2013. március 5., kedd

ZIZI Bubbles & Tapas - Referencia

Hát elkészült végre Hábenczius Mannával közös "művünk", a Bazilika szomszédságában megtalálható első magyar pezsgőbár, a Zizi! :) Persze még mindig vannak kiigazításra váró részletek, de nagyjából egyben van már, a hely hangulatán már biztos nem változtatnak ezek az apróságok.
Körülbelül  7-8 hónapja konkretizálódott, hogy tapasz és pezsgős profillal nyit majd az új hely, így Mannával ki is ugrottunk meglátogatni egy kedves barátunkat Barcelonába, hogy némi ihletet merítsünk. Mondanom se kell, ez volt életünk 'legnehezebb' szakmai útja... :) Az utazás után összeállított koncepciónk nemes egyszerűséggel landolt a kukába, miután megkaptuk az új vezetőségi döntést: nem a tapasz, hanem a pezsgős profil kerül előtérbe. Viszlát piac, viszlát sonka, hello kozmopolita bár... :)
Lehet, hogy fenti kép alapján már rá se ismertek a helyre, pedig gyakorlatilag minden pont így van, csak a lényeg változott... A világító plexi kép, amely helyett egy kortárs műalkotás díszíti most a teret.
Az eredeti célunk egy olyan elegáns, nagystílű hely kialakítása volt, amely mindemellett laza, könnyed, nem feszélyező. Egy olyan bár, ahová szívesen betér egy középkorú üzletember, de egy fiatalabb/fiatalosabb réteg is magáénak érzi. A felhasznált anyagok minősége (kefélt tölgy asztalok, finom, konyak színű bőr, szőrös bőr) és egyes látványelemek grandiózussága (a spalettás világító pezsgőfal, a hatalmas méretű, aranyozott tükrök) az eleganciát voltak hivatottak behozni a helyre, a négyféle zöldben játszó bárpult, a kalitka csillárok, a pók lámpa, Fabio Novembre Nemo széke a játékosságot képviselik, míg az egyszerű fémszerkezetes mennyezet, a rusztikus oldallámpák, a beton padló, és az eredetileg betervezett világító plexi kép egy kis ipari, "szakadt" ízt ad a helynek.
Lakberendező tervez, megrendelő végez... :) 
Az egyik tulajdonos igazi mecénás, megkért néhány nevesebb kortárs művészt, hogy készítsenek tervet a plexifalra. Sok mű érkezett, némelyik igazán kiváló, de őszintén mondva sok közülük teljesen értelmezhetetlen...  Bár részemről még mindig a kevésbé szofisztikált, ám a koncepciónkba jobban illő - eredetileg egyébként egy tapétapanel mintáján megjelent - képre szavaztam volna, végül Várnai Gyula lenticularjára (több rétegből álló kép, amely mozog, mint egy "kacsintós pénztárca") esett a tulajdonosok választása.
Így történt, hogy a hely kapott egy, az eredetitől merőben eltérő, új hangulatot, amit be kell valljak mostanra igazán megszerettem. Így ugyanis a ZIZI nagyjából mentes lett a legtöbb mai enteriőr trendtől (lássuk be, az eredeti kép valóban egy mai, loftos hangulatra hajaz...), ráadásul a képben domináns zöld-piros színek barátságos, meleg hangulatot árasztanak. 
Ami egy kis feszültséget okoz még bennem, hogy a lounge (VIP) rész egy kicsit elüt a dizájntól, míg a loftos hangulatba könnyedén belesimult - hiszen ehhez találtuk ki. De dolgozunk az ügyön... :)
Mindezen finom "harcok" ellenére nagyon örömteli volt a munkánk. A tulajdonosok maximálisan érzik és értik a mai áramlatokat, és büszkén vásároltak meg néhány dizájndarabot, például az arcot formázó Nemo chairt, amely a 2010-es milánói kiállításon mutatkozott be, vagy a nemzetközi dizájner oldalakon időről időre felbukkanó Double Octopus csillárt az Autobantól.
A világításra egyébként nagyon nagy hangsúlyt fektettünk. Már a munka legelején Mannával megterveztük az összes fényforrás kiállását, aztán persze szakértő céggel egyeztettünk, pontosítottunk. A látványos dizájn lámpák, és a saját tervezésű darabok (kalitka csillár, falikarok) bár sokan vannak, mégsem a világítást szolgálják. Ők finoman pislákoló dizájn elemei a térnek, a valós fényt a fém mennyezeten megtalálható asztalra és falra irányított szpotok adják.
Azért a pezsgőfal is világít. :)

Háttérben az Angliából hozatott, strukturált tapéta púder színűre festve. 
Bár hangulat a bejáratnál.
Az íves szélfogó, a minden irányból jól látható, csupa üveg borhűtővel. Az ablakban Tilka textilkábeleken lógnak a nagy méretű izzók, ami kívülről nagyon hívogatóvá teszi a helyet!
Sajnos a képek hiányosak, a bárpultnál található Thonet székek ugyanis csak a fotózást követően érkeztek meg... :)

Szeretném megköszönni a mesterek munkáját, hogy a néha agyament álmainkat a legjobb tudásuk szerint, maximálisan kooperatívan segítettek megvalósítani. 
Köszönjük az Alchimistának a falikarok és kalitka csillárok legyártását, a Betondekornak a padlót és a szép beton mosdónkat, a Board-A Kfc-nek a csodás asztalos munkákat, Kauker Szilvinek (Moza) a pultot borító cementlapot, Bíró Péternek a fémmunkákat, Bujáki Árpádnak (Bupol Kft.) a klassz kárpitozást, a Pioker Bt-nek a beépített tükröket (főleg a WC-ben volt nagy meló...:)), Bak Editnek a függönyözést, a Pozsonyi Galériának a keretezett tükröket, a Mobili Maniának a Nemo székeket, és a Vészi Lámpának az izzók körüli mizéria könnyed levezénylését. :) 
Nem utolsó sorban köszönjük Szabó Szabolcsnak (és Lóriéknak) a szuper-kreatív és kooperatív kivitelezést! És persze Gyuri bácsinak, hogy mindahányszor átpakolta nekünk a lámpákat... :)
Nagyon köszönjük a tulajdonosoknak a lehetőséget, és sok sikert a ZIZI-nek!!! Nekünk garantált törzshelyünk lesz!

Már a FUNZINE-ben...
Gyertek, és igyatok velünk egy pezsit a Ziziben!
Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás u. 12. Egy köpésre a Bazilikától! :)

SHARE:

5 megjegyzés

  1. A VIP résszel laikusként nem az a baj, hogy elüt a designtól, hanem hogy baromi kényelmetlennek tűnik. Ugyanezt a hibát követték el a DiVino-ban, hogy szép-szép a hátsó lounge-os rész, csak éppen soha nem ül ott senki. Egyrészt kényelmetlenek, kemények a támla nélküli fa ülőkék, ugyanúgy mint a "fali" fa ülőkék is. Holott egy kellemes baráti borozásnak épp az lenne a lényege, hogy akár órákat is el lehessen tölteni egy ilyen helyen. Ehelyett ott is (a DiVino-ban) mindenki inkább a pult melletti bárszéken ül, vagy egyszerűen kiviszi a poharat a térre. Itt a Zizinél ugyanezt látom, egyrészt a kép alapján rettentő magas a kanapé ülő része, arról senkinek nem fog leérni a lába, hogy üljünk be akkor ejtőzni egy finom pezsgő mellé? Vagy üljünk törökülésben? :) Másrészt nagyon messze van egymástól az asztal-kanapé-tehénmintás támla nélküli ülőke, ránézésre itt szintén nem lehet eltölteni sem egy kényelmes, sem egy hosszas esti csevegést. Szóval nekem mint leendő vendégnek, egyszerűen érthetetlenek az ilyen megoldások, melyek egyáltalán nem szolgálják azt, hogy kényelmesen, ejtőzve eltöltsünk ott egy-két órát a barátokkal.

    VálaszTörlés
  2. Kata, a lounge kanapék nagyon kényelmesek, direkt hosszasan terveztük és teszteltük őket, igazi rugós, puha darabok, menj, és próbáld ki! Normál magasságúak, itt nem értem mire gondolsz... :)
    A lounge itt működik, legalábbis az eddigi rövid tapasztalat azt mutatja.
    A lounge ugyanis nem arra szolgál, hogy az egymással szemben lévő fotelekből társalogni tudjanak (ezt egy otthoni, egymással szembe fordított kanapé se tudja), hanem, hogy az egymás mellett lévő emberek dumcsizzanak, össze-vissza mozogjanak, cirkuláljanak, stb. A tehénpuffon az egymással háttal ülő emberek félig elkönyökölve dumálnak, a puha kanapékon az az érzésed, hogy otthon ülsz, és a melletted lévő emberrel dumálsz. De van egy rész, ahol a kisebb puffok vannak, itt egymással szembe is lehet azért valamit kommunikálni.
    Szóval a lounge nagyobb bulik partihangulatát, vagy párocskákat szolgál, nem pedig társasági összeülést.
    Erre van a vendégtér, 22 asztallal, kényelmes kárpitozott székekkel, és puha bőr kanapéval (amelyek valóban magasak, de lábtartóval készültek...). Ha barátokkal szeretnél beülni, akárhány asztalt összetolhattok, és tudtok dumálni, enni, "ejtőzni". Próbáld ki, és ha nem jön be, akkor jelezz vissza! :)

    VálaszTörlés
  3. Érdekes meglátások így látatlanban. Én órákat ültem ott a minap és ritka kényelmes és ergonómikus volt. Egyébként a támla alacsony, nem az ülőke magas, de az ember egy zenei aláfestéssel megáldott helyen nem hátradőlve beszélget.:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi Petra a választ. :) Lehetséges, hogy a korábbi tapasztalataimat túlságosan is alapul vettem a fenti levélnél. :)Többször előfordult, hogy csak a lounge jellegű részben kaptunk másutt helyet, ezért tényleg nem tudok róla jót nyilatkozni, hisz nem társasági csevejre szolgál, ahogy írtad. Mindenképp elnézünk a Zizibe, mert figyelemmel követtem a készülődést és egyébként a többi része nagyon tetszik, a koncepciója és a neve pláne. És igazán friss, semmihez sem hasonlítható a stílusa a bejegyzés alapján.

    VálaszTörlés
  5. Köszi, Kata, és remélem jól érzitek majd magatokat! A látszat ellenére tűröm a kritikát (van, aki ezzel vitatkozna...:)), szóval várjuk a visszajelzéseket! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.