2013. április 4., csütörtök

Az olvasó kérdez: mini konyha berendezése

Kedves Petra,
Mióta megtaláltam a blogod hatással van rám, nem káros hatással, de függő lettem, a menthetetlen kategória. Nagyon szeretem az írásaidat, stílusod közel áll hozzám. Nagyon szeretem a lakberendezést, belsőépítészetet olvasni, művelni, tevékenykedni vele. Azonban most elakadtam.
Nem régiben hozzá jutottunk egy kis nyaralóhoz a Balaton partján Csopak szívében, egy vitorlás – tengerparti stílust álmodtam meg. Most jutottunk el a konyhabútor elkészítéséhez, de itt valamiért folyamatosan elakadok. Az ok a méret. Találtam rengeteg inspiráló ötletet a blogodon, kellőképpen hatott is rám, de ekkora „konyhában” ezeket nem tudom megvalósítani.
Mellékelve küldök egy rajzot a konyháról (nem olyanra szeretném, mint ami a képen van), a te tapasztalatod segíthetne nekünk, hogy praktikusan eltudjuk helyezni a konyhabútort. Amit mindenképpen el szeretnénk helyezni benne sütő(akár földön, akár beépítve magasra), főző lap(2es villany égős), mosogató (csak az ablak alatti sarokba lehet, ott van a kiállás) illetve a mikrót kellene elhelyezni még valahová. Ami részemről felmerült ötlet, hogy a mosogató csepegtető része Ikeás fali szárító lenne. Illetve részemről extra igényként felmerült egy kihúzható szekrény kamra, s talán e fölé kerülhetne a sütő? Tanácstalan vagyok.
A konyhabútor front lapja magas fényű fehérre terveztem. Mit gondolsz? Találkoztál már ekkora konyhával? Előre is köszönöm válaszod, kíváncsian várom az ötletedet.
Szép napot,
Zsófia


Kedves  Zsófia!

Köszönöm a kedves szavakat, remélem valamicskét tudok segíteni, bár a rajzokon látom, hogy elég jól megy  a tervezés Neked is... :)
Bele is csapok a közepébe. Gratulálok a nyaralóhoz! A picike konyhafülkét is lehet vitorlásos tengerparti stílusban megálmodni, leginkább a színekkel tudsz variálni. Nálam erre biztos befutó a kék-fehér... :)

De ne szaladjunk ennyire előre, először nézzük az alaprajzot. 
Az általad említett kihúzható szekrény kamra egy olyan  luxus, ami ide nem fér el. Ha olyan "tornyot" helyeznénk el, amit említesz, elveszne a pult egy jelentős darabja - ami azért mégis csak az egyik legfontosabb része a konyhának, ráadásul nagyon megnehezítené a tevékenykedést is, úgy összeszűkítené az amúgy is aprócska teret, így ezt én most nem terveztem be.

Két falon lehet normál mélységünk, szemben, illetve a jobb oldalin. Én nem követtem a Te megoldásodat, megindoklom, miért. Nekünk az a jó, ha minél nagyobb normál mélységű konyhabútorunk van, és ha ezt szembe rakjuk, akkor kb. 50 cm "rendes" pultot nyerünk, ami nagyon sok.

Induljunk el, a bejárattal szemben lévő fallal. Alul bal oldalra elfér a sütő, mellé egy 50-es fiókos elem.  A pulton található a dominó főzőlap, felette két üveges felső szekrény - ez könnyedebbé varázsolja a zsúfolt konyhát. Azért valamilyen "védőréteget" ráragasztanék a szekrény alsó részére, ami védi a főzés közben keletkező gőztől. A falra szereltem egy 80 cm-es Ikea Grundtal sínt, azon helyt kap egy, vagy két Grundtal edényszárító elem és egy evőeszköz tartó (vagy más, ami elfér, és igényed van rá). Azt gondolom, hogy a mindennapos, kisebb elmosogatott cuccokhoz (poharak, egy-két kisebb tányér, evőeszköz) ez elég lesz, nagy mosogatásokhoz meg leteríthetsz egy konyharuhát, és azon csepegteted az edényeket. Így nyersz egy csomó pakoló helyet a felső szekrényben. Ha mégis ragaszkodsz a csepegtetős szekrényhez, akkor a mikrós szekrényt tedd át a főzőlap fölé, a csepegtetőst pedig a másik oldalra. 

A bal oldali falon egy 20 cm-es pult felületet azért kiképeznék, ezen tök jól elfér néhány elektromos kütyü (pl. egy kisebb vízforraló, és a laposabb Nespresso gép...:)) Fölé én egy 10 cm mély fűszertartó polcot tettem.  

A jobb oldali falon található egy harmincas pakolós felső szekrény, mellette egy beépített mikró. Hogy minden kis szegletet kihasználjunk, a felső szekrény alá két kis polcot szereltem fel. (Ikea Limhamn). Alatta 40 cm mély egység, egy nyíló ajtós pakolós szekrény, ami befut a sarokba, és egyedileg speciálisan bepolcoznám óvatosan kikerülve a lefolyót, stb... A sarokban, ahogy kérted, ott a mosogató.

Ez a megoldás valahogy így nézne ki magasfényű fehérrel, Moza cementlappal:
Osztottam-szoroztam, és ha a saját konyhám lenne, én biztosan így képezném ki. Annyi a hátránya, hogy valóban kevés a "mélysége" a közlekedő helynek, viszont, miután nagy az ajtónyílás, ez talán nem gond. Ha mégis úgy érzed, ez zavarna Titeket, összeraktam egy, az általad vázolt megoldásra hasonlító változatot: 

Ebben a felállásban a bal oldali falra is került 20 cm mély alsó szekrény. Szemben található egy pakolós, nyíló ajtós 50-es elem, illetve egy másik pakolós, ami benyúlik a mosogatószekrény alá. Miután ez egy negyven mély pult, én nem raknék fiókokat, a szerelvények ugyanis még nagyon sok helyet elvesznek, inkább csak polcoznám. Ebben a változatban a sütő csak jobb oldalra tud kerülni. 

Hát ilyen megoldásokra jutottam. Nem sokkal messzebb, mint Te, de remélem azért néhány elbizonytalanodásodat sikerült helyre rakni. :)

Sok sikert kívánok!!!

Szia,

Petra




SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.