2013. március 19., kedd

Csináld magad BETONLÁMPA





















Szuper izgalmas posztot találtam a Home Made Modern-en "csináld magad" betonlámpa készítéshez.
Lefordítottam a képes segédletet, amellyel viszonylag könnyedén nekiláthatsz a projektnek.

1. Lépés: Szerezd be, amire szükséged lesz. Egy nagy és egy kis PET ásványvizes palack kupakkal, egy menetes cső, néhány nagyobb csavar, egy fúró, lámpa kellékek (kábel, foglalat, és takarórózsa, legszebbet a tilkánál tudsz venni) és hobby beton.
2. Lépés: Fúrd ki mindkét palack kupakját és vágd a nagyobb palackot méretre.
 3. Lépés: csavard be a menetes csövet a kupakba.
Így:
4. Lépés: Rögzítsd a nagyobb üveg kupakját is a csőre az alábbi módon.
5. Lépés: csavarokkal stabilizáld a külső palackot az alább látható módon, így nem fog össze-vissza rogyadozni, amikor beletöltöd a betont.
6. Lépés: Keverd ki a betont egy nagy tálba, és kanállal töltsd a palackokból készített formába. Használj valamit a forma stabilizálására (a képen egy használt konzervdoboz szerepel, de bármi megteszi).
7. Lépés: Ha megszáradt a beton (hogy mennyi idő kell neki, arról nem szól a fáma), snitzerrel vágd szét a műanyag üvegeket, és szabadítsd ki a betonbúrát.
8. Lépés: Szereld rá a lámpa szettet. A képződött pici lyukon húzd át a kábelt. A búra meg fog akadni a foglalaton. Egyébként tuti-biztos vagyok benne, hogy kicsit meg is smirglizte a sima hatás érdekében, szerintem ezt se hagyjátok ki.
Attól függően, milyen fazonú üvegeket használtok, különböző formájú lámpákat kaptok. Ezek a kecses darabok is tetszenek.
Forrás: Home Made Modern
SHARE:

4 megjegyzés

  1. Szia, nagyon jópofa.
    Pár apróság amit esetleg még hozzátehetek a jobb eredmény érdekében:

    1, Ha formaolajjal kikened könyebben kijön és szebb lesz a felület. Lejárt étolaj ideális felhasználása:)
    2, Kohósalakos cementtől (CEM III/A) szép fehér színű lesz, pernyés cementekkel pedig sötét szürke.
    3, Egyenletes kráter mentes felület eléréséhez legjobb ha egy ütvefúrót kalapács üzemmódba kapcsolsz befogsz egy akármilyen rudat és így "kocogtatod" Ennek hiányában egyenletes pici asztalhoz csapkodás is sokat segít.
    5, Ez már macerásabb, de ha mészkőlisztet teszel a keverékbe még szebb eredményt kapsz. Ennek hiányában készre kevert zsákos betonból esztrih betont vagy padló betont (nem padló kiegyenlítőt!) vegyél

    VálaszTörlés
  2. Ipari felhasználásnál a betonszilárdságot 28 napnál tartják minősítőnek, addig folyamatosan nő, tulajdonképpen utána is, de már ellaposodik a görbe :)
    A kizsaluzást kb 3 napnál korábban nem javasolják. És utókezeltetik a betont nedves takarással locsolással párazáró réteggel bevonással. Szóval transzponálva ilyen kis darabra, hagynám egy napot pihenni, mielőtt kibontom.

    VálaszTörlés
  3. Hű, nagyon köszönöm az értékes hozzászólásokat! Istenek vagytok!!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem tetszik a "kráteres" felület is.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.