2013. április 14., vasárnap

Construma 2013

Nagy várakozással indultam Magyarország legjelentősebb építőipari szakkiállítására, a Construmára, amelyen ezúttal OtthonDesign néven tematikájában is megjelent a lakberendezés. Tavaly kénytelen-kelletlen kihagytam a nagy eseményt, Olaszországban voltam ugyanis, a milánói iSalonin. Rém rossz ötlet a két eseményt egy időpontra szervezni, így a magyar szakma kénytelen választani, hogy nemzetközi, vagy hazai szinten szeretne naprakész lenni... Szólni kéne az olaszoknak, hogy ne máááár.... :)

Elnézést a fotók minőségéért, az egész nap lótifutijának ugyanis csak a rettenet képeket készítő zsebgépemmel mertem nekivágni, ami hamar le is merült, utána a telefonommal dokumentáltam. Sokkal jobb minőségben egyébként, nem is értem, miért nem ezzel kezdtem. Miután siettem, leginkább a lakberendezéssel kapcsolatos standokkal foglalkoztam, de ott is sokakról - még a kedvenceim közül is - lemaradtam idő hiányában (pedig 4 órát töltöttem a helyszínen!), a kert pavilont pedig teljesen kihagytam. Sajnos, pedig izgalmasnak tűnt.

Szóval érkezésemkor mindjárt belecsaptam a lecsóba, az OtthonDesign kellős közepébe... 
A magyar design rettentő igényesen mutatkozott be, le a kalappal a kiállítók előtt. 
A falburkolatok, bár újdonság tartalommal nem igen bírnak, nagyon gusztusosan mutattak a falon. A póznán figyelő madáretetőket pedig egyszerűen imádtam! 
Bozsik Tamás és Monus Kata kísérleti bútordarabja teljesen levett a lábamról!!! Valahogy úgy képzelem, hogy egy csomó csetreszt hátra dobálok, had lógjanak a zacsiban, előtte, a szekrényben pedig lehetnek könyvek, dísztárgyak, akármik. Talán a tetejét tenném még valamiképp használhatóvá, bár egy kisebb könyvtorony így is megáll rajta.
A standon lakberendezési tanácsadásra is be lehetett jelentkezni.
Inkább hozzájuk fordulnék, mint az üres falra A4-es lapot felcelluxozó LOSZ-hoz... 
A Medence csoport a helyszínen hasznosított újra régi bannereket. Táskák, pénztárcák készültek belőlük.
Rendelhetők kerti bútorok is, több méretben/formában. Nagyon vidámak! :)
Az Otti burkolatnál megtudtam,  hogy a standot képviselő fiatalember leendő autós biztosítása viharkárokon belül jégesőre is jó lesz, és hogy autójában széria tartozék a digitális klíma, a burkolatokról viszont egy k. szót sem... A 10 perces telefonbeszélgetést elunva elvonultam inni egy kávét, miközben barátokkal is találkoztam, beszélgettem, megnéztem a kiállításukat, majd visszamentem az Ottihoz (mert tényleg tudni szerettem volna pár dolot), ahol még mindig telefonáltak... Ez a kép akkor készült. Nem próbálkoztam újra.
A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének standján bebizonyították, hogy kőből tényleg bármit el lehet készíteni... Olvasónk információja szerint a lánc a Varga-kő munkája. 
A parketta gyártó BEFAG standja igazán nemzetközi, pedig magyar cégről van szó. 
A Laurum parafa réteget tartalmazó padlóval érkezett. Ettől melegebb a hatása, rugalmasabb és nem kopog. Sajnos nem volt mód arra, hogy ezt élőben is kipróbáljuk, pedig kíváncsi lettem volna... 
A legolcsóbb fózolt fehérített tölgy padlót a Triparkett kínálatában találtam meg. Ellentétben az UV olajozott társával, ami több ápolást igényel, ez matt lakkal felületkezelt, így strapabíróbb. A standon nagy felületben lerakva is látni, nagyon szép!
A Polyston egy innovatív szlovák cég, amely több féle anyagot forgalmaz. Az alábbi konyha pultja a NEOLITH anyagból készült, ez egy kb. 3mx1m méretben készült kőporcelán, amely 3 mm vastag (pultnak egy 3mm+5mm vastag anyagot használnak). Olyan, mint az olasz Laminam (amiről ITT írtam), csak kicsit olcsóbb, és nagyobb méretben is készül. A cég High-tech Ceramic névre hallgató darabja például 3,6x1,2 m... Egy-egy lap is megrendelhető. 
Ezekben a színekben kapható. Bár a weboldaluk kizárólag szlovákul informatív, elvileg foglalkoztatnak magyarul beszélő munkatársat, így e-mailen fel lehet venni velük a kontaktot. 
A lámpákat forgalmazó Elter standján talákoztam ezzel a gusztusos csendélettel.
A Betatherm egy fűtőtesteket gyártó magyar cég, régi nagy kedvencem. Az alábbi radiátor különlegessége, hogy bármilyen kép felkerülhet a felületére, a speciális, erős mágnessel rögzített akasztókkal pedig egyedi igényeink szerint alakíthatjuk a funkciókat, akár utólag is. Leddel szerelve is megrendelhető. 
Ez a Roltechnik zuhanykabin éppen csak átlátszik, egyébként tök tükrös. Nárcisztikus hajlamúak előnyben...
Zseniális csaptelepek egy olasz családi gyártótól, a Palazzani-től. Ez a kádtöltő például ki-be hajlítható. Az S-Tile forgalmazza, akikkel korábban már volt alkalmam dolgozni, és nagyon jó szívvel ajánlom. Remek burkolatok remek áron! :)
Ezzel a képpel a Lugas konyha adósa vagyok a Konyhakiállításról. Egyszerű, letisztult, gyönyörű és valamiért nem fotóztam őket le anno... :)
Szeretnék egy felhívást intézni Hozzátok! Van nekem egy nagy kedvenc kanapém az Andantétól, a Frisco. Tök jó nagyvonalú arányai vannak, rettentő kényelmes, mert jó magas a háttámlája, és puha, ami már látszik a rendkívül trendi, finoman trottyozott formán is. Kiderült, hogy nem nagyon rendelik, ezért szeretnék egy kis hírverést kelteni neki, nehogy levegyék a termékpalettáról. Mert végre teljes szívvel tudok ajánlani egy szuper ár-érékű darabot. :) Nemsokára érkezik az egyik "lakásomba" egy szürke textil, majd kifotózom Nektek! Addig is osszátok, ajánljátok, ha tetszik, vegyétek-vigyétek!!! 
Bár alapvetően lakberendezési aspektusból jártam körbe a kiállítást a Rákosy Glass fűtő ablaka mellett nem tudtam elmenni hosszabb rácsodálkozás nélkül. A három rétegű üveg két rétege között egy víztiszta fűtő fólia van, a harmadik réteg pedig egy hőszigetelést rejt, hogy ne fűtsük az utcát. A nagy ablak teljes felülete fűtőtestként tud funkcionálni. Mindezt pedig egy mobiltelefonról szabályozhatjuk. A legerősebb fokozatnál hosszabb ideig nem tudtam a tenyerem az ablakon tartani, szinte égetett. Egy m2 üveg ára 100.000 Ft körül mozog, így egyelőre nem váltja ki a radiátoros megoldást (legalábbis egy átlagos háztartásban nem hiszem), de el tudom képzelni, milyen jól esne egy fűtött zuhanyfülke a téli (vagy tavaszi) nagy havazások idején. :)
Végül egy iztalmas topic... A Maestro gyönyörű tolóajtó szerkezetekkel érkezett, amelyek üveggel, vagy bútorlappal is használhatóak.
Ezek a krómkörösek zseniálisak, nem?
És szokásomhoz híven a végére tartogattam a legrondább stand méltó nyertesét.... Szerencsére nem sok ilyen akadt. Összeomolva gondolok arra, hogy ezek a kanpék biztos ezerrel fogynak, miközben az én Friscom petrezselymet árul...

Összességében azt mondanám, hogy építkezőknek feltétlenül érdemes kilátogatni a Construmára. Burkolatok, szaniterek, csaptelepek miatt mondjuk nem igazán (nincs nagy választék), de energiagazdálkodási, alternatív fűtési/hűtési megoldások miatt, vagy különleges, esetleg akcós parkettákért, ajtókért/ablakokért mindenképpen. Magyarország kis piac, válság idején pláne. Az az érzésem, hogy nem bírunk el több igényes kiállítást. Annyira jó volna, ha a sok erőltetett próbálkozás helyett a Construma lakberendezési oldalát erősítenék meg kicsit (külön tematikus területekkel, mint pl. konyha, fürőszoba, világítás, stb... ), és akkor sok sz.r kiállítás helyett lehetne egy tényleg tökéletesünk. Ami talán a környező országokat is ide vonzhatná! Ámen... 

SHARE:

3 megjegyzés

  1. A kőláncot én is láttam, igen impozáns darab. Viszont ha jól tudom, nem a Peller-kő készítette, hanem a Varga-kő, Varga Attila kőfaragó mester. Remélem, nem tévedek:) Itt találtam egy írást róla:
    http://www.vargako.hu/europai_kofarago_mester.html
    Egyébként remek a blogod, gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Hű, köszönöm a figyelmeztetést! Az Ipartestület standján állították ki a követ, és a legközelebbi cégjelzés a Pelleré volt, innen vettem az - ezek szerint rossz - információt. Javítottam! :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, a stand alapján tényleg nem lehetett rájönni, ki készítette. Én is csak azért tudom, mert szóba elegyedtem az ottaniakkal. Köszi a javítást, máris volt értelme megírnom életem első blogos kommentjét;)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.