2013. április 18., csütörtök

A természet visszaveszi, ami az övé... :)

Ez a kép a mára elhagyott, namíbiai Kolmanskop-ban készült, amely az első világháború előtt még virágzó gyémántbányász falu volt.
A Namib-sivatagban, Lüderitz kikötővárostól néhány kilométerre található faluban egy Zacharias Lewala nevű fekete munkás 1908-ban gyémántot talált, amelyet megmutatott főnökének, a német August Stauchnak. Miután világossá vált, hogy a terület igen gazdag gyémántban, nagyszámú német bányász telepedett itt le, nem sokkal később pedig a német kormány a vidéket "Sperrgebietnek" nyilvánította, és megkezdte a gyémántmező kiaknázását. Az első bányászok nagy vagyonra tettek szert, így falujukat egy német kisváros építészeti stílusában építették fel; olyan közösségi épületek is találhatók itt, mint a kórház, bálterem, erőmű, iskola, színház és sportterem, de volt itt kaszinó, jéggyár és a déli félteke első röntgen-állomása, valamint itt épült Afrika első villamosa is. Vasút kötötte össze Lüderitz kikötőjével.
A városka az első világháború után indult hanyatlásnak, ahogy a gyémánt lassan elfogyott, végül 1954-ben hagyták el teljesen.  Mára turisták kedvelt célpontja, de meglátogatásához külön engedély kell.

Fotó: Chris Gray
Info: Wikipédia
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.