2013. augusztus 22., csütörtök

Az olvasó kérdezi: kislakás optimális elrendezése

"Kedves Petra!
Régóta olvasom a blogodat, gyűjtöttem az ötleteket, mert tudtam, hogy hamarosan elérkezik az idő, amikor megvehetem életem első, budapesti kis lakását. Ezzel kapcsolatban kérném a segítségedet.
Összesen 10 millió forintot tudok rászánni, ezért két út között vacilláltam. Vegyek-e picit nagyobbat, és egy tisztasági festés után DIY módon rendezzem be, vagy legyen kisebb, de tutira megcsinált? Végül a Te egyik blogbejegyzésed adta az ötletet (EZ), hogy ez utóbbi irányba fogok megindulni.
Találtam is egy kis lakást (5 millióért már talán meg is szerezhetném), ami minden szempontból ideális lenne nekem (belvárosi, csendes, világos, nagy belmagasságú, azaz galériázható), de mégsem vagyok biztos a dolgomban. Rajzolgatok, de nem igazán tudom, hogy lehetne megoldani a következő problémákat. Sokszor dolgozom otthonról, kellene ehhez egy viszonylag széles íróasztal, és sok könyvem is van. Gyakran alszanak nálam vendégek, ezért mindenképpen kihúzható kanapét szeretnék. Sokszor nézünk dvd-t. Tele vagyok elpakolandó dolgokkal: sílécek, wakeboard, stb, ezeknek talán tároló galériát kéne kialakítani. És persze lány vagyok, szóval van egy csomó ruhám is :-)
Csatoltam az alaprajzot, meg egy fényképet. Tudnál esetleg valami tippet adni?
Nagyon köszönöm, ha lesz időd ránézni.
Már szavaztam Rád a goldenblogon, szurkolok!!!!
Köszönöm!
Fruzsi"

A csatolt fotók:

Kedves Fruzsi!

Nagyon köszönöm, hogy olvasod a blogot, és azt is, hogy szavaztál rám! :)

Engedd meg, hogy gratuláljak, nagyon jó alaprajzú lakást választottál, szerintem igazi gyöngyszemet lehet belőle készíteni, és a 10 milliós keretből is biztos ki tudsz jönni.

Az általad leírtak alapján készítettem egy tervet, amely szerintem megfelel a felsorolt kritériumoknak. A dolog így néz ki:


Az alaprajz - szokatlansága okán - feltétlenül magyarázatra szorul.

Kezdjük az egyszerűbbel. A bejárathoz egy teakonyhát terveznék, de lenne itt egy kis szekrény a kabátoknak is. A páraelszívót a lichthofba szépen ki lehet vezetni.
A fürdőszoba, és az átjáró is a helyén marad, de mindkettő tetejéből lecsippenteném a galériát. Nem említed a belmagasságot, de a mellékelt fotó alapján éltem a reménnyel, hogy 4,5 méter... Ha kicsit kisebb, akkor a galériát kell alacsonyabbra venni. Végtére is csak aludni fogsz ott... A feljutást a nappaliból oldanám meg. A lépcső alatti rész a nappali felől könyvespolcként funkcionálhat, a fürdőszoba felől megnyitva pedig szekrényként, de ide rejteném - egymás fölé - a mosó és szárítógépet is. A zuhanyzóba lehetne egy pici, opálüveges, műanyag ablakot tenni. Felette is lehetne egy ablak - ez már a galériát szellőztetné.
Régebben már csináltam hasonlót egy pici garzonban, itt az ablak ugyan nem látszik, de a fény magáért beszél:
Fotó: Kerekes Kata és Illés Barna

A "mi" galériánk falnézete a nappaliból a következőképpen alakulna:
Nem akarom magamat fényezni, de azt hiszem elég jó ötletem akadt a tárolás/dolgozás/tv/kanapé megoldásra is. A kulcs egy dobogó, amely a tetején felnyitható, így a ritkábban használt dolgok ide elsüllyeszthetők, oldalról pedig fiókosak, ahova a minden napos cuccok (akár ruhák) kényelmesen elférnek. Ha úgy érzed, gond lenne 45 cm-re feljutni (bár fiatalon ez nem hiszem, sőt, még nekem is rendben lenne..:)), az alsó fiókos rész lépcsőként kihúzható lehet. A dobogó lényege egyébként nem is a tárolás, hanem, hogy összehozza a dolgozó-tv-kanapé hármast egy kényelmes egységgé. Valahogy így:
A tévé és a számítógép monitorja egy és ugyanaz. A megfelelő magasságot az biztosítja, hogy a dolgozó asztal a dobogó mellett foglal helyt, besüllyesztve, így a kanapénak is pont jó magasságba esik. Miután megemeltük a szintet, a radiátor nem fog elférni az ablak alatt. Egy trendi, magasítottat tennék be az ablak mellé. Például a Quantum fűtőfalat Betathermtől:
Az étkező kérdést egy speciális asztallal oldanám meg. A Calligaris forgalmaz étkezőasztallá emelhető (és szétnyitható) dohányzóasztalokat, ezek közül terveztem be egyet. Sima hétköznapokon a kanapénál lehet étkezni, egyszerűen megmagasítva az asztalt, ha nagyobb társaság érkezik, akkor pedig le lehet tenni a dobogó mellé (az alaprajzon sárgával jeleztem), szétnyitni, és lekapni a falról a felakasztott vendég székeket. A másik oldalon a dobogó padként funkcionál. 
Finom anyaghasználattal, világos színekkel adnék a lakásnak kis mérete ellenére is luxus hatást.
Véleményem szerint a kis lakások extrém ötletekkel tehetők igazán praktikussá. Így még különlegesebbé válhatnak, mint kicsit nagyobb társaik.

Remélem sikerült ötletet adnom a berendezéshez.

Nagyon sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,

Petra

Garzon fotók:  innen

SHARE:

6 megjegyzés

  1. Akinek kicsi a lakása, annak sok a pénze?!

    http://www.boconcept.hu/hosszabbithato-asztalok.aspx?ID=84027&previmageid=783&imageid=5720

    VálaszTörlés
  2. Tényleg jók ezek az ötletek egy ilyen kis lakásnál - csak két dolog van, amit nem értek. A számítógéphez hogyan ül le az ember? Bemászik? És ha igen, akkor azt a kis üreget hogyan lehet pl. kiporszívózni? A WC miért pont az ajtóba került? A komfortérzet nem ugyanolyan, mintha mondjuk a zuhanyzó helyén lenne a WC (elszeparáltabb helyen), a zuhanyzó meg a mosdó helyén (lehet, hogy tolóajtó praktikusabb lenne). Amúgy szuper a sok tárolási lehetőség!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem becsapós dolog a kislakás, főleg, ha az ember lányának van 10 millió forintja. Amíg beépítesz 5 millió forintot, abból max. a felét fogják Neked a vevőid kifizetni, ha majd eladod a lakást. Plusz ha majd nem egyedül laksz, akkor nagyon kicsi lesz a tér - ezt tapasztalatból mondom, pedig mi 30nm-en laktunk. Az ízlés meg egyedi dolog, tehát lehet, hogy más nem is értékeli az "alkotást", így nem is fizeti meg.
    Úgyhogy ha én lennék, akkor a nagyobbat venném, mert ott a mostani vételárból többet kapok vissza.

    De sok sikert kívánok az otthonod kialakításához, legyen benne sok örömöd.

    Flóra

    VálaszTörlés
  4. Mesés! Ezek a radiátorok nagyon szépek, szerelmes lettem:) Párommal most fogunk megvenni egy vidékies hangulatú kis faházat és rengeteg isteni ötletet kapok itt Tőled! Teljes átalakítást végzünk majd, szeretnénk meghagyni a természetközeli hangulatot és a melegségét az egésznek, de egyben modern és régi elemekkel vegyíteni. Nagyon izgatott vagyok és minden új bejegyzésed már szertartásként olvasok teljes átéléssel:) Köszönöm

    VálaszTörlés
  5. Pici lakás - de mennyiért rendezzük be? - Mindenkinek más az igénye. Van, aki nagyobb térre vágyik, és nem zavarja, ha kicsit szedett-vedett a berendezés, és van, aki szeret "kuckózni" és makulátlan enteriőrre vágyik. Én azt gondolom, ez utóbbiból is lehet józan ésszel ár-érték arányban jót varázsolni.
    Ebben az esetben a (maximum) 5 milliós költség jelentős részét az elvihető bútor, szőnyeg, stb. teszik ki (nem olcsó ugye például egy ilyen multifunkcionális asztal, vagy egy jó kinyitható kanapé, és ezek ilyenkor kulcs darabok!).
    Egyébéként nem gondolom, hogy ebben a témában van okos, vagy buta választás, ez egyéni preferencia kérdése lesz. Tapasztalatom szerint inkább a helyiségek száma számít, azaz egy egyszobás 25 m2-et pont annyira fogja valaki kinőni egy hosszútávú párkapcsolatban, vagy az első gyerek megszületésénél mint a 40m2-est. Sőt, ha az a 25 m2-es pengén van megcsinálva, még lehet, hogy tovább "kitart". Az első kislakást az ember kábé 5-7 évre szánja, jó esetben ezután tovább tud lépni. Ha 10 m2 áráért lehet vásárolni ebből az esztétikai/használati minőségből egy nagy adagot, miért ne tegye? Én se gondolom, hogy irracionális pénzeket szabad beleölni egy nem megfelelő ingatlanba, de ez nem tűnik ilyennek. Ha a különbség az elkövetkezendő 5-7 év örömteli otthonlétét jelenti, akkor már csak hab a tortán, ha érkezik egy olyan vevő, aki ezt később értékeli és kifizeti. És egy igazán jól megcsinált lakásnak igenis jobb a piaca. Én már sikerrel segédkeztem eladásra készülő kislakásban, ahol igenis bekerültek minőségi megoldások. A vevő pedig értékelte.

    VálaszTörlés
  6. + egy apró trükk: ha sötét a lichthof, akkor érdemes oda kitenni egy lámpát (akár időkapcsolóval), így kicsit kompenzálható a napfény hiánya.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy írsz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Térkultúra by Petra Nikoletti. All rights reserved.