2013. június 6., csütörtök

Az olvasó kérdez, Nóra válaszol! :)

 
Már elég régen megkaptam Szilvia levelét, amelyben segítségemet kéri, hogy kamasz fiának kreatív szobát alakíthasson ki. Annyira elfoglalt vagyok mostanában, hogy teljesen reménytelennek éreztem, hogy elgondolkodjak, és válaszolni tudjak. Már majdnem megírtam, hogy legnagyobb bánatomra ez most nem fog menni, amikor eszembe jutott, hogy korábban Sápiné Hernádi Nóra kolléganőm felajánlotta segítségét, ha ilyen helyzetbe kerülök. 
Átküldtem neki az alábbi levelet, és sikerült egy tuti-szuper tervet készítenie az említett szobára! 
De lássuk miről is van szó. 

"KedvesPetra! 
Vártam a hét elejét,jobban mint amikor a gyerekek várják a télapót. Végre megírhatom kérésem/kérdésem. A fiam ballag az általános iskolából. Szeretnék neki egy egyedi különös ajándékot adni,a szobájának elrendezési tervét.
De most elakadtam!
Megannyi ötlet nehezedik rám. Jöttek elsőként a színek, aztán a megannyi ötlet, mi legyen a szobájában és mi ne. Természetesen az Ő igényét is figyelembe véve.
De azt érzem minél többet gondolkozom rajta annál jobban összekuszálódik bennem minden.Olyan helyet szeretnék a számára ahol egyszerre tud pihenni,tanulni,feltöltődni tehát élni. Elküldeném a szoba rajzát, adatait.Remélem sikerül eligazodni rajta. :) 
A szoba bútorzata, ami biztos, az egy ágy (90x200) és egy csócsó asztal, ezek adottak.
Egyenlőre nincs több bútor. 
Szeretnék egy íróasztalt,polcot a rengeteg könyvének és nagy vágya egy raklapból készült kanapé is.
A szoba jó adottságú magas beltérrel rendelkezik 3m-es két nagy ablaka van és egy szárnyas ajtó.Szóval azt hiszem minden adott lenne egy tökéletes kamasz szoba kialakítására.
Csak az ihlet marad el.
Szerinted sikerül mindent figyelembe véve kialakítani egy helyes kamasznak úgy egy szobát hogy egy jó időre minden igényének megfeleljen? 
Várom segítő ötletedet. 
Szép napot! 
Szilvia"

Tegnap este Nóra terve is megérkezett, gondoltam gyorsan posztolom is, nehogy miattunk késlekedjen az átalakítás! :)

Íme az alaprajz:

És Nóra taláncsai:

"Kedves Szilvia!

Szeretnék segíteni Neked, hogy tényleg egyedi és különleges ajándékot adhass a fiadnak.

Keveset írtál a fiadról, hogy mi érdekli, mit szeret csinálni, csak a csocsóasztal utal arra, hogy talán szereti a focit és a játszani érkező barátoknak is el kell helyezni.
A rajzod alapján készítettem egy alaprajzot, ahol megpróbáltam minden szükséges funkciónak helyet találni. A meglévő berendezési tárgyakból beáldoznám az ágyat a csocsóasztal és a raklapból készült kanapé érdekében.
A tervemben az ágyat, (ami egy jó minőségű 90x200 cm-es matrac, az IKEA kínálatából választható) egy kb. 50 cm magas dobogóra helyeztem, ez a dobogó sok jó tároló helyet is ad, és a raklapból készült kanapénak hátfala is egyben.
Az ágy végében három lépcsőfok segíti a használatot. A kanapét sarokra építeném, az ablak alatt folytatódna. A csocsózni érkező barátok elhelyezését nagyon jól megoldja, és kellemes kuckót is ad az olvasáshoz esetleg TV nézéshez.
A bejárattal szemben, az ablak előtt helyezném el az íróasztalt és mellette a falnál a polcokat a könyvek, tankönyvek és egyéb személyes tárgyak elhelyezésére. Érdekes lehet raklapból megépíteni a dolgozó asztalt is, vagy izgalmas megoldás lehet egy egyszerűen felfüggesztett, vagy bakra állított raklap is asztalként.
A jó minőségű dolgozó szék nagyon fontos, (a kamasz még növő félben van, az ülésmagasságot az aktuális méretekhez kell állítani, a hátát jól megtámasztani) még akkor is, ha az asztal raklapból készül!
A polcot az IKEA EXPEDIT elemeiből választottam, kapható olyan megoldás is, ahol íróasztal csatlakoztatható a polchoz. A ruhák elhelyezésére szükség lesz egy nagy szekrényre, a fehér IKEA TRYSIL egy jó választás lehet, de a PAX elemek is mindent elnyelnek.
A szekrény mellett adott a hely a csocsó tárolására, de ha játszani akarnak, a szoba közepe felé kihúzva az asztal jól körbejárható.
Fölé, a falra polcok, dobozok kerülhetnek játékok, könyvek apróbb tárgyak számára, például az IKEA LACK polcai és EXPEDIT dobozai egymással jól kombinálhatók.
A mennyezeten egy általános világításra lesz szükség a szoba közepén, az ágy fejrészénél falra szerelt lámpa, az író asztalon pedig egy dolgozó lámpa adja majd a helyi megvilágítást.
A nagy felületű ablakokon az árnyékolást római rolóval vagy sávrolóval oldanám meg. Az alaprajzon kívül készítettem még egy hangulati montázst is, az elképzelt szobáról, ahol a képek raklapból készült inspirációkat mutatnak, a bútorok az IKEA kínálatából valók.

A színes elemeket választva a szoba színvilága egy türkiz alapot kapna, ezt lehet tovább hangolni festéssel, textilekkel. A színek kiválasztásánál figyelembe kell venni, a fiad igényeit is, ha a türkiz példát választjuk, akkor a bútorok többségének fehéret választanék, az ágy dobogóját is fehérre festeném. Az ágy melletti falat erősen dekorálnám, pl. karakteresen csíkos tapétával, ahol visszatér a türkiz, vagy egyszínű türkizre festve fekete falmatricával díszítve.
A raklapot meghagynám eredeti színében, a kanapé párnáinak huzatát és a római rolót azonos textilből vagy textil családból választanám. Raklapból sok minden készíthető, de a kevesebb több elvet követve a sarok kanapén és az asztalon kívül csak dekorációra használnám még a raklapot. Ezek bármikor lecserélhetők, ha már nem lesz olyan „menő”, és az összes haver leutánozta.
További inspiráló képek a decoiston találhatóak (ITT).
A leveled alapján ezek az ötleteim, bár nem tudom pontosan mit vártál, azért remélem tudtam segíteni.

Sok sikert kívánok!

Sápiné Hernádi Nóra
lakberendező "

Néhány olcsó tipp csíkos tapétára.
Riviera Stripe az Arthouse-tól (INNEN)
Poppins Stripe Green az Albanytól (INNEN)
Vagány piros-fekete-fehér, amely táblafestékkel kombinálva nagyot üthet! (INNEN)
Még - színeket-hangulatokat-dekort -  inspiráló fotók:

Ha kérdésetek van Nórához, küldjétek a nora@terkultura.com e-mail címre!

Fotók: decoistnooshkids
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.