2013. július 3., szerda

Az olvasó kérdezi: hogyan osszam meg a nappalimat?


Kedves Nóra!

Vásároltunk egy két szobás lakást, ahol a szobákat egy hallból lehet megközelíteni. Most fogjuk kialakítani a gyerekszobát a nappaliból és a vele egybe nyitható hallból.Szeretnék tanácsot kérni ennek a helyiségnek a berendezésével kapcsolatban.
A faláthelyezéssel létrejövő nappalink északi fekvésű és kicsit handikeppes, mivel a minden oldalon lévő nyílászárók miatt kevés a bútorozható falfelület. Éppen ezért a mi-hová kerüljön kérdésre a válasz elég tiszta, mégis gondban vagyok azzal, hogy hogyan lehetne minél több rakodóterületet nyerni úgy, hogy közben ne legyen agyon nyomva az egész szoba. Hatalmas könyvmennyiséggel rendelkezünk, és pl. nem tudom eldönteni, hogy ha a 3 méteres belmagasságú szobában plafonig érő könyvespolcot csináltatok, nem lesz-e túl nagy és ormótlan.
A párom nagyon sokat dolgozik otthon, így egy dolgozósarokra is szükségünk van, szerinte erre a fürdőszoba felőli sarok lenne a legalkalmasabb. A stílusát alapvetően tudom, a férjemmel közös nevezőre jutva, skandináv jellegű (de nem "vegytiszta") lakást álmodtunk meg.
Elküldöm a lakás alaprajzát. A gyerekszoba 2,75 cm széles leválasztása után alakul ki a nappali mérete. Úgy gondolom, hogy nekem elegendő lenne egy olyan átfogó, ötletadó, pár kérdésben mégis konkrét termékekre rámutató tanácsadás, mint amilyen az előző válaszod is volt.

Előre is megköszönve várom a válaszodat:

Anita



Kedves Anita!

Köszönjük, hogy írtál nekünk. Csapjunk is mindjárt a lényeg közepébe!

Először a belmagasság kérdésére térnénk ki. A 3 méteres belmagasság nem olyan nagy, így bátran kihasználhatjátok akár a mennyezetig is.  Méretei, a polcrendszer hossza és mélysége meghatározóak lesznek az összhatásban.
Az alábbi képen például igenis hangsúlyos a könyvespolc, mégsem telepszik rá a szobára, hanem inkább kiemelkedő látványelemmé válik.
Folytatva az alaprajzzal.
Kialakítottunk egy olyan megosztást, ami szerintünk kellemes, berendezhető szobányi méretet biztosít, és a nappali is használható lesz. A falat áttoltuk, és a többszárnyú ajtót átalakíttatnánk, csak két szárnnyal építtetnénk be. Így sok falfelület marad, és minden bútor elfér. Az új alaprajz így alakult:

A kanapét az újonnan felhúzott válaszfal öblébe terveztük, egy olyan sarok kanapét választva ami vendégággyal rendelkezik, és lábtartós részében ágyneműtartó is található.
A szobának ez a legsötétebb sarka, ezért strapabíró, de világos huzatot választanánk. Egy natúr vagy egy kellemes szürke színes kiegészítőkkel például jól mutatna.
Egy szép, és kedvező árú darab (a CASA számos szövettel rendelhető):
A kanapéhoz üveg hatású dohányzó asztalt választanék, hogy az ne szűkítse tovább a teret. 
Az alábbit a Dr.Kanapén találtam 69.000 Ft-ért. 
Mellette egy, akár mennyezetig érő, könyvespolc is elfér. Ezt mindenképpen faltól-falig, asztalossal csináltatnánk. Egyszerű laminált lapból egész jó áron meg lehet úszni. 
A kis mélységű polcok esetleg ajtókkal is kiegészíthetők. A polcok játékossága meghatározza a szoba alaphangulatát.
                     
A kanapéval szemben a teljes falfelületre mélyebb, alul zárt elemekből álló tároló rendszernek van hely. Ide kerülhet a TV és egyéb zajforrás. 

A tároló funkciókat és a TV elhelyezést is megoldja az IKEA Besta elemrendszere.
A HUELSTA összeállításaiból is ötletelhetünk, a TV-t tolóajtóval eltakarva elrejthetjük a gyerekek elől (ez, mint fentebb látod, az Ikea kínálatában is elérhető). 
A dolgozó sarok kialakításánál több lehetőséget is felvetnénk, attól függően, mennyi cuccot kell elrejteni.
Ha sok csúnya kütyüvel rendelkeztek, akkor mindkét falfelületet kihasználnák, az egyik oldalon zárt, a másikon nyitott elemekkel. Íróasztalként pedig egy légies, méretre vágott lapot választanánk. Az asztallap melletti zárt szekrény elemek a nyomtató és a műszaki kellék elrejtését szolgálnák. Az asztal felett a kis mélységű polcrendszer ismétlődhetne, így a dolgozó sarok egységes látványt nyújthat a nappali egészével.
A szekrények és a polcrendszer fehér színűek lehetnének, és az ajtólapok is, vagy a kanapé színéhez igazodóan halvány szürke, beige színű.
Ha nincs olyan sok tárolási igénye a dolgozónak, akkor szabad polcokkal is légies hatást érhettek el.
 A String, és annak kamu változatai például jelentősen növelik a "skandináv" hatást.
Ikea-gazdaságos alternatíva az EKBY GÄLLÖ
Az erkély ajtó előtt, hangulati elemként és kellemes olvasó kuckóként egy kényelmes „füles” fotelnek is van elegendő hely.
Igaz, hogy a dizájner Grant Featheston (1922-1995) ausztrál nemzetiségű, munkásságában viszont a legszebb skandináv hagyományokat, formavilágot követi. Az R160-as fotelje szerintünk remekmű! :) Az INFURN szállít Magyarországra is, körülbelül 240.000 Ft-ért. Nem mondom, hogy olcsó, de elég egy drágább menőséges darab, hogy a végeredmény egyedi legyen.
Egy szép állólámpa felteszi az i-re a pontot. Ez a karcsú lámpa a Möbelkunst kínálatából hozható el 60.000 Ft-ért.
De nem tudjunk megunni az Arcot sem. :) Az abc home-ból 127.000 Ft-ért hozható el egy replica. 
Végül a szoba szerinted „handikeppes” tájolásáról. A szoba É-i tájolása nem túl kedvező, de az elképzelt skandináv jelleg jól tudja kezelni. Most egyébként is nagy divat újra a fehér, a fehér fal, a sok fehér vagy világos bútor, a színes kiegészítők. A nagy lámpák, sok helyi és hangulat világítás mind kedvező és látványos megoldást ad.

Remélem tudtunk segíteni!

Sok sikert kívánunk az átalakításhoz, és ne felejts el majd fényképeket küldeni! :)

Üdvözlettel,

Nóra és Petra


A forrás: itt, itt, itt, itt, és itt


SHARE:

3 megjegyzés

  1. Kedves Nóra és Petra!

    Köszönöm szépen ezt az átgondolt, részletes, inspiráló választ! Jelentem: már áll az új fal! A sürgető költözés miatt egyelőre még "csak" a kivitelezés technikai részére tudok koncentrálni, de alig várom, hogy végre belekezdhessek az igazi lakberendezésbe! Lényegében bútorok nélkül fogunk beköltözni, ezért úgy gondolom, hogy az 'új helyen lét' is erősen fogja befolyásolni, inspirálni a konkrét bútorok, kiegészítők kiválasztását. A végeredményről pedig feltétlen beszámolok!
    További sikeres munkát kívánok Nektek! Üdv: A.
    Ui: ez a Möbelkunst lámpa nagyon beleszeretős....:))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nóra és Petra!

    Én is nagyon köszönöm az építő javaslatokat, és hogy enniy időt szántatok ránk. Nekem az a szürke fotel is tetszik, bár az ára tényleg elérhetetlenné teszi, de hátha összejön valami nagyobb munkám, és nagy örömmel venném meg a feleségemnek. A deszkából összeállított dohányasztal pedig lenyűgöző! A rajta lévő lámpa pedig a vélekedésemet igazolja, hogy a stílust nem teszi tönkre egy kis törökös beütés.
    Most viszont minden csak terv marad, mert a felújítás/átalakítás után alig maradt pénzünk.

    Gergő

    VálaszTörlés
  3. Szia Petra!
    Nagyon ötletes a Sting rendszer.
    Rákerestem a neten, de csak az eredeti bútort találtam igazán magas áron.
    Hol lehetne beszerezni a "kamu" változatát?
    Köszönöm szépen.
    Szia,
    Edit

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.