2013. július 10., szerda

Az olvasó kérdezi: hogyan rendezzem be a konyhám?

Kedves olvasónk saját konyhájának kialakításakor akadt meg, és kérte segítségünket.

"Szia, Petra!
A segítségedet szeretném kérni!
Konyha felújításba kezdünk és egy kicsit megakadtunk a döntésben.
Egy jól kihasznált, modern konyhát szeretnénk egy régi bérház lakásába építeni. Az aljzat cementlap lesz, és ehhez kéne a konyhát megtervezni. A fal, amin a cirkó jelenleg található bontásra kerül, így a jelenlegi konyhát és a cselédszobát egybenyitjuk. Az alaprajzon ez már nem szerepel, csak a falcsonk, amin a cirkó van.
Nagyban megkönnyítené a munkát, ha a cirkó a jelenlegi helyén maradna és mondjuk apácarácsból kapna egy szép borítást. A konyha a belső udvarra néz, ezért nem túl világos.
Fontos lenne a világítás legoptimálisabb kialakítása.
Mellékletben küldenék egy alaprajzot és néhány verziót, amit mi készítettünk, de valahogy egyikben sem vagyunk teljesen biztosak.
Viszont sürget az idő, mert a kivitelezőknek szükségük lenne a pontos kiállásokra. Előre is nagyon köszönöm, ha sikerül egy kis időt rám szánnod!
Zsuzsi"


Kedves Zsuzsi!

Egy ilyen szép méretű konyha megtervezése összetett feladat, amit egy ilyen "olvasó kérdezi" válaszban nem tudunk maximálisan megoldani. Ezért elsősorban a technológiai sorrendek figyelembe vételével a funkcióra és a térrendezésre helyeztük a hangsúlyt. Köszönjük az alaprajzokat, amelyek hozzávetőlegesen megmutatták nekünk, milyen elvárásokat támasztotok egy jó konyhával szemben.

De vágjunk is bele mindjárt. Az alábbi alaprajzot készítettük el Neked.
Amint látod, kicseréltük a lichthofra nyíló ablakot egy keskenyebb darabra, így erre a falszakaszra beépített konyhafalat tervezhettünk. Ha úgy érzed, ez jelentősen befolyásolja a világosságot, ide akár egy parapet nélküli, nagy, ajtó jellegű ablakot is beépíttethettek, így a beérkező fény mennyisége nem változik. A falon egymás mellé kerül egy beépített hűtő, egy sütő/mikrót tartalmazó torony, és egy kamra szekrény.
A pengefal másik oldalán található cikró beépítésénél fogadd meg jó tanácsunkat, miszerint az apácarácsot felejtsd el! :)
Bőven elég lesz, ha a megfelelő levegőztetését a szekrény lábazatán és tetején keresztül esztétikus szellőzővel biztosítjuk. A cirkó alatt elfér egy beépíthető mosógép is. Ajánlunk néhányat, szerencsére most már nagy a kínálat:
A toronyszekrények folytatásában U alakú pultot terveztünk. A bejárattal szembeni falon normál mélységű (60cm) pulttal indulunk, amely felett felső szekrények segítik a konyhai eszközök elhelyezését. Az U alak "aljában" található a mosogató. A pult beépített konyhafallal szembeni, térbe lógó szakasza 90 cm-es mélységet kapott. Ez a félsziget lesz a konyha központja, innen belátni az egész teret. Itt zajlik majd maga a főzés (de a tálalás is), a nagy felület kényelmes munkavégzést biztosít, a pulthoz le lehet ülni dumálni, kuktáskodni. Egy különleges szigetes páraelszívó teszi fel a pontot az i-re, amely egy gipszkarton álmennyezetben elrejtett csövön keresztül a lichthof felé kivezethető.
Néhány látványos elszívó:

Összegyűjtöttünk képeket hasonló konyhákról:
Még kiegészítésként annyit mondanánk, hogy a munkalapokkal kapcsolatban a választás előtt érdemes áttanulmányozni egy korábbi posztunkat: ITT
Ezen a konyhán jól látszik a mennyezetbe épített, süllyesztett világítás, és a konyhafal toronyszekrényekkel, sütővel/mikróval: ITT.
Igyekeztünk olyan elemekből felépíteni a konyhát, hogy akár az Ikeából is összeállítható legyen.

Sok sikert kívánunk!

Nóra és Petra

 Képek: itt

***
Ha lakásotok felújításakor megakadtatok, és segítségre van szükségetek, írjatok nekünk az alábbi elérhetőségre, és igyekszünk megválaszolni kérdéseiteket! 
Kérjük, ezen a fórumon ne komplett lakberendezést várjatok el tőlünk, hanem egy-egy szűkebb területre, konkrét problémára fókuszáljatok, akkor mi is biztosan tudunk válaszolni. Nagyobb munkaigényű kérdésekre néha - idő hiányában - nem tudunk válaszolni. Köszönjük a megértéseteket!
Nikoletti Petra: petra@terkultura.com
Sápiné Hernádi Nóra: nora@terkultura.com
***

SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szia a segitsegeteket szeretnem kerni kis konyham felujitsaban. A konyha nagyon pici de megis egy modern konyhat szeretnek. Kerlek segitsetek ebben. 160 cm szeles es 4m hosszu de ebbol egy kis resz meg az eloszoba is szoval 3meter. Ablaka a 160 cm szelesegen van amivel szembe a bejarati ajto. Bal kezre pedig a szoba ajto esik. Remelem tudtam vele segiteni. Alaprajzot nem tudom hogyan kene feltegyek

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.