2013. augusztus 13., kedd

Az olvasó kérdezi: kislakás és egy gyerek


"Kedves Petra,

Régòta olvasom a blogodat, nagyon tetszik, hogy olyan letisztult, finom ízléssel nyúlsz esetekhez :-) még a  low-budget ügyekhez is, végső elkeseredettségben gondoltam megpróbálok Hozzád  jó tanácsért ötletért fordulni.

Tavaly szuper albérletet találtunk, bauhaus kis kockaház, eredetileg belső kétszintes lakás volt a ház, ami utólag, külső lépcső hozzáépítéssel lett elválasztva, így most a felső szinten csak mi lakunk egy eredetileg kicsit béndzsó, egy személyre kialakított 70 nm-es lakásban. 

Nagyon szeretjük, sok ablak, teraszka, szerintem igazi kis ékszerdoboz lehetne. Minimál átalakításra egy szigetelési probléma és babarészleg kialakítása miatt került sor. Ismerős ismerőse némi belsőépítész hozzáértéssel kreált terveket, amelyek szépek, de sajnos egyáltalán nem kompatibilisek gyerek+2 kutya kombinációra.  
Végül az eredmény eddig egy íróasztalos szekció felső beépített szekrénnyel és némi álmennyezet kartonozással a normális fényviszonyok megteremtéséhez és egy baba zóna lapfüggönnyel elhatárolva. 

Itt el is akadtunk, a könyveknek nincs hely, kanapénk nem fér el sehogy, a kis konyha is elég használhatatlan, a falszín, kétszeri próbálkozásra sem passzol a meglévő dolgokhoz. 

Tehát  egy konyha-kanapés pihenősarok-könyvespolc problémára szeretnék tanácsot kérni. Már tologattunk mindent ide-oda, de őszintén szólva több bútordarabot nem is merek venni vagy levágatni, mert amit eddig jónak gondoltam papíron, élőben nem az , csak folyik a pénz az "ide-egy-polc-oda-egy-léc" megoldásokra.

A tulaj  kisebb átalakításba beleegyezik.

Tudsz ilyenben is segíteni?

Elôre is nagyon köszönöm,

Szép napot,

Kati"

Kati - sűrűn szabadkozva a kupi miatt, pedig hányan vagyunk így... - küldött néhány képet, meg egy alaprajzot a valóban gyönyörű lakásról. Mindjárt kedvet éreztem a munkához, és bár az időm nagyon sűrű, egy "az olvasó kérdezi" rovat erejéig elgondolkodtam a dolgon. 

A nappali étkező-pihenő részlege elrendezésében valóban kicsit kaotikus. Nem könnyíti meg a dolgot a kanapék mögött elhelyezkedő dupla szárnyú ajtó sem, amit egyébként nem is használnak. 
Kicsit "zizis" a kép, de azért látszik a nagy méretű beépített dolgozó részleg. Vele szemben a lapfüggönnyel leválasztott gyermek részleg. 

Kedves Kati!

Köszönöm, hogy hűséges olvasója vagy a blogomnak, és hogy megtiszteltél a bizalmaddal, amikor kérdéssel fordultál hozzám. Igyekszem sorba venni az általad vázolt problémákat, és megoldási javaslattal élni. 

Induljunk a nappalival. 

Úgy általában azt írod, a meglévő tervek nem kompatibilisek a családmodelletekkel. Nos, ezt az általad küldött alaprajz alapján én is így gondolom. A kisgyereket a nappaliban elhelyezni és mindössze egy lapfüggönnyel leválasztani egyáltalán nem szerencsés. Ez teljesen "megöli" az este kettesben tölthető minőségi időtöket, hiszen figyelni kell, hogy a nappaliban zajló tevékenységek a lehető legsötétebben és leghalkabban történjenek. Ráadásul a szakirodalom azt mondja, nem árt a babának teljes elsötétítést biztosítani, hogy amikor felriad, semmi ne vonja magára a figyelmét, így azonnal vissza tudjon aludni. 

Bár a hálószobátokat nem említed, azt gondolom, célszerű lenne helyet cserélnetek a gyerekkel. A kis - egyébként szép nagy ablakkal rendelkező kuckó jó hálófülkeként szolgálhatna Titeket. 
Csatoltam az alaprajzot, ahol látjátok, mire gondoltam:
A mostani beépített dolgozót gardróbra cserélném, az eddig kihasználatlan falra pedig beraknám a dolgozót. Az alaprajz alapján azt gondolom, egy fél méterrel kisebbre kell majd venni az asztalt és a felette lévő felső szekrénysort.
A hálófülkében legcélszerűbb volna padlótól mennyezetig bepolcozni a falat, de a régi ágyatok, és egy jó kis Ikeás könyvespolc is megteszi. A falnézetek valahogy így alakulnának:
A lapfüggönyös megoldás jó és olcsó, kicsit esetleges hatású, használati szempontból viszont egy hálófülkének simán megteszi. Ha a tulaj belemegy, én azért lecserélném egy sokkal profibb megoldásra. Gipszkartonnal beépítenék egy Ikea Pax tolóajtó (200x236 méretűt), mint az alábbi képen (FORRÁS). Ennek az üveges megoldásnak az volna az előnye, hogy a dolgozó rész a hálófülke felől mindig kapna némi fényt. 
A minél jobb helykihasználás miatt - soha nem lehet elég ruhát elpakolni - a tolóajtó melletti szabad falat még zárt szekrényezném (pulcsi, pólók, kosárban fehérnemű, ilyesmik...). Hogy ne legyen olyan "odacseszett" fílingje, én 40 cm mély, falra szerelt (magas fényű fehér ajtós) Ikea Besta elemekkel oldanám meg. Egy 60x60-as, és egy 60x120-as elemet tennék egymás fölé, a kettő között pedig némi szünetet hagynék lerakó gyanánt. Így egész légies hatása lenne ennek a szegletnek is. A teraszajtó köré biztosan elhelyeznék függönyt, ha másért nincs is rá szükség, akkor pusztán a melegebb hangulat kedvéért. Két-két függönyt húznék szorosan egymás mellé, kívülre a sötétebbet, belülre a világosabbat (alább lesz egy kis stílus tabló).

Menjünk át a szoba másik oldalára. 

Későbbi leveleidben említed, hogy a duplaszárnyú ajtót nem használjátok. Ezt elgipszkartonoznám, az így keletkező falfelületre könyvespolcot raknék. A tér - szerintem - nem engedi meg, hogy teljes magasságban beépítsük ezt a falat (akkor nem férne el az étkező), így csak a kanapé felett helyeznék el három sor könyvet. Az alatta lévő falszakaszt egy meghatározó tapétával burkolnám, aminek a színei köszönnének vissza a lakásban. 
Úgy látom,  egy lila huzatos Ikea Kivik két különálló elemét használjátok sarok garnitúraként. Ez két annyira jó formájú darab, hogy én mindenképpen szétszedném, külön-külön sokkal mutatósabbá válnának. Közéjük esetleg vehettek még egy puffot - ha már nincs mire költeni... :) Azért egy-két lerakó asztal is biztos jól jönne. Az Interneten "kukáznék" valami cuki retró darabot, amit aztán átfestenék. 
Az étkezőasztalt beforgatnám a fal felé, és rátolnám, fölé raknám a képtartó polcocskáitokat, amelyekre printeket helyeznék el. 
Hogy ne hasson nagyon zsúfoltnak, átlátszó székeket választanék. Az angol Cultfurniture kínálatában kiváló minőségű replicák (másolatok) találhatóak, amelyek biztonságban meg is érkeznek. 
Az asztal mögött található, sideboard jellegű kisbútorotokat beforgatnám (ha nem fér el, a másik oldalon található, alacsony fehéret tenném oda). A tetején továbbra is elfér a hifi, de akár virágokat is tarthattok rajta. :) Ezeket a bútorokat én unalmas óráimban biztosan fehérre festeném (vagy festetném...), sokkal légiesebbé válnának, mint wenge színben. 
Említetted, hogy szereted a kéket. Én is, ráadásul a meglévő bútoraiddal jól mutatnának, úgyhogy most ebben a színben raktam össze egy kis montázst. 

1. Ikea Kivik huzat - Tullinge szürke-barna - 79.900 Ft és 39.900 Ft
2. CarpetVista Colored Vintage szőnyeg - 245.207 Ft
3. Ikea PAX szekrények - 2db 100 cm-es 1 db 50 cm-es - Fardal magasfényű fehér - 61.990 Ft és 37.000 Ft
4. Cole and Son Flamingos (contemporary restyle) - 2 tekercs kell a könyvespolc alá (78 EUR/tekercs)
5. Ikea Anita függöny - barna - 12.990 Ft
6. Ikea Lenda függöny - világosbézs - 5.990 Ft
7. Printek - Eatsy - 4.800 Ft/db (ITT)

Térjünk át a konyhára. Szavaidból úgy veszem ki, hogy a hűtős beugró esetlensége zavar leginkább. Ezt egyáltalán nem csodálom... :)
Néztem-néztem, az Istenért nem jutott semmi eszembe (pláne, ha nem akartok új hűtőket vásárolni), aztán beugrott valami. Színekkel kéne operálni! A fehér konyhabútor tök guszta, a padló is jópofa. Mi lenne, ha az összes csempe felületet pirosra (vagy kopott kékre, vagy okker sárgára, ami éppen jobban bejön, bár a piros fal marha kúl lenne...) Én a nyaralónk egész konyháját elfestettem, egy réteg Trinát alapozó, aztán két réteg matt zománcfesték a kívánt színben, teddyvel felhordva. ENNYI! :)
Ha a tulaj szán némi pénzt kőművesre (gipszkartonosra), akkor megtoldanám a pengefalat annyival, hogy ne lógjon ki a hűtő,és ezt is mindenestül lefesteném a csempe színére. A két penge falat kívülről-belülről (csöveket is!), a polcokat is, ééééés a hűtőt is. Ugyanazzal a festékkel, mint a csempét. Sokat segít a kompozíción, ha a hűtőt nem nyomod rá egyik falra sem, hanem inkább szellősen középre állítod, és ha polcoknak kicsit vastagabb fát választasz.
A páraelszívó lecserélése nem egy ütős tétel, de hatványozottan feldobja a konyhát, úgyhogy én nagyon javaslom.
Ilyen jól le lehet festeni egy hűtőt (forrás):
Két olcsó elszívó. A Teka kevesebbe kerül, és többet szív, mint az Ikea.
Körülbelül ennyi jutott eszembe "hiretelen"... :)

Remélem, sikerült, ha mást nem is, de ötleteket adnom az elinduláshoz.

Sok sikert kívánok az átalakításhoz!

Üdvözlettel,

Petra

***
Ha lakásotok felújításakor megakadtatok, és segítségre van szükségetek, írjatok nekünk az alábbi elérhetőségre, és igyekszünk megválaszolni kérdéseiteket! 
Kérjük, ezen a fórumon ne komplett lakberendezést várjatok el tőlünk, hanem egy-egy szűkebb területre, konkrét problémára fókuszáljatok, akkor mi is biztosan tudunk válaszolni. Nagyobb munkaigényű kérdésekre néha - idő hiányában - nem tudunk válaszolni. Köszönjük a megértéseteket!
Nikoletti Petra: petra@terkultura.com
Sápiné Hernádi Nóra: nora@terkultura.com
***
SHARE:

1 megjegyzés

  1. Szia Petra, szuper jó ez a válasz, nagyon tetszik, egy hétig nem volt netem, csak most tudtam elolvasni!

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.