máshol jó darabokat. Egy drapp bársony függönyt (Ikea Sanela) és egy áttetsző szürkét (Ikea Vivan) tennék fel egymás mellé. 
Vennék egy pár csővázas fotelt a Möbelkunsttól (20.000 Ft/db), hogy oldjam a sok fát (parketta-konyha-étkező asztal). Ehhez varratnék rátépőzárazható jó puha párnás tűzött cuccot egy kárpitossal (kérésre ajánlok szakembert), valami élénk színben (pl. tangerine tango...:)). Ezzel befigyel egy kis retro is a lakásba. 
Bevinnék egy kis dizájnt is... 
A nappali-étkező-konyha tér nem valami hatalmas, ezért üveg dohányzóasztalt választanék. Isamu Noguchi asztala igazi ikon, és kapható itthon másolat... :) ITT
A fotókon látom, hogy az étkezőszékeitek is fából vannak, én biztos lecserélném őket valami könnyedebb darabra. Pl. vennék négy fehér Panton replikát (ITT kapható 23.900 Ft-ért). Vagy áttetsző Eames széket (TT). 
És akkor valami iparit is választanék, például az Artkraft betonlámpáit (ITT). Ezt akasztanám a konyhapult fölé. 

A falszínben is a kanapéból indultam ki, egy kellemes világosszürkét választottam, a Trilak (NCS) skálából az S 2502-R-t, vagy a világosabb (S2002-R-t). Részemről a sötétebbre szavaznék, de ízlések (lakások) és pofonok... 
És persze ne felejtsetek el sok-sok képet tenni a falakra! :)

A hálószobával kapcsolatban letöltöttem Nektek néhány inspiráló képet, ennél többet a konkrét szitu ismerete nélkül nem tudok tenni. Egyébként érdemes megnézni a képeken, hogy a pici hálókban bátran lehet élni a színekkel!

Feldobja kicsit a teret, ha a fejvég mögötti falat , vagy akár kreatívan az egész szobát tapétázzátok. 
Vagy akár lazán polcozzátok az ágy mögötti részt. 
De zárt tároló is kerülhet az ágy mögé/fölé:
Hát, ezzel végére értem a tippeknek, remélem valamicskét tudtam segíteni. 

Sok sikert kívánok a költözködéshez!!!

Üdvözlettel,

Petra
SHARE:

4 megjegyzés

  1. Szia Petra, sok hasznos dolgot találtam a postban, köszi!
    2 kérdés:
    1. A csempefestéshez le kell szerelni a konyhaszekrényeket vagy meg lehet ezt úszni? Jó lenne így feldobni az örökölt konyhánkat, de tömérdek a szekrény..
    2. Classhome-ot már néztem a neten eames hintaszék replika ügyben. Képen tökéletes, de élőben is szépek és jó minőségűek a bútorok?
    Köszi!
    Marietta

    VálaszTörlés
  2. Szia Marietta!
    1. Nem kell leszedni. Elég, ha Tesa (vagy bármilyen más márkájú) festőszalaggal leragasztod a találkozásnál a bútort, akkor nem fogod összefesteni. Plusz ezekhez a nehezen hozzáférhető helyekhez vegyél egy kisebb fejű ecsetet, hogy be tudj tunkolni vele. :)
    2. A Classhome-tól még nem rendeltem sajnos, én csak Angliából, de gyanítom ez is hasonló helyről jön. Azok jó minőségűek voltak. Hívd fel őket, és kérdezd meg, mit lehet megnézni.
    Örülök, hogy adtam ötletet, és sajnálom, hogy a kettes pontban nem voltam nagy segítség.
    Hajrá!
    Szia,
    Petra

    VálaszTörlés
  3. Szia Petra!

    Nagyon köszi az ötleteket, megihlettél! Azóta feltúrtam a blogod régebbi részeit is, már alig várom, hogy költözhessünk!:) És külön köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!! üdv, jsr

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.